09/08/2023 10/08/2023 Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά της Πόλεως, για την εορτή της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος...
09 Αυγούστου, 2023 - 20:40
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2023 - 0:26

Εικόνες από τη χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο πανηγυρίζον Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος στον Γαλατά

Διαδώστε:
Εικόνες από τη χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο πανηγυρίζον Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος στον Γαλατά

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά της Πόλεως, για την εορτή της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος και εκκλησιάστηκε πλήθος ρωσοφώνων πιστών.

Δείτε σε επανάληψη τη Θεία Λειτουργία:

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος για να συνεορτάσει με τους Χριστιανούς της περί αυτό Κοινότητος.

«Δοξάζουμε τον άγιο Θεό που μας αξιώνει και εφέτος να συναντηθούμε και να συμπροσευχηθούμε στον πανηγυρίζοντα αυτό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Τον ευχαριστούμε τον άγιο Θεό διότι από πέρυσι τέτοια μέρα και μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί πολλά και πολύ δυσάρεστα και εδώ όπως συμβαίνουν δυστυχώς σε άλλα μέρη του κόσμου. Εμείς συναντώμεθα σήμερα εδώ, ύστερα από ένα χρόνο πάλι, με αγάπη, με ειρήνη και με χαρά. Αυτός που μας συγκέντρωσε είναι ο άγιος ιαματικός Παντελεήμων, ο οποίος, όπως και οι άλλοι ιατροί άγιοι και ανάργυροι, δεν θεραπεύουν μόνο τας ασθενείας του σώματός μας αλλά και της ψυχής μας. Και είναι οι άγιοι, με επί κεφαλής την Παναγία μας, οι οποίοι τρέφουν με την χάρη τους και στηρίζουν την ψυχή μας. Εγώ σήμερα ήρθα από το Φανάρι, από την Έδρα της Μητέρας Εκκλησίας, και σας φέρνω την ευχή και την ευλογία της, αγαπητοί Χριστιανοί. Αλλά σας φέρνω και τις ευχές και τα συγχαρητήρια για την σημερινή εορτή των άλλων αδελφών σας Ορθοδόξων Χριστιανών που ζουν σε αυτήν την Πόλη, των Ρωμηών, των Γεωργιανών, των Ουκρανών, των Ρουμάνων, και όλων των αδελφών μας, με τους οποίους μας συνδέει η κοινή Ορθόδοξος πίστις. Όλοι αυτοί οι αδελφοί μας όταν ήρθαν και εγκατεστάθησαν εδώ εις την Πόλη μας βρήκαν θαλπωρή και ζεστασιά μέσα στην αγκαλιά της Μητρός Εκκλησίας. Τους δώσαμε από μία εκκλησία και τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στην γλώσσα τους, στην γλώσσα των πατέρων τους, κατά τα ήθη και τα έθιμα τους. Η δική σας, η ρωσσόφωνη ενορία, εδώ στον Γαλατά, και η βουλγαρόφωνη ενορία της Πόλεώς μας, είναι οι παλαιότερες και όλες οι άλλες που απαρίθμησα ιδρύθησαν τα τελευταία χρόνια», είπε ο Παναγιώτατος, στη σύντομη ομιλία του, και πρόσθεσε:

«Σήμερα του Αγίου Παντελεήμονος η σκέψις μας πηγαίνει στο Άγιον Όρος, το οποίον επισκέφθηκα πολλές φορές. Αφότου έγινα Πατριάρχης, με την χάρη του Θεού, οκτώ φορές πήγα προσκυνητής εις το Άγιον Όρος. Και ιδιαιτέρως σήμερα νοερώς επισκέπτομεθα την Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, της οποίας Μετόχι και προέκτασις είναι η ενορία σας εδώ. Ιδιαιτέρως συγχαίρω τον Ηγούμενο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος τον αγαπητό Πατέρα Ευλόγιο, τον οποίο τον ενθυμούμεθα με αγάπη από τα χρόνια της εδώ διακονίας του. Ευχόμεθα και τους πατέρας εκεί στο Άγιον Όρος και όλους εμάς εδώ στην Πόλη του Κωνσταντίνου να μας φυλάει ενωμένους εν τη αγάπη του ο άγιος Θεός. Πάτερ Νικόλαε, μαζί με τον π. Αλέξιο, σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή και για τα δώρα της αγάπης σας. Ευχαριστώ και τον αγαπητό π. Πανάρετο διότι είναι πάντοτε κοντά σας και εσείς είστε κοντά του και ποιμαίνετε εκ μέρους της Μήτρος Εκκλησίας τους ρωσσοφώνους εδώ αδελφούς μας και τους προσκυνητάς, οι οποίοι διέρχονται από την Πόλη μας κατά καιρούς. Ο Χριστός εν των μέσω ημών».

Προηγουμένως, ο Μετοχιάρης Οσιολ. π. Νικόλαος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο με θερμούς και εγκάρδιους υιικούς λόγους. «Από τα βάθη της ψυχής και της καρδίας μας σας ευχαριστούμε, Παναγιώτατε, καθώς παρά το βαρύ πρόγραμμά σας και το πολυεύθυνο έργο σας αποδεχθήκατε την πρόσκληση και ήρθατε να χοροστατήσετε με την πατρική και πατριαρχική σας ευχή και ευλογία. Εκ μέρους του Ηγουμένου της Ι. Μονής μας πατρός Ευλογίου, των αδελφών και των ενοριτών, σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας προς εμάς και ζητούμε τις ιερές προσευχές σας», είπε, μεταξύ άλλων, ο π. Νικόλαος.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος ευλόγησε την εόρτια τράπεζα που προσεφέρθη από τους πατέρες του Ιερού Μετοχίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη μέσα από τον φακό του Νίκου Παπαχρήστου:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων