16/10/2023 16/10/2023 Την Ιερά Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας επισκέπτεται από το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μετέβη από την Αθήνα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού “Θεολογία”, στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί σειρά επισκέψεων και επαφών.  Χθες, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 8:41

Ιστορικό γεγονός η πρώτη Πατριαρχική επίσκεψη στην Ισπανία (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ιστορικό γεγονός η πρώτη Πατριαρχική επίσκεψη στην Ισπανία (ΦΩΤΟ)

Την Ιερά Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας επισκέπτεται από το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μετέβη από την Αθήνα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού “Θεολογία”, στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί σειρά επισκέψεων και επαφών. 

Χθες, Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Ι. Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αποστόλου Ανδρέου και Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου της Μαδρίτης. Αφορμή για την πρώτη Πατριαρχική Επίσκεψη στην Ισπανία αποτελεί η εικοστή επέτειος από την κανονική ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας και η πεντηκοστή επέτειος από την ίδρυση του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Ανδρέα και Δημητρίου.

Ιστορικό γεγονός η πρώτη Πατριαρχική επίσκεψη στην Ισπανία

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου κ. Ιερόθεος, Γαλλίας κ. Δημήτριος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Βησσαρίων, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, η Υψηλοτάτη Πριγκίπισσα Ειρήνη, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ισπανία, καθώς και της Κύπρου στην Πορτογαλία, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Μαδρίτη, και πλήθος πιστών ελληνικής, ουκρανικής, ρουμανικής, βουλγαρικής και σερβικής καταγωγής. Παρέστη, επίσης, o Αποστολικός Νούντσιος του Βατικανού στην Ισπανία.

Μετά την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας υποδέχθηκε με θερμούς λόγους υιικής αγάπης και σεβασμού τον Παναγιώτατο, εκφράζοντας την χαρά του ποιμνίου του και επισημαίνοντας ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισπανία αποτελεί ιστορικό γεγονός. Με αφορμή την επέτειο 20 ετών από την ίδρυση της Ι. Μητροπόλεως του και 50 ετών από τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βησσαρίων τίμησε για τη διακονία και τη συνολική προσφορά τους τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Αιδεσιμολ. κ. Δημήτριο Τσαμπαρλή και την σύζυγό του, τον παλαιό Ιεροψάλτη του Ναού, Μουσικολ. κ. Νικόλαο Πολυζιάδη, καθώς και τις θυγατέρες του αειμνήστου Άρχοντος Γεωργίου Ορφανίδη.

Συμπαράσταση στη δοκιμασία που περνάει ο Ουκρανικός λαός

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, με διερμηνεία στην ουκρανική και την ισπανική, εκφράζοντας την χαρά του που επισκέπτεται αυτή την εκκλησιαστική επαρχία του Θρόνου, ενώ απευθυνόμενος προς τους πιστούς ουκρανικής καταγωγής δήλωσε τη συμπαράστασή του για τη δοκιμασία που περνάει ο ουκρανικός λαός από τον πόλεμο, και επανέλαβε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτο και διαβολικό. [Διαβάστε το αγγλικό κείμενο της ομιλίας εδώ].

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος συναντήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα με τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, δίνοντάς τους πατρικές συμβουλές και παραινέσεις προκειμένου σε πνεύμα ενότητας και με απόλυτη προσήλωση στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας να υπηρετούν τον λαό του Θεού στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Δείπνο με τη συμμετοχή της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, με την συμμετοχή της Α. Μεγαλειότητος Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, της αδελφής της Υψηλοτάτης Πριγκίπισσας Ειρήνης, των μελών της Πατριαρχικής συνοδείας και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία κ. Ηλίας Φωτόπουλος.

Ο κ. Πρέσβης καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, ο οποίος αντιφώνησε καταλλήλως. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βησσαρίων ευχαριστώντας την Μεγαλειοτάτη και την Υψηλοτάτη για τη πολυδιάστατη βοήθεια που διαχρονικά προσέφεραν στην εκκλησιαστική επαρχία του, τους απένειμε τον σταυρό της Ι. Μητροπόλεως.

Η υποδοχή στη Μαδρίτη

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Barajas τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βησσαρίων, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμανδρίτη κ. Θεοφύλακτο, και άλλους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του, καθώς και ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Ισπανία κ. Ηλίας Φωτόπουλος, με στελέχη της Πρεσβείας.

Την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου κ. Ιερόθεος και Γαλλίας κ. Δημήτριος, ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Επιφάνιος Kamianovych, ο κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχου, και ο κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων