03/03/2023 17/07/2023 Την χαρά για την ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, από την πλευρά του να τονίζει την στήριξή του στον ρόλο και...
03 Μαρτίου, 2023 - 11:31
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 8:58

Ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου στο Φανάρι – Συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου στο Φανάρι – Συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Την χαρά για την ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, από την πλευρά του να τονίζει την στήριξή του στον ρόλο και το έργο που επιτελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ενότητα της Εκκλησίας.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την συνοδεία του το πρωί της Παρασκευής, προέστη της Δοξολογίας που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Εκ του παραθρονίου παρέστη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συνοδεύουν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Νεκτάριος και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.  Ακολούθως μετέβη στην Αίθουσα του Θρόνου όπου έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο και την εκεί Ιεραρχία.

Στη σκιά των εξελίξεων

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις που πλήττουν την ανθρωπότητα αλλά και τη γειτονιά μας όπως, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο σεισμός που έπληξε Τουρκία και Συρία καθώς και το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και δύο νεαρά παιδιά από την Κύπρο, γεγονότα που επισκιάζουν την χαρά της ειρηνικής επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως τόνισε ο Παναγιώτατος, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του ειρηνική επίσκεψη μετά την εκλογή και ενθρόνισή του. Στην προσφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός, ότι θα συνεορτάσουν μαζί την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας την προσεχή Κυριακή.

Επεσήμανε τη στενή σχέση της Μητρός Εκκλησίας με την Εκκλησίας της Κύπρου, μία σχέση που ενισχύθηκε και κατά τη διάρκεια της παραμονής στον Θρόνο του αοιδίμου προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Στήριξη στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος στην αντιφώνησή του εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση που διακατέχει τους Κυπρίους κάθε φορά που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βυζαντινή μας παράδοση και τη διαφύλαξη της ενότητας των Εκκλησιών και των παραδόσεων.

Τόνισε παράλληλα, ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την εξάρτηση Μητρός και θυγατέρος αφού κατέχει το αυτοκέφαλό της από Οικουμενική Σύνοδο (Γ’ Οικουμενική Σύνοδος), σέβεται και αναγνωρίζει τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους Ιερούς Κανόνες και την παράδοση.

Αναφέρθηκε επίσης και στις ραγδαίες εξελίξεις, που περιβάλλουν την ανθρωπότητα, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από τα οψώνια της αμαρτίας, που περιβάλλουν τον κόσμο και τόνισε την αποστολή της Εκκλησίας η οποία καλείται να βρει λύσεις στα αδιέξοδα των ανθρώπων. Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του που θα συνεορτάσει μαζί με τη συνοδεία του την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι.

Ακολούθησε μικρά συζήτηση μεταξύ των δύο Προκαθημένων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αναφέρεται εκτενώς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες συνάνθρωποί μας, μεταξύ αυτών και δύο φοιτητές από την Κύπρο.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τον σεισμό στην Τουρκία και τις ενέργειες τις οποίες προέβη το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ειρηνικής επίσκεψης

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα χοροστατήσει στην Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου, της Περιφερείας Βοσπόρου.

Το Σάββατο, 4 Μαρτίου, και ώρα 4 μ. μ., θα χοροστατήσει στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό του Σαββάτου. 

Την επομένη, Κυριακή, ο Πατριάρχης, θα προστεί της καθιερωμένης Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, εν συλλειτουργία μετά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Μετά την απόλυση, θα γίνει ανταλλαγή επισήμων προσφωνήσεων μεταξύ των δύο Προκαθημένων, εν συνεχεία δε θα τελεσθεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των “υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων” και θα επακολουθήσει η λιτάνευση των Ιερεών Εικόνων υπό του Πατριάρχου, του Μακαριωτάτου και των συλλειτουργούντων Αρχιερέων.

Διαβάστε επίσης: 

Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου – Δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων