03/04/2024 04/04/2024 Συλλυπητήρια εκφράζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων για τη φονική ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 στο σχολείο Βιέρτολα, στη Βάντα, βόρεια του Ελσίνκι, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 12χρονος μαθητής και να τραυματιστούν άλλοι δύο, σύμφωνα με αξιωματούχους νοσοκομείων και την αστυνομία. «Εκ μέρους της...
03 Απριλίου, 2024 - 20:59
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2024 - 15:43

Συλλυπητήρια Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας για τη φονική επίθεση σε σχολείο

Διαδώστε:
Συλλυπητήρια Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας για τη φονική επίθεση σε σχολείο

Συλλυπητήρια εκφράζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων για τη φονική ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 στο σχολείο Βιέρτολα, στη Βάντα, βόρεια του Ελσίνκι, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 12χρονος μαθητής και να τραυματιστούν άλλοι δύο, σύμφωνα με αξιωματούχους νοσοκομείων και την αστυνομία.

«Εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του παιδιού που έχασε τη ζωή του από τους πυροβολισμούς στο σχολείο, καθώς και σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το μήνυμα της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φινλανδίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ημέρα πένθους στη Φινλανδία

Σήμερα οι σημαίες σε όλη τη Φινλανδία κυματίζουν μεσίστιες καθώς η χώρα θρηνεί τον θάνατο του 12χρονου μαθητή που σκοτώθηκε από συμμαθητή του της έκτης τάξης του δημοτικού, σύμφωνα με την αστυνομία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει νεώτερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών που έχουν τραυματιστεί και η αστυνομία δεν έχει προβεί σε νέα ανακοίνωση.

Μόλις έγινε γνωστή χθες το πρωί η είδηση για τους πυροβολισμούς, γονείς περίμεναν για ώρες αγωνιώντας έξω από το σχολείο, καθώς οι δάσκαλοι είχαν ασφαλίσει τις τάξεις τους για να προστατεύσουν τους μαθητές όση ώρα διεξαγόταν η έρευνα της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ένας ύποπτος για την επίθεση συνελήφθη εν τέλει περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο, ενώ εξακολουθούσε να έχει στην κατοχή του όπλο.

Δεν υπήρχαν άλλοι ύποπτοι, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν κατονόμασε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης ή τα θύματα και διευκρίνισε μόνον ότι είναι όλοι 12χρονοι μαθητές του σχολείου και ότι ο ύποπτος είναι αγόρι.

Το ένα από τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν από την επίθεση είναι ένα κορίτσι από το Κόσοβο, ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου.

Η κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους Φινλανδούς να μετάσχουν σε μια ημέρα πένθους και έδωσε εντολή οι σημαίες στα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για το παιδί που έχασε τη ζωή του.

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει καμία πληροφορία ακόμη όσον αφορά το κίνητρο της επίθεσης. Η άδεια του όπλου που έφερε ο ύποπτος ανήκε σε συγγενή του, έχει ανακοινώσει.

Σύμφωνα με το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV uutiset, ο 12χρονος φορούσε μάσκα και προστατευτικά για τον θόρυβο ακουστικά όταν άρχισε να πυροβολεί.

Ο νεαρός ύποπτος δεν θα φυλακιστεί διότι είναι κάτω των 15 ετών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί ποινικά υπεύθυνος, διευκρίνισε η επικεφαλής της έρευνας στην υπόθεση Μάρκου Σάρκα.

Ύστερα από φονικές επιθέσεις με όπλα σε σχολεία το 2007 και το 2008, η Φινλανδία ενίσχυσε τη νομοθεσία της για την οπλοκατοχή το 2010 και εισήγαγε τεστ αξιολόγησης για όλους όσοι ζητούν να λάβουν άδεια οπλοφορίας. Επίσης ανέβασε στα 20 έτη από τα 18 το κατώτατο ηλικιακό όριο για αυτούς που ζητούν άδεια.

Στη Φινλανδία, τη χώρα των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων στην οποία είναι δημοφιλές το κυνήγι και η σκοποβολή, έχουν εκδοθεί άδειες για πάνω από 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα και περίπου 430.000 άνθρωποι διαθέτουν άδεια οπλοφορίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων