30/01/2020 30/01/2020 Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Ομογενούς εκπαιδευτικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης, τιμήθηκε η εορτή των Γραμμάτων σήμερα στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Τον πανηγυρικό της ημέρα εξεφώνησε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη πνευματική και κοινωνική προσφορά των...
30 Ιανουαρίου, 2020 - 15:28

Η εορτή των Γραμμάτων στο Φανάρι

Διαδώστε:
Η εορτή των Γραμμάτων στο Φανάρι

Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Ομογενούς εκπαιδευτικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης, τιμήθηκε η εορτή των Γραμμάτων σήμερα στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Τον πανηγυρικό της ημέρα εξεφώνησε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη πνευματική και κοινωνική προσφορά των Τριών Ιεραρχών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων και αειμνήστων Ιδρυτών, Ευεργετών, Εφόρων, Σχολαρχών, Καθηγητών, Διδασκάλων, Επιμελητών και μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, και ευλόγησε τα υπό μαθητών αυτής προσαχθέντα κόλλυβα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τη συμμετοχή των Ελλογίμων εκπροσώπων του Ομογενούς εκπαιδευτικού κόσμου και των μαθητών, εωρτάσθη εν τοις Πατριαρχείοις η εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας του Γένους, επί τη ι. μνήμη των εν αγίοις Πατέρων ημών Μεγάλων Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εχοροστάτησε κατά τον εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ τελεσθέντα Εσπερινόν της Εορτής, την Τετάρτην, 29ην Ιανουαρίου, την δ’ επομένην, Πέμπτην, 30ην ιδίου, εν αυτώ κατά την Θείαν Λειτουργίαν της Εορτής, εν συγχοροστασία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

Τον πανηγυρικόν λόγον της ημέρας εξεφώνησεν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ραιλάκης – Βρανάς, Ιερατικώς Προιστάμενος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου, αναφερθείς ιδιαιτέρως εις την πνευματικήν και κοινωνικήν προσφοράν των Τριών Ιεραρχών.

Εκκλησιάσθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντίνος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδρια-νος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλη-σίας, ο Εντιμολ. κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, Άρχων Μ. Ρήτωρ της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, Πρέσβυς ε.τ., εκπροσω-πήσας την εν Αθήναις Αδελφότητα Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος», ο Εντιμολ. Άρχων Προστάτης των Γραμμά-των κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής, Πρόεδρος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος εν τη Πόλει, ο Ελλογ. κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου, Συντονιστής Εκπαιδεύσεως του Γεν. Προξενείου της Ελλάδος ενταύθα, η Εφορεία μετά του Λυκειάρχου, Καθηγητών και μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, Καθηγηταί και μαθηταί των λοιπών Ομογενειακών Σχολείων, ως και πιστοί εντεύθεν και εκ του εξωτερικού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης ετέλεσε το καθιερωμένον Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων και αειμνήστων Ιδρυτών, Ευεργετών, Εφόρων, Σχολαρχών, Καθηγητών, Διδασκάλων, Επιμελητών και μαθητών της Πατριαρχικής Μ. του Γένους Σχολής, και ηυλόγησε τα υπό μαθητών αυτής προσαχθέντα κόλλυβα.

Κατά την επακολουθήσασαν δεξίωσιν ωμίλησαν ο Εντιμολ. κ. Αθανάσιος Αγγελίδης, Άρχων Πριμηκήριος και Προ-εδρος της Εφορείας της Πατριαρχικής Μ. του Γένους Σχολής, και επικαίρως ο Παναγιώτατος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων