07/02/2020 07/02/2020 Στον Μητροπολιτικό Ναό της άλλοτε κραταιάς Μητρόπολης Κρήνης τον ιστορικό Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, θα λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την παραμονή της εορτής του Αγίου, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020. Η εκκλησία που αποτέλεσε τον τόπο προστασίας χιλιάδων Ρωμιών της χερσονήσου της Ερυθραίας κατά τον διωγμό του 1922, λειτούργησε ξανά για πρώτη φορά στις...
07 Φεβρουαρίου, 2020 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2020 - 14:51

Ο Οικ. Πατριάρχης στον ιστορικό Αγ. Χαράλαμπο του Τσεσμέ

Διαδώστε:
Ο Οικ. Πατριάρχης στον ιστορικό Αγ. Χαράλαμπο του Τσεσμέ

Στον Μητροπολιτικό Ναό της άλλοτε κραταιάς Μητρόπολης Κρήνης τον ιστορικό Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, θα λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την παραμονή της εορτής του Αγίου, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Η εκκλησία που αποτέλεσε τον τόπο προστασίας χιλιάδων Ρωμιών της χερσονήσου της Ερυθραίας κατά τον διωγμό του 1922, λειτούργησε ξανά για πρώτη φορά στις 10 Φεβρουαρίου 2016 παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στον φετινό εορτασμό αναμένεται να προσέλθουν προσκυνητές από την γειτονική Χίο και άλλα μέρη.

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους. Από το 1992 στέγαζε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τσεσμέ, ενώ πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων