12/03/2022 12/03/2022 «Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του». της Δέσποινας Σωτηρίου Με τα λόγια αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη, τις πληροφορίες...
12 Μαρτίου, 2022 - 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2022 - 19:36

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η γεμάτη συμβολισμούς επίσκεψη Μητσοτάκη στο Φανάρι και το γεύμα με τον Ερντογάν

Διαδώστε:
Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η γεμάτη συμβολισμούς επίσκεψη Μητσοτάκη στο Φανάρι και το γεύμα με τον Ερντογάν

«Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του».

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Με τα λόγια αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη, τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Μία επίσκεψη, υψίστης σημασίας και συμβολισμού, στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα αργότερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο:

«Πέραν του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε ένα άλλο επίπεδο, την Κυριακή -όπως γνωρίζετε- επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Erdoğan, την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα. Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ανάγκη Την ανάγκη τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, να μείνουν μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Τουρκία, επισημαίνοντας επίσης ότι θα τονίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη ως εταίροι του ΝΑΤΟ, «να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα».

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να επισκεφτεί το Φανάρι την ερχόμενη Κυριακή, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας (πιθανά δεν πρόκειται για σύμπτωση) και με την ευκαιρία αυτή κανονίστηκε και το γεύμα στην προεδρική κατοικία του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Παναγιώτατο, θα συζητηθεί το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η πορεία των εργασιών αποκατάστασής της, αλλά και η στήριξη της ελληνικής κοινότητας στις αλύτρωτες πατρίδες.

Τα θέματα αυτά εξάλλου απασχόλησαν κα τη συνάντηση που είχε προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Εκεί τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία, με άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ρωσικής εισβολής. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για σταθερή στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του μηνύματος που εκπέμπει σε σχέση με τις οικουμενικές πνευματικές αξίες του ελληνισμού. Παράλληλα, συνομίλησαν για το ζωτικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αντάλλαξαν απόψεις για την στήριξη της ελληνικής μειονότητας Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου».

 

Σημαντικές επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την περασμένη Πέμπτη, η κ. Erika Olson, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων παραγματοποίησε επίσκεψη στο Οικουμενικό .

Η κ. Olson έγινε δεκτή από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, επίκαιρα ζητήματα, και ιδιαιτέρως την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα η συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με Hüseyin Çelik, πρώην Υπουργό Παιδείας της Τουρκίας.

Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι διαδοχικά, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Άγκυρα, κ. Hervé Magro, και ακολούθως ο Γεν. Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πόλη, κ. Johannes Regenbrecht, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο αρμόδιο για ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εντιμ. κ. Paul Dege.

Τους υψηλόβαθμους διπλωμάτες δέχθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει επίκαιρα ζητήματα.

 

Φωτογραφία Αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων