05/03/2019 05/03/2019 Με την παρουσία του τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την εκδήλωση για την παρουσίαση του συγγράμματος της κ. Ειρήνης Δημητράδου,  με τίτλο: «Οι Ρωμιοί στην Τουρκική Παιδεία από το 1950 και μετά». Ο Παναγιώτατος επέστρεψε από την Αυστρία όπου βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές και  στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος...
05 Μαρτίου, 2019 - 17:28
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2019 - 18:20

Από την Αυστρία σε παρουσίαση βιβλίου ο Οικ. Πατριάρχης

Διαδώστε:
Από την Αυστρία  σε παρουσίαση βιβλίου ο Οικ. Πατριάρχης
Με την παρουσία του τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την εκδήλωση για την παρουσίαση του συγγράμματος της κ. Ειρήνης Δημητράδου,  με τίτλο: «Οι Ρωμιοί στην Τουρκική Παιδεία από το 1950 και μετά».
Ο Παναγιώτατος επέστρεψε από την Αυστρία όπου βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές και  στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ο Μ. Πρωτοσύγκελος κ. Ανδρέας.
Το απόγευμα της Τρίτης  ο Παναγιώτατος συνοδευόμενος από τον Διάκονο κ. Παϊσιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου, μετέβη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου όπου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του συγγράμματος της κ. Ειρήνης Δημητράδου, Καθηγήτριας, με τίτλο: “Οι Ρωμιοί στην Τουρκική Παιδεία από το 1950 και μετά”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

To βιβλίο παρουσιάζει 80 και πλέον Ρωμιές και Ρωμιούς που διέπρεψαν στον χώρο της παιδείας και προσέφεραν στην κοινωνία της Τουρκίας.  Τα κείμενα προέκυψαν από πολύχρονη αρχειακή έρευνα και από συνεντεύξεις με τους ίδιους τους τιμώμενους και με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους. Μέσα από τις βιογραφικές αυτές αφηγήσεις, μαθαίνουμε για τη ζωή τους, για την συνεισφορά τους στην Τουρκική κοινωνία αλλά και ευρύτερα στον κόσμο της διανόησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα από τα συγκεκριμένα άτομα διαβάζουμε και βλέπουμε πώς ήταν η ζωή της Πόλης και της Ρωμιοσύνης.

Οι Τούρκοι αναγνώστες, συναντούν τους Ρωμιούς στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, με τις δυσκολίες τους και τους τρόπους που τις αντιμετώπισαν, με τις χαρές και με τις παραδόσεις τους. Αλλά κυρίως, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημαντική πολιτισμική και κοινωνική συμβολή τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Τουρκία από τις εκδόσεις Μπαχτσέσεχηρ.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Ειρήνη Δημητριάδη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη δημοτική σχολή της Χαλκηδόνας συνέχισε τις σπουδές της στό Αγγλικό Γυμνάσιο (English High School for Girls; τώρα Beyoğlu Anadolu) και στο Αμερıκανικό Κολλέγιο (σήμερα Robert Kolej). Πήρε το πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (1974) και συνέχισε με  μεταπτυχιακό Βιομηχανικής (1977) και διδακτορικό πάλι ηλεκτρολόγου μηχανικού (1981) στο αυτό πανεπιστήμιο. Άρχισε να διδάσκει στο τμήμα μαθηματικών την ιδια χρονιά και συνέχισε μέχρι την συνταξιοδότησή της στο 2003. Μετά πέρασε στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχηρ όπου εξακολουθεί να διδάσκει μέχρι σήμερα. Εδώ παράλληλα με τα ακαδημαϊκά, ανέλαβε και διάφορα διοικητικά καθήκοντα.  Η Ειρήνη Δημητριάδη έγινε γνωστή στους ακαδημαϊκούς κύκλους με τη συμβολή της στην εδραίωση των αναλογιστικών μαθηματικών στην Τουρκία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων