03/09/2022 05/09/2022 Με πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον περικαλλή και ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας, χτισμένο το 1831, υποδέχθηκε το νησί της Θάσου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ. Επιφάνιο. Στο λιμάνι της Θάσου έφτασε λίγο πριν τη 1:00 το μεσημέρι...
03 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:20
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 - 3:23

Μηνύματα ενότητας και κοινής συμπόρευσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Μητροπολίτη Κιέβου

Διαδώστε:
Μηνύματα ενότητας και κοινής συμπόρευσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Μητροπολίτη Κιέβου

Με πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον περικαλλή και ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας, χτισμένο το 1831, υποδέχθηκε το νησί της Θάσου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου κ.κ. Επιφάνιο.

Στο λιμάνι της Θάσου έφτασε λίγο πριν τη 1:00 το μεσημέρι ο Παναγιώτατος, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη εξαήμερη επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, και Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατόπιν προσκλήσεων των Σεβασμιωτάτων Ποιμεναρχών τους.

Τον Παναγιώτατο συνοδεύουν οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησίαρχης κ. Αέτιος, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης, ο κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και οι κύριοι Παναγιώτης Γραφιαδέλης και Γεώργιος Ζεϊτινλού, εκ των υπαλλήλων του Πατριαρχείου.

Πατριαρχικός Επίτροπος ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος μαζί με τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο προέπεμψαν τον Παναγιώτατο από το αεροδρόμιο της Πόλης.

Ο Σεβασμιότατος κ. Στέφανος προσφωνώντας τους τρεις υψηλούς καλεσμένους εξέφρασε την εγκάρδια χαρά του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας για την παρουσία τους στο νησί, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκχριστιανό των Ρως στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. όταν ο Πατριάρχης Φώτιος απέστειλε στο Κίεβο τους πρώτους αποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να βαφτίσουν τους πρώτους χριστιανούς εκεί.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μήνυμα ενότητας από τον Οικουμενικό πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά το τέλος της Δοξολογίας και αντιφωνώντας στους θερμούς λόγους καλωσορίσματος τόσο του Σεβασμιωτάτου κ. Στεφάνου όσο και του δημάρχου του νησιού Λευτέρη Κυριακίδη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η κοινή ιεραποδημία και των τριών ιεραρχών στέλνει προς όλους με τον πιο χαρακτηριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το μήνυμα της ενότητας και της συμπόρευσης μέσα στην εκκλησία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη συμβολή των αγίων στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας και των πιστών, σημειώνοντας ότι στα σαράντα χρόνια της πατριαρχίας του ανακηρύχθηκαν πολλοί άγιοι και όσιοι πληροφορώντας όλους ότι το Πνεύμα είναι διαρκώς παρόν και «αγιάζει τα μέλη της εκκλησίας και τον κόσμο όλον».

Επίσης, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην συμβολή του Απόστολου των Εθνών Παύλου στη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο ξεκινώντας από την πόλη των Φιλίππων μαζί με τους συνεργάτες του Λουκά, Τιμόθεο και Σίλα.

Συνεχάρη και επαίνεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Στέφανο για την πρωτοβουλία του να καλέσει τον ίδιο και τους δυο Μακαριωτάτους προκειμένου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των έξι τοπικών αξίων του νησιού.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος: Καλωσορίζουμε τον πατριάρχη του γένους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στη δική του αντιφώνηση μίλησε με θερμά λόγια για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και την παρουσία του Μητροπολίτη Κιέβου σημειώνοντας στη συνέχεια με νόημα «ποιος δε θα ζήλευε ανά τον κόσμο μια τέτοια σύναξη όπου προΐσταται ο Πατριάρχης του γένους, οι άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι εποχές που διανύει η πατρίδα μας και οι Έλληνες είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το φρόνημα «και το φρόνημα δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται αλλά γεννιέται μέσα μας, μέσα στον κάθε άνθρωπο».

Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που στέλνει προς όλο τον ορθόδοξο κόσμο η κοινή παρουσία στη Θάσο του ιδίου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μητροπολίτη Κιέβου.

Λόγια συγκίνησης από τον Μητροπολίτη Κιέβου

Με λόγια συγκίνησης και σε άπταιστα ελληνικά, αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ.κ. Επιφάνιος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη του προς τον μητροπολίτη κ. Στέφανο για την πρόσκληση που του απηύθυνε.

Ο Μακαριώτατος τόνισε με νόημα απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο κ. Στέφανο: «Η επίσημη πρόσκλησή σας ήρθε στα χέρια μας στις αρχές Μαρτίου σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές, τότε που ο Ρώσος τύραννος έστελνε τα στρατεύματά του για να καταστρέψει τη χώρα μας και να κυριεύσει το Κίεβο. Τις μέρες που διάβαζα την πρόσκλησή σας οι σειρήνες που ηχούσαν μας θύμιζαν ότι έπρεπε να προστατευτούμε από τις ρωσικές βόμβες. Διάβαζα την πρόσκληση σας χωρίς να ξέρουμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί την επόμενη στιγμή, την επόμενη μέρα».

Ο Μητροπολίτης Κιέβου απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ίδιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας «για την αγάπη τους και τη στήριξή τους προς την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας ως μεγαλύτερος αδελφός βαστάει τα βάρη και προσφέρει τη βοήθεια της προς ένα μικρότερο αδελφό».

Επίσης μίλησε με λόγια ευγνωμοσύνης για το πρόσωπο του Οικουμενικού πατριάρχη για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συλλειτουργήσουν στο νησί της Θάσου αλλά και για τη συνεχή και αδιάκοπη βοήθεια και στήριξη που προσφέρει προς την Εκκλησία της Ουκρανίας μετά τον τόμο αυτοκεφαλίας που τους παραχώρησε.

Όλη η ομιλία του Μητροπολίτη Κιέβου

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε!
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε!

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανε!

Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι, πατέρες, αδελφοί και αδελφές!

Με ιδιαίτερα αισθήματα εσωτερικής πνευματικής ευφορίας πάτησα το πόδι μου στην ευλογημένη γη της Ελλάδος, στην ιερά Μητρόπολη, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο άγιος απόστολος Παύλος. Εδώ άρχισε το κήρυγμα του Ευαγγελίου στις χώρες της Ευρώπης. Και μετά από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, νιώθοντας την πνευματική παρουσία ανάμεσά μας αυτού του αποστόλου πολλών λαών, γράφεται εδώ μια νέα ειδική σελίδα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ουκρανίας μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλους Ιεράρχες θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, μαρτυρώντας ότι είμαστε όλοι ένα εν Χριστώ Ιησού (Γαλ. 3:28).

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα που ξαναπάτησα το πόδι μου στην ελληνική γη, γιατί από την εποχή των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν πάντα στην καρδιά μου. Αλλά για πρώτη φορά, αυτή η ευλογημένη γη υποδέχεται τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – της Τοπικής Εκκλησίας, η οποία, χάρη στη θυσιαστική διακονία της Παναγιότητός σας, μετά από πολλά βάσανα στο παρελθόν, έλαβε από τα χέρια σας τον Τόμο για την αυτοκεφαλία και πλέον έχει τη θέση της στα Δίπτυχα ως αυτοκέφαλη Αδελφή Εκκλησία.

Είμαι βαθιά συγκινημένος από την εγκάρδια υποδοχή εμένα και των αδελφών μου, μελών της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την Παναγιότητά σας και εσάς, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ. Στέφανε, ως μέλος της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας, στο Κίεβο. Και τότε, Σεβασμιώτατε, μας πληροφορήσατε για την πρόθεσή σας να μας προσκαλέσετε να σας επισκεφθούμε εδώ τον επόμενο χρόνο.

Η πρόσκλησή σας ήρθε σε εμάς στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους – σε τρομερές και σκοτεινές μέρες για το Κίεβο, για την Ουκρανία και για ολόκληρο τον κόσμο, όταν ο Ρώσος τύραννος έστειλε τα στρατεύματά του να καταλάβουν την πρωτεύουσά μας και να καταστρέψουν το κράτος μας. Όταν διάβαζα την πρόσκλησή σας, άκουγα κατά καιρούς ήχους εκρήξεων και πυροβολισμών που ηχούσαν ήδη στα περίχωρα της πόλης μας. Άκουγα τον ήχο της σειρήνας που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο από τις ρωσικές βόμβες και τους πυραύλους.

Και εν μέσω όλων αυτών των σημείων του πολέμου, από εσάς, Παναγιώτατε, λάβαμε, σαν ηλιακτίδα χαράς, μια πρόσκληση για τη Θεία Λειτουργία και τις επίσημες εκδηλώσεις που θα γίνουν τώρα εδώ. Εκείνες τις μέρες της άνοιξης, δεν ξέραμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί σε μια ώρα ή την επόμενη μέρα, αλλά το σημάδι της εν Χριστώ αδελφικής σας αγάπης άγγιξε βαθιά την καρδιά μου. Στην πρόσκλησή σας, είδα ένα σύμβολο της ευλογίας του Θεού και ένα σημάδι ότι ο εχθρός που ήρθε με πόλεμο στη γη μας δεν θα πετύχει τα σατανικά του σχέδια και θα έχουμε την ευκαιρία να αποδεχτούμε την πρόσκλησή σας και να μοιραστούμε με όλους σας, και ιδιαίτερα με την Παναγιότητά σας και την Μακαριότητά σας, τη χαρά της κοινής προσευχής και λατρείας.

Μακαριώτατε! Είμαι προσωπικά βαθιά ευγνώμων σε εσάς και σε όλους τους αδελφούς Επισκόπους της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας ηγείσθε, για τη στήριξη και την αγάπη που έχετε ήδη δείξει και συνεχίζετε να δείχνετε στην Εκκλησία της Ουκρανίας. «Ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ» (Γαλ. 6,2) – μας διδάσκει ο μακάριος Απόστολος Παύλος. Εσείς, όπως ένας μεγαλύτερος αδελφός που βοηθά έναν μικρότερο, έχετε βαστάσει τα βάρη μας και μας βοηθάτε να τα μεταφέρουμε. Σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες γι’ αυτό και προσβλέπουμε με χαρά στην αυριανή Θεία Λειτουργία, στην οποία συγκεντρωμένοι ενώπιον της Αγίας Καθέδρας θα μαρτυρήσουμε την άρρητη εν Χριστώ ενότητά μας.

Παναγιώτατε!

Πριν από ένα χρόνο μας φιλοξενήσατε στο πατρικό σας σπίτι, στο νησί της Ίμβρου, που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από εδώ. Και είχαμε την τύχη να σας υποδεχτούμε στην πρωτεύουσά μας, το Κίεβο. Τώρα, με την ευλογία σας και ανταποκρινόμενοι στην κλήση σας, συγκεντρωνόμαστε ξανά για προσευχή και αδελφική επικοινωνία. Η καρδιά μας χαίρεται και λέει μαζί με τον προφήτη και βασιλέα Δαυίδ: «Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἢ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;» (Ψαλμ. 132:1). Είθε αυτή η ειρήνη και η ευλογημένη συμφωνία να εξαπλωθεί περαιτέρω σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μια καταιγίδα ταράζει τη θάλασσα και ρίχνει μεγάλα κύματα στο πλοίο, αλλά ένας έμπειρος καπετάνιος το οδηγεί σε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος. Και έτσι, Παναγιώτατε, καθοδηγείτε το πλοίο της Ορθοδοξίας, αν και κύματα κατευθύνονται προς αυτό από διαφορετικές κατευθύνσεις που θα ήθελαν να το βυθίσουν.

Πολλά μπορούν και πρέπει να ειπωθούν σε μια τόσο ιδιαίτερη και ιστορική στιγμή, αλλά η κοινή μας προσευχή και λατρεία, η αδελφική μας συναναστροφή έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πει περισσότερα από ό,τι χιλιάδες λέξεις. Ας μιλήσει λοιπόν η εν Χριστώ αγάπη που υπάρχει ανάμεσά μας με τα λόγια, αλλά ακόμη περισσότερο, ας μαρτυρήσει με τις πράξεις.

Έτη πολλά, Παναγιώτατε!

Έτη πολλά, Μακαριώτατε!

Έτη πολλά, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα κ.κ. Στέφανε!

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα στο νησί της Θάσου περιλαμβάνει διάφορες λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις από το δήμο του νησιού και τους τοπικούς φορείς όπως είναι η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες και η ονοματοδοσία του παραλιακού δρόμου των Λιμεναρίων σε «Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Την Κυριακή το πρωί ο Παναγιώτατος και οι Μακαριώτατοι θα συλλειτουργήσουν στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας της Θάσου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Κιέβου θα επισκεφθούν την Καβάλα όπου θα συμμετάσχουν σε ποικίλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν τους από τους δήμους Καβάλας και Νέστου και τους τοπικούς φορείς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

12.00 Άφιξις εις την ΙΜΦΝΘ. (Αεροδρόμιον Χρυσουπόλεως).
12.15 Αναχώρησις απὸ την Κεραμωτὴν δια την Θάσον.
13.00 Άφιξις * Υποδοχὴ Παναγιωτάτου και Μακαριωτάτων εις Λιμένα Θάσου * Υποδοχὴ ιεράς Εικόνος της συνάξεως των εν Θάσω Αγίων.
14.00 Δοξολογία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
19.00 Κατάθεσις θεμελίου λίθου διοικητηρίου νέων Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ εις Σκάλαν Ραχωνίου Θάσου.
20.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Θάσου – Εκδήλωσις.

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

07.00 Ο Όρθρος και η Πατριαρχικὴ Θεία Λειτουργία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
18.00 Προσκύνημα εις την ιερὰν Μονὴν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.
19.30 Τελετὴ ονοματοδοσίας οδού εις Λιμενάρια Θάσου.

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

11.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Νέστου. Παρουσίασις του Λευκώματος «Ιερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».
12.30 Κατάθεσις θεμελίου λίθου ἱερού κοιμητηριακού Ναού εις Χρυσούπολιν Νέστου.

ΚΑΒΑΛΑ

17.30 Δοξολογία εις τον Καθεδρικὸν Ναὸν Αποστόλου Παύλου εις Καβάλαν.
18.15 Ψηφιακή παρουσίασις α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσεως εικόνων και κειμηλίων εις το Αρχαιολογικόν Μουσείον Καβάλας.
19.30 Επίσκεψις εις την Ιερὰν Μονὴν Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας * Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστοῦ Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίασις Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.
21.00 Μουσικὴ Εκδήλωσις δια την Νεότητα εις το αρχαίον Θέατρον των Φιλίππων.

  • ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

10.00 Επίσκεψις εις την Αντιπεριφέρειαν Καβάλας.
10.30 Εκδήλωσις Επιμελητηρίου Καβάλας εις το Αρχαιολογικὸν Μουσεῖον.
11.30 Εκδήλωσις Δήμου Καβάλας εις την Μεγάλην Λέσχην Καβάλας.
12.30 Επίσκεψις εις το Διεθνὲς Πανεπιστήμιον Ελλάδος * Καβάλα.
α) Τιμὴ προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους υπὸ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
β) Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.
γ) Αναγόρευσις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ἱερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.
16.00 Προσκύνημα εις το Ιερόν Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας εις Φιλίππους * Ανακοίνωσις ενάρξεως διεθνών Συνεδρίων.
16.30 Αναχώρησις.

 

Διαβάστε ακόμη: Η άφιξη Πατριάρχη, Αρχιεπισκόπου και Κιέβου Επιφανίου στη Θάσο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Β. Λωλίδης)

Φωτογραφίες από kavalanews, ΑΠΕΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων