13/08/2021 16/08/2021 Την 60ή επέτειο από τη χειροτονία του σε διάκονο, η οποία έγινε στις 13 Αυγούστου 1961 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας στην Ίμβρο, γιορτάζει σήμερα, με Πατριαρχικό Συλλείτουργο στη γενέτειρά του, Ίμβρο, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Παρακολουθήστε τη Θεία Λειτουργία προς τιμήν των 60 ετών από τη χειροτονία του Οικ. Πατριάρχη σε διάκονο: Μια ημέρα ευλογημένη...
13 Αυγούστου, 2021 - 9:29
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2021 - 8:21

60 χρόνια ιεροσύνης για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:
60 χρόνια ιεροσύνης για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την 60ή επέτειο από τη χειροτονία του σε διάκονο, η οποία έγινε στις 13 Αυγούστου 1961 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας στην Ίμβρο, γιορτάζει σήμερα, με Πατριαρχικό Συλλείτουργο στη γενέτειρά του, Ίμβρο, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Παρακολουθήστε τη Θεία Λειτουργία προς τιμήν των 60 ετών από τη χειροτονία του Οικ. Πατριάρχη σε διάκονο:

Μια ημέρα ευλογημένη και ιστορική, καθώς στους κόλπους του Ιερού Κλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εισερχόταν ένας χαρισματικός νέος, ο οποίος θα διακρινόταν για τη θυσιαστική διακονία του τις επόμενες δεκαετίες.

Ο λόγος για τον 21χρονο τότε Δημήτριο Αρχοντώνη, ο οποίος έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη γενέτειρά του, την Ίμβρο. Την εις Διάκονον χειροτονία ετέλεσε ο πνευματικός του πατέρας, τότε Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου και μετέπειτα Γέρων Χαλκηδόνος, μακαριστός Μελίτων Χατζής. Κατά τη χειροτονία, ο νέος Διάκονος έλαβε το όνομα Βαρθολομαίος, προς τιμήν του Ίμβριου ιερομονάχου και διδασκάλου του Γένους, Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού (1772-1851).

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το έτος 1973, ο χαρισματικός αυτός κληρικός, ο οποίος 1969 είχε χειροτονηθεί Πρεσβύτερος και κατόπιν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, προήχθη σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Μετά από την εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος, εξελέγη παμψηφεί στη διαδοχή του, το 1990, ενώ έναν χρόνο αργότερα ανέλαβε το “πηδάλιο” της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Ως Οικουμενικός Πατριάρχης, με το πολυσχιδές έργο και τις καίριες πρωτοβουλίες του, έχει αναδειχθεί σε μια προσωπικότητα παγκοσμίου κύρους. Ταυτόχρονα, υπηρετεί με αφοσίωση και θυσιαστικό φρόνημα την αποστολή της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Χθες, Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021, ο Παναγιώτατος έψαλλε τον τελευταίο μεγάλο παρακλητικό κανόνα στην Παναγία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, στο χωριό του.

Συμπροσευχόμενοι μαζί του χθες στον τελευταίο μεγάλο παρακλητικό ήταν: ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, η Ελληνίδα Πρόξενος κ. Γ. Σουλτανοπούλου και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και οι Συνοδοί τους. Βεβαίως, παρέστη και ο οικείος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.

 

 

Κεντρική Φωτογραφία άρθρου: Ραφαήλ Γεωργιάδης – Πρακτορείο Ορθοδοξία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων