22/03/2024 24/03/2024 Στην ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιρλανδίας προέβη ομόφωνα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, σε τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια εξέλεξε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο Μητροπολίτη της νεοσύστατης Μητροπόλεως. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν...
22 Μαρτίου, 2024 - 17:04
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2024 - 19:43

Ιερά Μητρόπολη Ιρλανδίας ίδρυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Πρώτος Μητροπολίτης ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος

Διαδώστε:
Ιερά Μητρόπολη Ιρλανδίας ίδρυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Πρώτος Μητροπολίτης ο Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος

Στην ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιρλανδίας προέβη ομόφωνα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, σε τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια εξέλεξε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο Μητροπολίτη της νεοσύστατης Μητροπόλεως.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, «κατόπιν τεκμηριωμένου αἰτήματος τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, ἀπέκοψεν ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς ταύτης τήν Ἰρλανδίαν καί ἵδρυσε νέαν Μητρόπολιν τοῦ Θρόνου, ἐπονομαζομένην «Ἱερά Μητρόπολις Ἰρλανδίας», διά τάς ἀνάγκας τοῦ ἐκεῖσε συνεχῶς αὐξανομένου ποιμνίου ἐξ Ὀρθοδόξων  πιστῶν, ἐν συνεχείᾳ δέ ἐξέλεξε τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ζηνουπόλεως κ. Ἰάκωβον Μητροπολίτην τῆς ἀρτισυστάτου ταύτης Μητροπόλεως».

Σύντομο βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Ιρλανδίας κ. Ιακώβου

Ο νέος Μητροπολίτης Ιρλανδίας κ. Ιάκωβος, κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität zu Berlin) αποφοιτήσας με τον τίτλο του Μαγίστρου (Magister Artium) με βαθμό «λίαν καλώς».

Επίσης σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού Βοστώνης αποφοιτήσας με τον τίτλο σπουδών Master of Divinity με βαθμό «άριστα».

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΕΛΛΑΔΑ: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός.

Υπέβαλλε μεταπτυχιακή διατριβή και έλαβε βαθμό «άριστα» Το 2005 ο τότε επίσκοπος Κνωσού κ. κ Ευγένιο (νυν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ) τον έκειρε μοναχό στην Ιερά Μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ηρακλείου.

Το 2006 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2008 Ιερέας πάρα του ιδίου ως άνω Μητροπολίτου. Επίσης το 2010 στην Ιερά Μόνη Αγκαράθου λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου εισηγήση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από την Α. Θ. Μ Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ Θεοδώρου. Χειροθετήθηκε πνευματικός υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ Ειρηναίου.

Από το 2010 υπηρετεί με απόσπαση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά αρχικά στον άγιο Νικόλαο Τορόντο και εν συνεχεία στο Μόντρεαλ μέχρι και σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων και φρόντισε για την αγιογράφηση του και στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο ανακαινίζει μέχρι και τη σήμερον εργαζόμενος αόκνως. Διοργάνωσε εράνους για την χρηματοδότηση και αποπεράτωση ανακαινίσεων και την ενίσχυση άλλων σημαντικών φιλανθρωπικών σκοπών με επιτυχία και διαφάνεια.

Επιπλέον έχει οργανώσει κατηχήσεις και συνάξεις νέων και ενηλίκων. Από το 2018 έχει αναλάβει την διακονία της Νεολαίας σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά διοργανώνοντας και συντονίζοντας ετήσιες συνελεύσεις νεολαίας σε επίπεδο επαρχιακό και ομοσπονδιακό στο πλαίσιο των κληρικολαϊκών συνελεύσεων κ.α.

Στις 30 Ιουλίου 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μόντρεαλ, τιτουλάριος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς Ιάκωβος. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Καναδά Ιωάννη-Κασσιανό (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κεράμων Βαρθολομαίο και Πατάρων Αθηναγόρα.

Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά (απταίστως) και γνωρίζει γαλλικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακοινωθέν για τις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων