07/01/2020 07/01/2020 Την Κυριακή 5η Ιανουαρίου 2020, Παραμονή των Φώτων, τελέσθηκαν στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ.Θεοδώρου, στην ωραία παραθαλάσσια πόλη Eastbourne της Νότιας Αγγλίας, οι καθιερωμένες Ιερές Ακολουθίες για την ημέρα αυτή. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού της Παραμονής των Θεοφανείων. Μετά το πέρας όλων των Ακολουθιών στον Ιερό Ναό...
07 Ιανουαρίου, 2020 - 20:05
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2020 - 20:06

Κλίμα Ορθοδοξίας στη Ν. Αγγλία δι’ Αγιασμού των υδάτων

Διαδώστε:
Κλίμα Ορθοδοξίας στη Ν. Αγγλία δι’ Αγιασμού των υδάτων

Την Κυριακή 5η Ιανουαρίου 2020, Παραμονή των Φώτων, τελέσθηκαν στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ.Θεοδώρου, στην ωραία παραθαλάσσια πόλη Eastbourne της Νότιας Αγγλίας, οι καθιερωμένες Ιερές Ακολουθίες για την ημέρα αυτή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού της Παραμονής των Θεοφανείων. Μετά το πέρας όλων των Ακολουθιών στον Ιερό Ναό σχηματίσθηκε πομπή και όλο το εκκλησίασμα, με επικεφαλής τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, κατευθύνθηκε στην περίφημη αποβάθρα της πόλης, όπου και τελέσθηκε, με λαμπρότητα αλλά και ευλάβεια, σύμφωνα με την παράδοση της ημέρας και τα έθιμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ο Αγιασμός των Υδάτων της θάλασσας.

Από ύψος 20 μέτρων ρίφθηκε ο Τίμιος Σταυρός στην ονομαζόμενη Κέλτικη Θάλασσακαι αγιάσθησαν τα Ύδατα. Ο Ιερέας, οι Ιεροψάλτες και όλος ο λαός έψαλλαν με δυνατή φωνή το Απολυτίκιο της Δεσποτικής Εορτής:

«Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζοµένου σου Κύριε, ἡτῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦγὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεµαρτύρεισοι, ἀγαπητόν σε Υἱὸν ὀνοµάζουσα· καὶ τὸΠνεῦµα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦλόγου τὸ ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁΘεός, καὶ τὸν κόσµον φωτίσας δόξα σοι».

Ο βροχερός καιρός δεν πτόησε τα μέλη και τους φίλους της Κοινότητας, που παρακολούθησαν με πολλή χαρά και με μεγάλη προσοχή και αφοσίωση την όλη τελετή. Μετά το πέρας του Αγιασμού των Υδάτων στη αποβάθρα του Eastbourne, όλοι οι παρευρισκόμενοι επέστρεψαν εν πομπή και πάλι στον Ιερό Ναό της Κοινότητας.

Ακολούθησε δεξίωση σε τοπικό παραθαλάσσιο εστιατόριο, την οποία οργάνωσε η Πρόεδρος κα. Σόνια Σκουφαρίδη, ο Αντιπρόεδρος και Ιεροψάλτης Δρ. Δημήτριος Μαμούχας και η Ταμίας κα. Ανδρούλα Crawford, με την παρουσία του Ιερέα και άλλων Ομογενών.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων