08/05/2019 08/05/2019 Σύνταξη κειμένου ρεπορτάζ  www.ope.gr Αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Μαϊου η Αγία και ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους Ιεράρχες να καλούνται να δρομολογήσουν τις εξελίξεις σε τρεις από τους σημαντικότερους πόλους της Ορθοδοξίας στον κόσμο: Αμερική, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία. Η...
08 Μαΐου, 2019 - 18:42
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2019 - 19:40

Εξελίξεις: Αποφασίζουν για το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αύριο στο Φανάρι

Διαδώστε:
Εξελίξεις: Αποφασίζουν για το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αύριο στο Φανάρι

Σύνταξη κειμένου ρεπορτάζ  www.ope.gr

Αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Μαϊου η Αγία και ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους Ιεράρχες να καλούνται να δρομολογήσουν τις εξελίξεις σε τρεις από τους σημαντικότερους πόλους της Ορθοδοξίας στον κόσμο: Αμερική, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία. Η ομογένεια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Φανάρι,  προσδοκώντας ότι θα δοθεί άμεσα λύση. Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να κάνει και τυπικά δεκτή την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ενώ καλείται να αποφασίσει άμεσα για την διάδοχη κατάσταση. Ένα είναι το σίγουρο ότι πρέπει άμεσα η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ως εξαιρετικά αναγκαία για να λυθούν προβλήματα τα οποία θα παραμένουν να υφίστανται μέχρι να αποχωρήσει από την θέση του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ήδη έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που έγιναν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή με πλήθος δημοσιευμάτων τόσο του Ομογενειακού όσο και το ελληνικού και αμερικανικού Τύπου. Αλλά και κορυφαία στελέχη της ομογένειας στις ΗΠΑ εκφράζουν εδώ και καιρό την δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με αποτέλεσμα να έχουν αποστασιοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή. Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει επίσης τα δημοσιεύματα για τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές υπερβάσεις στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Η Ομογένεια μάλιστα σύμφωνα και με παλαιότερο ρεπορτάζ το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο Πρακτορείο μας, θεωρούσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος, χαμηλού προφίλ που απλώς του ξέφευγε ο προυπολογισμός λόγω των αλλαγών που γινόταν κατά διαστήματα, ειδικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μάλιστα  Γραφείο Εισαγγελέα του Μανχάταν διεξάγει έρευνα τόσο στα οικονομικά του έργου όσο και σε αυτά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό κόστος του έργου υπολογιζόταν γύρω στα 30 εκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εργασίες σταμάτησαν το Δεκέμβριο του 2017 και έκτοτε αναζητείται λύση.  Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει και η θεολογική σχολή Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Η πολιτεία της Μασαχουσέτης απέστειλε επιστολή στη Σχολή με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για την πορεία της Σχολής αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών, αλλά και θέματα οικονομικής και διοικητικής φύσεως.
Στην επιστολή τονιζόταν ευκρινώς, πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολιτείας μπορεί να προβεί σε δικαστική ακρόαση (adjudicatory hearing) για να αποφασίσει εάν θα ανακαλέσει ή θα αναστείλει την εξουσιοδότηση από το ίδρυμα να παρέχει πτυχία». Τόσο ο Ναός του Αγίου Νικολάου όσο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, αποτελούν σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ομογενείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους αλλά και τη θλίψη τους για τις εξελίξεις αυτές. Ανησυχία για την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έχουν εκφράσει κατά καιρούς και κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα.  Επίσης, οι παγωμένες σχέσεις που υπήρχαν  μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου με την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη (όπως τόνιζε Ιεράρχης στο Φανάρι) να ανακτηθούν τάχιστα οι πνευματικοί δεσμοί της Μητέρας Εκκλησίας της Κων/Πόλεως με την θυγατέρα Αρχιεπισκοπή της Αμερικής”.  Ως εκ τούτου, η ομογένεια της Αμερικής αλλά και Ιεράρχες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν φαίνεται να συμφωνούν με το αίτημα που φέρεται να έχει κάνει ο Αρχιεπ. Αμερικής στον Παναγιώτατο, να παραμένει στη θέση του μέχρι το τέλος του μήνα, και πιέζουν να οριστεί ο αντικαταστάτης του μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων