06/11/2023 04/04/2024 Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον παρεπιδημούντα στην Στοκχόλμη, Μητροπολίτη Όουλου κ. Ηλία, στη Φινλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, η οποία υπάγεται πνευματικώς στην δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας. Ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Όουλου, τον ευχαρίστησε για...
06 Νοεμβρίου, 2023 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2024 - 15:32

Ο Μητροπολίτης Όουλου Ηλίας στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Όουλου Ηλίας στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023, ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον παρεπιδημούντα στην Στοκχόλμη, Μητροπολίτη Όουλου κ. Ηλία, στη Φινλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης, η οποία υπάγεται πνευματικώς στην δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Όουλου, τον ευχαρίστησε για τον κόπο του ταξιδίου στον οποίο υπεβλήθη και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει το σεβασμό και την αγάπη του προς το Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα, καθώς με τη συγκατάθεσή του, αποστέλλονται Ιερείς, οι οποίοι διακονούν τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών της Φιλλανδικής Ενορίας Στοκχόλμης.

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Όουλου κ. Ηλίας προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και κατά την οποία παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος ο Μητροπολίτης Κλεόπας και συλλειτούργησαν, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του ναού, καθώς και ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος κ. Shio Bitskinashvili, Εφημέριος της Γεωργιανής Κοινότητος Στοκχόλμης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης προσεφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Όουλου, τον οποίο ευχαρίστησε για παρουσία του, με την ευκαιρία του εορτασμού των εν Καρελλία Αγίων, ενώ ανέφερε τις αναμνήσεις του από τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Φινλανδία, και συγκεκριμένα τον μήνα Αύγουστο, όπου φιλοξενήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κουόποιο και Καρελίας κ. Αρσένιο στην Ιερά Μονή Valamo, αλλά και στη Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Lintula, όπου εξεπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο συνέδριο που διοργανώθηκε προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας και μετέπειτα Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Ιωάννου, επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της γεννήσεώς του.

Ακολούθως, τον μήνα Σεπτέμβριο, οπότε συνόδευσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στους εορτασμούς από της συμπληρώσεως 100 ετών από της παραχωρήσεως με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Τόμου της Αυτονομίας στην Εκκλησία της Φινλανδίας, επισημάνας την φιλοξενία του Αρχιεπισκόπου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων.
Μετά την προσφώνηση, ο Σεβ. κ. Κλεόπας προσέφερε στους φιλοξενουμένους τις εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως, των οποίων την επιμέλεια έχει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο τέλος, παρετέθη προς τιμήν των φιλοξενουμένων καθιερωμένη τράπεζα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, την επιμέλεια και ευθύνη της οποίας είχε η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος κ. Φωτεινή Μπατσέλα και η κ. Τάνια Svedberg.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα

Ακούσαμε σήμερα τη γνωστή ευαγγελική περικοπή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου. Υπάρχουν πολλοί που αποδίδουν την καταδίκη του πλουσίου στα πολλά πλούτη του, ενώ θεωρούν τη δικαίωση του Λαζάρου ως αποτέλεσμα της φτώχιας του.

Από το σημείο αυτό ξεκινούν και διαμορφώνονται αντιλήψεις γύρω από τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στον πλούτο και τη φτώχεια, που εμπίπτον στο κοινωνικό πρόβλημα, όπως αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της σύγχρονης εποχής.

Ο Κύριος, όμως, με τη σημερινή παραβολή, δεν θέλησε να μείνει στα συμβατικά σχήματα των όρων «πλούτος» και «πενία», αλλ᾽ αντιθέτως να αξιολογήσει την πνευματική στάση του ανθρώπου απέναντι στις ακραίες αυτές καταστάσεις.

Μακάριος ο άνθρωπος που φθάνει σε τέτοια πνευματική ωριμότητα, ώστε να επαναλαμβάνει με τον Απόστολο Παύλο: «οἶδα (γνωρίζω) καί ταπεινοῦσθαι οἶδα καί περισσεύειν, ἐν παντί καί ἐν πᾶσι μεμύημαι καί χορτάζεσθαι καί πεινᾶν καί περισσεύειν καί ὑστερεῖσθαι» (Φιλ. 4,12).

Ο Λάζαρος της σημερινής παραβολής αναδεικνύεται, όχι εξαιτίας της φτώχειας του, αλλά της υπομονής και καρτερίας στη δοκιμασία του. Τον πλούσιο πάλι της παραβολής, δεν τον καταδικάζει ο πλούτος του, αλλά ο τρόπος διαχειρίσεώς του.

Ο πλούσιος της παραβολής, σύμβολο της ασπλαχνίας και του εγωκεντρισμού, υπάρχει «ἐν βασάνοις» και «ὁδυνᾶται ἐν τῇ φλογί», διότι τη δοκιμασία του πλούτου δεν την άντεξε. Ο πλούτος καλλιέργησε τη ματαιοδοξία του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «ἐνεδιδύσκετο πορφύραν καί βύσσον».

Διατέθηκε για τον κορεσμό του αισθησιασμού του, «ηὐφραίνετο καθ’ ἡμέραν λαμπρῶς». Ο πλούτος έθρεψε τη φιλαυτία του με παραμερισμό κάθε πνευματικού προβληματισμού, σε σημείο που να αρνηθεί και το συνάνθρωπο.

«Ὁ πτωχός Λάζαρος ἐβέβλητο πρός τόν πυλῶνα ἡλκωμένος (πληγωμένος) καί ἐπιθυμῶν χορτασθῆναι ἀπό τῶν ψυχίων τῶν πιπτόντων ἀπό τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου».

Δοκιμάζεται ο Λάζαρος με τη στέρηση και φανερώνεται το μεγαλείο της πνευματικής του ωριμότητας και της ψυχικής του αντοχής. Δοκιμάζεται κι ο πλούσιος με τα περισσεύματά του και αποδεικνύεται πνευματικά ανώριμος και ασύνετος, με αποτέλεσμα να χάνει και τον άνθρωπο και την μακαριότητα της αιωνιότητας.

Στη σημερινή ευχαριστιακή σύναξη, τελέσαμε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος Ευσεβίου Βίττη, μιας σύγχρονης οσιακής μορφής, που εργάστηκε ιεραποστολικά, έσπειρε στις ψυχές των χριστιανών μας το λόγο του Θεού, όργωσε το γεώργιο του Κυρίου μας στη Σκανδιναυΐα, ίδρυσε το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ και υπήρξε πρότυπο κληρικού, που αγάπησε την κατά Θεόν πτωχία, όμως μέσα από τις διδαχές και τα συγγράμματά του, γνωρίσαμε έναν αληθινό Λευΐτη του Θεού, που μάς κληροδότησε πλούσια πνευματική κληρονομιά. Ας εύχεται από το υπερουράνιο θυσιαστήριο, ώστε να ακολουθούμε το βηματισμό του και να πραγματοποιούνται οι οραματισμοί του. Ας έχουμε την ευχή του!
Καλωσορίζουμε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό μας τον Σεβ. Μητροπολίτη Όουλου κ. Ηλία και τον Γεωργιανό Ιερέα π. Shio.

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου επαναφέρει τις ευλογημένες θύμισες της διπλής επισκέψεώς μου στην Φινλανδία εφέτος, με την συμμετοχή μου στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Γυναικεία Ιερά Μονή Λίντουλα, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την γέννηση του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Ιωάννου, και την αβραμιαία φιλοξενία που απηύλαυσα, επίσης, στην Ανδρώα Ιερά Μονή του Νέου Βάλαμο, τον Αύγουστο, καθώς και την ευλογία να παραστώ στους εορτασμούς της 100ης επετείου από της παραχωρήσεως του Τόμου Αυτονομίας στην Εκκλησία της Φινλανδίας, με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, παρουσία της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Σεπτέμβριο.

Παρακαλώ τον Σεβασμιώτατο, να διαβιβάσει στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τον σεβασμό όλων μας, καθώς και τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για την αποστολή εκλεκτών κληρικών του, οι οποίοι περιοδικώς εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες της Φιλανδικής εν Στοκχόλμη ενορίας μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων