18/06/2019 18/06/2019 Για την εκλογή του, τα νέα του καθήκοντα, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την Ομογένεια από την οποία προέρχεται, μίλησε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ήταν μέχρι τώρα Μητροπολίτης Δαρδανελίων και διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια. Διαθέτει ποιμαντική πείρα...
18 Ιουνίου, 2019 - 13:57
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2019 - 13:58

Ο νέος Αρχιεπ. Θυατείρων και το τηλεφώνημα από τον Πατριάρχη

Διαδώστε:
Ο νέος Αρχιεπ. Θυατείρων και το τηλεφώνημα από τον Πατριάρχη

Για την εκλογή του, τα νέα του καθήκοντα, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την Ομογένεια από την οποία προέρχεται, μίλησε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα»

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ήταν μέχρι τώρα Μητροπολίτης Δαρδανελίων και διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια. Διαθέτει ποιμαντική πείρα από τη θητεία του στην Ιεραποστολική Μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ, ακαδημαϊκή εμπειρία από την διδαχή και προεδρία του στο Αθηναγόρειο Ινστιτούτο Θεολογίας στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ενώ πέρα από την ελληνική και αγγλική γλώσσα γνωρίζει απταίστως και τη ρωσική την οποία σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Ιουνίου του τηλεφώνησε αυτοπροσώπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Καλιφόρνια όπου εδρεύει το Αθηναγόρειο Ινστιτούτο και του ανακοίνωσε την παμψηφεί εκλογή του.

Είπε πως «κοιμόμουν όταν μου τηλεφώνησε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. Βαρθολομαίος και μου το ανακοίνωσε».

Μιλώντας για τη διακονία του στη νέα του Επαρχία, την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, είπε ότι «η αλήθεια του Κυρίου δεν είναι μόνο για τη φυλή μας και το έθνος μας, γι’ αυτό έχουμε και έδρα στην Αγγλία και σε άλλα μέρη του Κόσμου. Η αλήθεια και το φως του Χριστού είναι για κάθε άνθρωπο κι έχομε την υποχρέωση να κηρύξουμε αυτή την αλήθεια σ’ αυτόν τον λαό». Συμπλήρωσε πως «η Αγγλία είναι ευλογημένη χώρα και εδάφη γιατί εκεί χύθηκαν τα αίματα των μαρτύρων της αρχαίας Εκκλησίας, της δικής μας Εκκλησίας, της μίας Εκκλησίας τότε. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το έργο».

Στην ερώτηση «πώς αισθανθήκατε με το άκουσμα της είδησης για την εκλογή σας σε Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας;» ανέφερε πως «αισθάνθηκα την αναξιότητά μου και είπα κατά λέξη στον Πατριάρχη ζητώ την ευχή και την ευλογία σας. Το ίδιο είπα και στους Αγιορείτες Πατέρες όταν επικοινώνησαν μαζί μου να μου ευχηθούν, τους παρακάλεσα να προσεύχονται για μένα». Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας διατηρεί στενούς πνευματικούς δεσμούς με το Αγιο Ορος. Είπε πως «είχα πάει πέρυσι τρεις φορές στο Αγιο Ορος και συγκεκριμένα στις Μονές Διονυσίου, Γρηγορίου, Ξενοφώντος, στους Θωμάδες». Και συμπλήρωσε, πως «παρακάλεσα τον π. Μεθόδιο στο Πρωτάτο να πάει στην εικόνα της Παναγίας ‘Αξιον Εστίν’ και να κάνει μετάνοια εκ μέρους μου».

Στην ερώτηση αν περίμενε ότι θα γινόταν Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, απάντησε «όχι, πίστευα πως κάποτε ο Πατριάρχης θα με εξέλεγε σε μία Μητρόπολη, αλλά δεν ήλπιζα ότι θα με τιμήσει τόσο διότι υπάρχουν και άλλοι άξιοι αρχιερείς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός. Οι γονείς του πατέρα του κατάγονταν από τον Κρόκο της Κοζάνης και της μητέρας του από το νησί της Καλύμνου. «Εχουν κοιμηθεί και οι δύο μου γονείς. Ο θείος μου, ο Ιωακείμ Λούλιας, ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και μάλιστα στην ίδια τάξη με τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και τον οποίον σκότωσαν οι Γερμανοί στην Κατοχή», ανέφερε.

Οταν τον ρωτήσαμε αν στενοχωρείται που θα φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε «όχι, γιατί να στενοχωρηθώ; Μα δεν λέμε όπου γης και πατρίς; Θυμάστε βέβαια πως όταν πλησίασε ο Μόδεστος τον Αγιο Βασίλειο και του είπε θα σε στείλω εξορία, ο Αγιος Βασίλειος απάντησε πως όπου και να με στείλεις είναι του Θεού εδάφη, λοιπόν τι έχω να φοβηθώ;».

Για την Ομογένεια ανέφερε πως «θα ήθελα πρώτα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αγάπη και την υποστήριξη που μου έχουν δείξει τόσα χρόνια και πως δεν θα τους ξεχάσω ποτέ».

Οταν τον ρωτήσαμε για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ΕλπιO n;eowδοφόρο, είπε ότι «μου τηλεφώνησε ο ίδιος να με συγχαρεί» και τόνισε πως «είναι ένας πραγματικά λαμπρός ιεράρχης, νέος στην ηλικία, είναι δημιουργικός, έχει δείξει τι έχει κάνει στη Χάλκη, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι λόγιος» και συμπλήρωσε πως «όλοι πρέπει να τον βοηθήσουν και συμπαρασταθούν συμπεριλαμβανομένου και εμένα, έστω και από μακριά».

Πρόσθεσε πως «μου τηλεφώνησε και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος για να με συγχαρεί και του είπα πως τώρα είμαστε μία τριάδα η οποία θα συνεργασθεί για το καλό της Εκκλησίας, του Λαού του Θεού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Εθνους».

Πηγή: ekirikas.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων