20/11/2019 20/11/2019 Εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο  ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρός Γρηγόριος. Πριν λίγους μήνες ο κυρός Γρηγόριος είχε παραιτηθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Την θλίψη της για το γεγονός της αναγγελίας της εκδημίας του μακαριστού κυρού Γρηγορίου εξέφρασε με ανακοίνωση της και η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η...
20 Νοεμβρίου, 2019 - 10:42
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2019 - 17:33

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων κυρός Γρηγόριος

Διαδώστε:
Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων κυρός Γρηγόριος

Εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο  ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρός Γρηγόριος. Πριν λίγους μήνες ο κυρός Γρηγόριος είχε παραιτηθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Την θλίψη της για το γεγονός της αναγγελίας της εκδημίας του μακαριστού κυρού Γρηγορίου εξέφρασε με ανακοίνωση της και η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας με μεγάλη θλίψη αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου πρ. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Γρηγορίου (Θεοχάρους).

«Ο μακαριστός αναφερόταν με θέρμη στα δίκαια του Κυπριακού λαού»

Ανακοίνωση σχετικά με την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρού Γρηγορίου, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Ο μακαριστός Ιεράρχης καταγόταν από το κατεχόμενο σήμερα Μαραθόβουνο της Κύπρου. Πάντοτε στον λόγο του αναφερόταν με θέρμη στα δίκαια του Κυπριακού λαού και του Ελληνισμού εν γένει.

«Σήμερα Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ο μακαριστός Ιεράρχης καταγόταν από το κατεχόμενο σήμερα Μαραθόβουνο, ενώ από το 1988 μέχρι και σήμερα υπηρέτησε με όλο του το είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και λάμπρυνε τον Επισκοπικό θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας. Η προσωπικότητα του είχε κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη όχι μόνο της Κυπριακής παροικίας, αλλά και των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Πάντοτε στον λόγο του αναφερόταν με θέρμη στα δίκαια του Κυπριακού λαού και του Ελληνισμού εν γένει.Η θλιβερή είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθύτατη θλίψη στον προσφυγικό κόσμο, αλλά και γενικότερα του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, ο ιερός κλήρος και το πλήρωμα της τοπικής μας εκκλησίας, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, την ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσεύχονται όπως «ὁ Κύριος τῆς ζωῆς καί τοῦ θανάτου νά τόν ἀναπαύσῃ ἐν χώρᾳ ζώντων καί νά χαρίζῃ τήν ἐξ ὕψους θείαν παράκλησιν». Ας έχουμε την ευχή του» αναφέρει.

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού

Εγεννήθη εἰς Μαραθόβουνον Κύπρου τό ἔτος 1928. Τά ἐγκύκλια μαθήματα διήκουσε κατά τήν φοίτησίν του εἰς τό Παγκύπριον Γυμνάσιον Λευκωσίας.

Τό ἔτος 1951 ἐκάρη Μοναχός, τό δέ ἔτος 1953 ἐχειροτονήθη Διάκονος καί τό 1959 Πρεσβύτερος, ἀποφοιτήσας συγχρόνως τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Τόν Ἀπρίλιον τοῦ 1959, κληθείς, μετέβη εἰς Ἀγγλίαν, ἔνθα χειροτονηθείς εἰς Πρεσβύτερον διωρίσθη Ἐφημέριος καί ἀκολούθως Προϊστάμενος τοῦ ἐν Λονδίνῳ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Πάντων.

Τό ἔτος 1964 διωρίσθη Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων. Κατά τά ἔτη 1969-1970 συνεπλήρωσε τάς σπουδάς του εἰς τό Πανεπιστήμιον τοῦ Cambridge.

Τό 1970 ἐξελέγη Ἐπίσκοπος Τροπαίου καί ἀνέλαβε τήν διοίκησιν τῆς Ἑλληνικῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Ἀποστόλου Βαρνάβα Βορείου Λονδίνου. Τό ἔτος 1988 ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγάλης Βρετανίας.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων