23/04/2019 28/02/2022 Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Φινλανδία γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου την περασμένη Κυριακή, 21 του Απριλίου μαζί με τους Χριστιανούς της Δύσης. Πρόκειται για την μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και για τον υπολογισμό του Πάσχα. Σε μια παρόμοια κατάσταση ήταν και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά αυτό άλλαξε μετά τον...
23 Απριλίου, 2019 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 - 6:43

Φινλανδία: Εκεί που ήδη ο “Χριστός Ανέστη”

Διαδώστε:
Φινλανδία: Εκεί που ήδη ο “Χριστός Ανέστη”

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Φινλανδία γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου την περασμένη Κυριακή, 21 του Απριλίου μαζί με τους Χριστιανούς της Δύσης. Πρόκειται για την μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και για τον υπολογισμό του Πάσχα.

Σε μια παρόμοια κατάσταση ήταν και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά αυτό άλλαξε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το κράτος της Βαλτικής ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση γεγονός που την οδήγησε σε επιστροφή στο ιουλιανό ημερολόγιο.

Η Ορθόδοξη Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας  είναι αυτόνομη αρχιεπισκοπή του ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Έχει τρεις επισκοπές με 58.000 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 1,1% του πληθυσμού της Φινλανδίας. Στην ενορία του Ελσίνκι υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός των πιστών.

Όπως γράφει το Οικουμενικό Πατριαρχείο “η Αὐτόνομος Ἀρχιεπισκοπή τῆς Φιλλανδίας ἱδρύθη τῷ 1923 διά Πατριαρχικοῦ καί Συνοδικοῦ Τόμου, διαλαμβάνοντος, ὅτι «τοῦ λοιποῦ ὁ ὀρθόδοξος Χριστιανισμός τῆς Φιλλανδίας, μετά τῶν ἱδρυμάτων του, θά ἀποτελέσῃ ἕν μόνον χριστιανικόν ἔδαφος, ὀνομαζόμενον Ὀρθόδοξος Ἀρχιεπισκοπή Φιλλανδίας”.

«Διά Συνοδικῆς Πράξεως (ἀριθμ. Πρωτ. 51) τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου αἱ δύο ἐπαρχίαι τῆς Ἐκκλησίας τῆς Φιλλανδίας, ἀνυψώθησαν εἰς τήν τάξιν τῶν Μητροπόλεων ἀπό τῆς 1ης Φεβρουαρίου 1972».

Τῆς Ὀρθοδόξου ταύτης Ἐκκλησίας προΐσταται ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Καρελίας καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων