18/04/2022 18/04/2022 Ξεκίνησε χθες, Κυριακή των Βαΐων, στο Φανάρι η διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου η οποία τελείται κάθε δέκα χρόνια, με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης ο οποίος θα καθαγιάσει το Άγιο Μύρο για τέταρτη φορά κατά την διάρκεια της Πατριαρχίας του. Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πατριάρχης, ανέγνωσε την...
18 Απριλίου, 2022 - 8:23
Τελευταία ενημέρωση: 18/04/2022 - 8:27

Η τελετή του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η νέα τροχιά στις σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου

Διαδώστε:
Η τελετή του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η νέα τροχιά στις σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου

Ξεκίνησε χθες, Κυριακή των Βαΐων, στο Φανάρι η διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου η οποία τελείται κάθε δέκα χρόνια, με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης ο οποίος θα καθαγιάσει το Άγιο Μύρο για τέταρτη φορά κατά την διάρκεια της Πατριαρχίας του.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πατριάρχης, ανέγνωσε την ειδική ευχή της επισήμου αναθέσεως της εντολής παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, προς τον Άρχοντα Μυρεψό κ. Γεώργιο Σάββιτς, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής, στον οποίο έδωσε το μεταξωτό Λέντιον και Σταυρό της Διακονίας, τον οποίο απένειμε και στους Ειδικούς Κοσμήτορες συνεργάτες του.

Όλα αυτά την ώρα που στην Αθήνα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος υποδεχόταν στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών τον Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, σηματοδοτώντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο τη νέα τροχιά που παίρνουν οι σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου και την ανάγκη για στενή συνεργασία, όπως τόνισε ο Προκαθήμενος της εν Ελλάδι Εκκλησίας.

Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με κάθε ιεροπρέπεια και με κατάνυξη εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Ιερή Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Πάφου κ. Γεωργίου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, Κρήνης κ. Κυρίλλου, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πατριάρχης, ανέγνωσε την ειδική ευχή της επισήμου αναθέσεως της εντολής παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, προς τον Άρχοντα Μυρεψό κ. Γεώργιο Σάββιτς, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής, στον οποίο έδωσε το μεταξωτό Λέντιον και Σταυρό της Διακονίας, τον οποίο απένειμε και στους Ειδικούς Κοσμήτορες συνεργάτες του.

Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Διάκονος κ. Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησιάστηκαν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Αμάστριδος κ. Σπυρίδων, κληρικοί, μοναχοί του Αγίου Όρους, η κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με τον σύζυγό της κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Jimmy Kokotas, με συνεργάτες του, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά την Απόλυση ο Παναγιώτατος προσέφερε Βάγια σε όλο το εκκλησίασμα.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης προέστη της Ακολουθίας του Νυμφίου.

Η διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου

Η τελετή για την παρασκευή του Αγίου Μύρου πραγματοποιείται στον χώρο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, από την Κυριακή των Βαΐων και διαρκεί έως και τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η παρασκευή και «έψηση» του Μύρου τελείται σε «ιερό κουβούκλιο» ειδικό για τον σκοπό αυτό, που βρίσκεται έξω (βορειοδυτικά) από τον πατριαρχικό ναό και εντός του περιβόλου του Πατριαρχείου. Μέσα σε αυτό υπάρχει μεγάλη εικόνα του Ιησού Χριστού και το λεγόμενο «ιερόν ερμάριον».

Εκεί οι μυρεψοί φυλάσσουν πενήντα επτά συστατικά (αρωματικά φυτά, αιθέρια έλαια, κ.τ.λ.), στις απαιτούμενες ποσότητες και αναλογίες, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστεί το Μύρο.

Η έψηση του Μύρου αρχίζει το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, μετά τη θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, με τελετή μικρού αγιασμού στο προαύλιο το ναού, όπου τοποθετείται η θεομητορική εικόνα, η επιλεγομένη «Ελπίς των Απηλπισμένων».

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πατριάρχης ραίνει με αγιασμό τους επτά λέβητες, τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του Αγίου Μύρου και ανάβει με τα δικηροτρίκηρα την καύσιμη ύλη, που υπάρχει κάτω από τους λέβητες. Η ύλη αυτή, συνήθως, αποτελείται από διάφορα φθαρμένα ξύλινα ιερά αντικείμενα, όπως αναλόγια, εικόνες κ.τ.λ..

Ενώ, λοιπόν, γίνεται η έψηση του Μύρου, η τελετή συνεχίζεται με ανάγνωση του «Τετραυάγγελου». Η διαδικασία αυτή διαρκεί έως και το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον τάφο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Turgut Özal

Χθες, ο Πατριάρχης, επέτειο του θανάτου του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Turgut Özal, ο οποίος ευεργέτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδίδοντας, μετά από μακρά καθυστέρηση, τις άδειες για την ανοικοδόμηση του σημερινού Πατριαρχικού Οίκου στο Φανάρι, μετέβη, όπως κάθε χρόνο, στο μνημείο όπου είναι ο τάφος του και κατέθεσε άνθη.

Σε νέα τροχιά οι σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου

Συνεργασία Εκκλησίας της Ελλάδος με Οικουμενικό Πατριαρχείο επιζητά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όπως ο ίδιος επεσήμανε προς τον Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, σηματοδοτώντας τη νέα τροχιά που μπαίνουν πλέον οι σχέσεις Α΄θηνας-Φαναρίου.

Ο Μακαριώτατος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο καθώς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Πριν την απόλυση ο Προκαθήμενος της εν Ελλάδι Εκκλησίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαοδικείας για την παρουσία του και τον καλωσόρισε ως τον νέο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο γραφείο στην Αθήνα. Μιλώντας, δε, για την επιτυχημένη του πορεία, σημείωσε: «Τρέφουμε πολλές ελπίδες για τη συνεργασία μας». Ακόμα, επεσήμανε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες της εποχής χρειάζεται στενή συνεργασία, ιδίως μέσα στην Εκκλησία και κάλεσε τον Μητροπολίτη Λαοδικείας να μεταφέρει στον Πατριάρχη τις ευχαριστίες του για την επιλογή.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αγάπη του, τονίζοντας: «Διδασκόμαστε από την σεμνότητα και την διάκριση που σας χαρακτηρίζουν». Ακολούθως, μίλησε για την αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου προς τους θεσμούς της Εκκλησίας, αλλά και την αγάπη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως στα κρίσιμα χρόνια που διερχόμαστε η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι το ζητούμενο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει την διακονία του και έχοντας την συμπαράσταση των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών και ιδιαιτέρως της Εκκλησίας της Ελλάδος αγωνίζεται για την ενότητα της Εκκλησίας. Ο ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική Ορθοδοξία σφυρηλατεί την ενότητα με βάση το Συνοδικό θεσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίζει στο Φανάρι η τελετή παρασκευής και έψησης του Αγίου Μύρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον νέο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο, Χρήστος Μπόνης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων