04/09/2022 12/09/2022 Επίτιμοι δημότες Θάσου ανακηρύχθηκαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης απηύθυνε προσφώνηση και απένειμε το κλειδί της πόλης στον Οικουμενικό Πατριάρχη τιμώντας...
04 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 - 5:36

Επίτιμοι δημότες Θάσου Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος

Διαδώστε:
Επίτιμοι δημότες Θάσου Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος

Επίτιμοι δημότες Θάσου ανακηρύχθηκαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης απηύθυνε προσφώνηση και απένειμε το κλειδί της πόλης στον Οικουμενικό Πατριάρχη τιμώντας το πολυεπίπεδο κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε επίσης στον Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ. Επιφάνιο.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος απηύθυνε αντιφώνηση, ενώ παράλληλα η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.

Ο Παναγιώτατος και οι Μακαριώτατοι βρίσκονται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θάσο, τον πρώτο σταθμό της επίσημης επίσκεψης τους στην Ιερά Μητροπόλη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η εν λόγω προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των έξι Αγίων της Θάσου (Λούκας, Δανιήλ, Ιωάννης, Ευφρόσυνος, Ευθύμιος, Χάιδω) και περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θάσο, στη Χρυσούπολη και στην Καβάλα.

Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και οι δυο Μακαριώτατοι επισκέπτονται την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου μετά από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχη Μητροπολίτη κ. Στεφάνου. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για μια άκρως τιμητική επίσκεψη στην αποστολική Μητρόπολη των Φιλίππων, στο τόπο από τον οποίο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο, ιδρύοντας την πρώτη εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και βαφτίζοντας την πρώτη ευρωπαία Χριστιανή, την ισαπόστολο Λυδία τη Φιλιππησία.

Ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος εκτιμάει πως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και των δυο Μακαριωτάτων, έχει και συμβολικό και ιστορικό χαρακτήρα για την αποστολική Μητρόπολη των Φιλίππων και ιδιαίτερα για το νησί της Θάσου που θα εορτάσει με κάθε επισημότητα και κατάνυξη τη μνήμη των έξι τοπικών αγίων της, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου όπως έχει καθιερωθεί.

«Οι άγιοι μας», σημειώνει ο Μητροπολίτης, «που έζησαν ή επέρασαν από το ευλογημένο μας αυτό νησί, που είναι πλούσιο στον πολιτισμό, στην θρησκευτικότητά του, στην ευσέβειά του και στην ιστορία του, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, είναι οι προστάτες και πολιούχοι του αγιασμένου αυτού τόπου».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα στο νησί της Θάσου περιλαμβάνει διάφορες λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις από το δήμο του νησιού και τους τοπικούς φορείς όπως η ονοματοδοσία του παραλιακού δρόμου των Λιμεναρίων σε «Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Κιέβου θα επισκεφθούν την Καβάλα όπου θα συμμετάσχουν σε ποικίλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν τους από τους δήμους Καβάλας και Νέστου και τους τοπικούς φορείς.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα:

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

18.00 Προσκύνημα εις την ιερὰν Μονὴν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.
19.30 Τελετὴ ονοματοδοσίας οδού εις Λιμενάρια Θάσου.

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

11.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Νέστου. Παρουσίασις του Λευκώματος «Ιερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».
12.30 Κατάθεσις θεμελίου λίθου  ἱερού κοιμητηριακού Ναού εις Χρυσούπολιν Νέστου.

ΚΑΒΑΛΑ

17.30 Δοξολογία εις τον Καθεδρικὸν Ναὸν Αποστόλου Παύλου εις Καβάλαν.
18.15 Ψηφιακή παρουσίασις α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσεως εικόνων και κειμηλίων εις το Αρχαιολογικόν Μουσείον Καβάλας.
19.30 Επίσκεψις εις την Ιερὰν Μονὴν Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας * Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστοῦ Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίασις Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.
21.00 Μουσικὴ Εκδήλωσις δια την Νεότητα εις το αρχαίον Θέατρον των Φιλίππων.

  • ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

10.00 Επίσκεψις εις την Αντιπεριφέρειαν Καβάλας.
10.30 Εκδήλωσις Επιμελητηρίου Καβάλας εις το Αρχαιολογικὸν Μουσεῖον.
11.30 Εκδήλωσις Δήμου Καβάλας εις την Μεγάλην Λέσχην Καβάλας.
12.30 Επίσκεψις εις το Διεθνὲς Πανεπιστήμιον Ελλάδος * Καβάλα.
α) Τιμὴ προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους υπὸ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
β) Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.
γ) Αναγόρευσις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ἱερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.
16.00 Προσκύνημα εις το Ιερόν Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας εις Φιλίππους * Ανακοίνωσις ενάρξεως διεθνών Συνεδρίων.
16.30 Αναχώρησις.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων