12/12/2019 12/12/2019 “Για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά γιατί αρχίζοντάς την είχαμε την ευλογία του Θεού να χορηγήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας εις την αδελφή, πλέον, Ορθόδοξον Εκκλησία της Ουκρανίας”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Πέμπτη,...
12 Δεκεμβρίου, 2019 - 18:32
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2019 - 18:50

“Για την Μητέρα Εκκλησία ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά”

Διαδώστε:
“Για την Μητέρα Εκκλησία ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά”

“Για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά γιατί αρχίζοντάς την είχαμε την ευλογία του Θεού να χορηγήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας εις την αδελφή, πλέον, Ορθόδοξον Εκκλησία της Ουκρανίας”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στην πανηγυρίζουσα τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος, φερώνυμη Ι.Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη στην Χάλκη.

“Όσο και αν αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται από μερικούς”, συνέχισε ο Παναγιώτατος, “δεν παύει να είναι πλέον ένα εκκλησιαστικόν γεγονός, το οποίο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας, και αυτή η νεοτάτη αδελφή μας Εκκλησία προσετέθη εις την χορείαν των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών”.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Παναγιώτατος, με αφορμή την σημερινή εορτή, αναφέρθηκε στον βίο του θαυματουργού Αγίου Σπυρίδωνος και ιδιαιτέρως στην απλότητα και ταπεινοφροσύνη του, λέγοντας ότι “εις την περίπτωσίν του εφηρμόσθη το Ευαγγελικόν ότι ο Θεός “ταπεινοίς δίδωσι χάριν”.

Εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων ευχήθηκε να εορτάσουμε όλοι “χριστιανοπρεπώς, εν υγεία και εν ειρήνη, μέσα μας και γύρω μας”.

“Και ευχόμεθα για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, η οποία διαταράσσεται σε πολλές περιοχές του, σε πολλά μήκη και πλάτη της γης, και χύνεται αδίκως ανθρώ-πινο αίμα, αίμα νέων ανθρώπων, οι οποίοι πολεμούν, και πόσες μητέρες θρηνούν και οδύρονται μπροστά εις τον νεκρόν υιόν τους, πόσες νέες κοπέλες μένουν χήρες, πόσα παιδιά μένουν ορφανά. Κάθε ημέρα βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων αυτά τα δράματα και τις τραγωδίες του κόσμου. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας δεν θα παύσει να προσεύχεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”.

Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος παρουσίασε τον παριστάμενο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και τον προέτρεψε να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής στο εκκλησίασμα.

 

 

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο οποίος ποιμαίνει μία εκ των Επαρχιών του Θρόνου, των λεγομένων “Νέων Χωρών”, αναφέρθηκε στην σημερινή εορτή αλλά και στη σημασία των δογμάτων στην Εκκλησία μας, τα οποία “δεν είναι απλές νομικές διατυπώσεις αλλά έχουν σωτηριολογική διάσταση”.

“Τα δόγματα έχουν μεγάλη αξία διότι διασώζουν την ορθή εικόνα, την ορθή αντίληψη περί Θεού”, είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι “η παραμονή στους κόλπους της Εκκλησίας και η υπακοή των χριστιανών στον εκασταχού Επίσκοπό τους είναι προτιμότερο από οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι διαφοροποιήθηκαν και όσες εκκλησιαστικές κοινότητες απομακρύνθηκαν από τον κορμό της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας διασπάστηκαν ακολούθως σε αναρίθμητα κομμάτια, παραφυάδες. Θέλω να σας παρακαλέσω, Παναγιώτατε, να ευχηθείτε δια πρεσβειών του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, να βρισκόμαστε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, ενωμένοι και πιστοί στην παράδοση της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, την οποία με ιδιαίτερη πιστότητα και αγωνιστικότητα περιφρουρεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, της οποίας το πηδάλιο στιβαρά κρατάτε”.

Νωρίτερα, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μ.Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο οποίος και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Μύρων Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων και ο Ἀρχιεπίσκοπος Αν-θηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, οι Βατοπαιδινοί Πατέρες Κυπριανός και Ελπίδιος, που διακονούν αυτή την περίοδο στην Ι.Μονή Α-γίας Τριάδος, κληρικοί και μοναχοί, η κυρία Αγνή Νικολαϊδου, Πρόεδρος της Εφο-ροεπιτροπής της Κοινότητας Πριγκήπου και πλήθος προσκυνητών από τα άλλα νησιά, την Πόλη, αλλά και το εξωτερικό.

Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Σκήτης και γεύμα στην Ι.Μονή Αγίας Τριάδος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων