19/12/2022 20/12/2022 Τη διαβεβαίωση προς το ανά την Οικουμένη ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας πως ό,τι υποσχέθηκε κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία του, τα Χριστούγεννα του 1973, εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τελευταίας του αναπνοής, έδωσε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα...
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:14
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2022 - 3:27

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα 49 χρόνια από την εκλογή του σε Επίσκοπο και την ανανέωση της υπόσχεσης του

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα 49 χρόνια από την εκλογή του σε Επίσκοπο και την ανανέωση της υπόσχεσης του

Τη διαβεβαίωση προς το ανά την Οικουμένη ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας πως ό,τι υποσχέθηκε κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία του, τα Χριστούγεννα του 1973, εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τελευταίας του αναπνοής, έδωσε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία συμπλήρωσε 49 χρόνια από την εκλογή του σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας).

Στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου, όπου και το ιστορικό Αγίασμα του εορταζομένου την ημέρα αυτή Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανού, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι το προσκύνημά του, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε αυτό τον Ναό αποτελεί, “χρέος ιερό, ελάχιστον αντίδωρον ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τον Δωρεοδότην Θεόν, ο οποίος μας αξίωσε την 18ην Δεκεμβρίου 1973, με εισήγησιν του αοίδιμου Προκατόχου μας Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου και με την ψήφον των αγίων Αρχιερέων, μελών της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, να εκλεγούμε Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Φιλαδελφείας”.

(Δείτε σε επανάληψη τη Θεία Λειτουργία και την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη)

Και ο Πατριάρχης συνέχισε:

“Καθώς εισερχόμεθα, θεία χάριτι, εις το 50ον έτος της ταπεινής Αρχιερατικής διακονίας μας, επιθυμούμε, εδώ εις το Σαρμασίκι, ενώπιον Θεού και όλων υμών, να ανανεώσουμε την υπόσχεσιν που εδώκαμε κατά την ημέραν της εις επίσκοπον χειροτονίας μας, τα Χριστούγεννα του 1973. Είχαμε τότε αναφέρει στην αντιφώνησί μας: «δίδωμι τη Εκκλησία, κατά την ιεράν ταύτην στιγμήν, την υπόσχεσιν ότι και υπό την νέαν ιδιότητά μου θέλω εργασθή, δι᾽ όλων των ταπεινών μου δυνάμεων μετά περισσοτέρου ή σήμερον ζήλου και μετά της αυτής πιστότητος και αφοσιώσεως, διά την δόξαν αυτής εις δόξαν Θεού και διά την σωτηρίαν ψυχών». Και συνεχίσαμε: «υπόσχομαι ενώπιον Υμών, Παναγιώτατε, να αγαπώ και να τιμώ και να σέβωμαι ως εικόνα του Θεού και να διακονώ μετά χαράς και προθυμίας τον άνθρωπον και εν ανάγκη να θυσιάζωμαι υπέρ αυτού. Άλλωστε, η Φιλαδέλφεια θα μοι υπομιμνήσκη ακαταπαύστως ότι οφείλω να φιλώ τους αδελφούς μου». Καταλήξαμε δε, λέγοντας: «Ουδέν έχω όπερ δεν έλαβον παρά της Εκκλησίας. Εις την Εκκλησίαν επομένως, οφείλω τα πάντα και επί πλέον ευγνωμοσύνην και αφοσίωσιν και σεβασμόν και πιστότητα και υπακοήν άχρι θανάτου. Αναλογιζόμενος δε ότι τιμώμαι ελέω του Θεού και κανονική γνώμη της Εκκλησίας ίνα ω Επίσκοπος εν τη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, πολλαπλήν δέον ίνα έχω εν εμοί συνείδησιν της ευθύνης ως πιστού φορέως των μεγάλων παραδόσεων αυτής και θεράποντος και μόνον αυτής, πιστού άρχι θανάτου, ει δε και δεήσει, θανάτου σταυρού».

Σας διαβεβαιούμε, πεφιλημένα τέκνα, πως ο,τι υποσχεθήκαμε προ 49 ετών ισχύει δι᾽ ημάς εις το ακέραιον και σήμερα και θα συνεχίση να ισχύη μέχρι τελευταίας μας αναπνοής. Καθ᾽ όλην την Αρχιερατικήν πορείαν μας εδιδάχθημεν ότι ο Επίσκοπος, και πολύ περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πατριάρχης, δίδει μαρτυρίαν ζωής και θανάτου. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμος για όλα. Όλα χάριν του λαού του Θεού στον οποίον ανήκει και διά τον οποίον υπάρχει ως Επίσκοπος. Διά τον άνθρωπον εσταυρώθη ο Θεός. Διά τον άνθρωπον συσταυρούται και ο Επίσκοπος για να συζήση με τον Χριστόν διά της πίστεως εις Αυτόν και διά της προσηλώσεώς του εις τα όσια και ιερά, τα οποία μας εκληροδότησαν οι Πατέρες ημών.”

Προηγουμένως ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στη σημασία της τιμής που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους Αγίους της Εκκλησίας μας, “όπως ακριβώς και εκείνοι αδιαλείπτως πρεσβεύουν υπέρ ημών και μας διδάσκουν και μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους”. Όπως είπε, είναι διαρκώς επίκαιρο το μήνυμα των Αγίων για την ζωή μας, διότι είναι μάθημα αγάπης άνευ ορίων προς τον Θεό και προς τους αδελφούς μας, τους συνανθρώπους μας.  Πρόσθεσε δε, ότι αποτελεί και δίδαγμα βαθείας πίστεως, καθαρής και κρυστάλλινης ζωής, θυσίας και αυταπαρνήσεως. “Και καθώς οι αρετές και αξίες αυτές είναι αιώνιες, αιώνιο είναι και το μήνυμα των Αγίων, άσβεστη πρέπει να είναι η προς αυτούς ευγνωμοσύνη μας και αδιάλειπτος η τιμή και η προσκύνησί μας, όχι μόνον κατά την ημέραν που επιτελούμε την ιερή μνήμη τους εν ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικές, αλλά καθ᾽ εκάστην ημέραν της ζωής ημών”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και υπογράμμισε ότι αυτό το μήνυμα μας διδάσκει και η εορτή και το συναξάρι του Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανού, ο οποίος νεότατος πίστεψε και μαρτύρησε.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε πολυμελή όμιλο Καθηγητών και μαθητών Λυκείου από την Καρδίτσα, που πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στην Πόλη. 

“Εσείς, αγαπητοί νέοι μας από την Καρδίτσα, ως άλλοι Σεβαστιανοί, θα ζήσετε και θα υπεραμυνθήτε, όπου και αν ευρεθήτε, της Εκκλησίας μας, της πίστεώς μας. Καλώς ήλθατε στη Μητέρα σας Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο! Σας υποδεχόμαστε με πολλή πατρική αγάπη και επικαλούμεθα εφ᾽ υμάς την ευλογία του Αγίου Θεού διά την κατ᾽ Αυτόν αύξησι και προκοπή σας, για την οποία πάντοτε προσευχόμεθα. 

Το περιβάλλον εντός του οποίου ζήτε, σας παρέχει μεν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες, αλλά και πολλές προκλήσεις. Μην επιζητήτε την «πλατείαν πύλην και την ευρύχωρον οδόν», διότι αυτή οδηγεί στην απώλεια. Μη λησμονήτε ότι άνευ σταυρού δεν υπάρχει Ανάστασις, η οποία μαρτυρεί ότι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο είναι πάντοτε ισχυρότερη από τον θάνατο και το κακό. Μείνατε, λοιπόν, εδραίοι και αμετακίνητοι στις παραδόσεις του Γένους μας. Σεβασθήτε και διατηρήστε τις μεγάλες πνευματικές αξίες, τις οποίες δίδαξε ο Χριστός και κήρυξε ανέκαθεν η Εκκλησία μας. Μιμηθήτε το παράδειγμα του Αγίου Σεβαστιανού! Είναι το στέρεο έδαφος επάνω στο οποίο θα μπορέσετε να μεγαλουργήσετε!

Υπό την εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση του καθ᾽ όλα αξίου ποιμενάρχου σας, Ιερωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, προς τον οποίον απευθύνουμε εγκάρδιο χριστουγεννιάτικο χαιρετισμό, προσευχόμαστε να συνεχίσετε την ανοδική πορεία σας, και σας ευχόμαστε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στις σπουδές σας, προς δόξαν Χριστού, καύχησιν της Μητρός Εκκλησίας και αγαλλίασιν των γονέων και των καλών διδασκάλων σας, τους οποίους και ευχαριστούμε ολοκαρδίως για το προσκύνημά σας στη Βασιλίδα των Πόλεων και στο ιστορικό εδώ Αγίασμα του Αγίου Σεβαστιανού”

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετωπίζει η Μητέρα Εκκλησία, και ευχήθηκε να επικρατεί η ειρήνη στις σχέσεις των δύο γειτονικών λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την Πατριαρχική του ευαρέσκεια και τις συγχαρητήριες ευχές του προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου και τον εξυπηρετούντα ιερατικώς την Κοινότητα π. Αθανάσιο Μαμάση, για τη διακονία και το πολύτιμο έργο τους, καθώς και προς την απερχόμενη Εκκλησιαστική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Μουσικολογιωτάτου κ. Αντωνίου Παριζιάνου, και όλους τους πολύτιμους συνεργάτες τους, “για το σημαντικό έργο πού επετελέσαν κατά την μακράν θητείαν τους”. Επίσης, συνεχάρη τα νέα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, που εξελέγησαν κατά τις κοινοτικές εκλογές,  οι οποίες διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο, και τους ευχήθηκε εγκαρδίως καλλίκαρπο, απρόσκοπτη και επιτυχή θητεία.

Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε και εφέτος να αναφερθεί στον απουσιάζοντα λάτρη της Πόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Δοσίθεο Κανέλλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας, ο οποίος, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, επισκεπτόταν πάντοτε την Πόλη.

Στο τέλος της ομιλίας του απευθύνθηκε στην αγγλική γλώσσα προς την ομάδα καλλιτεχνών από το Λβιβ της Ουκρανίας (Lviv Academic Music and Drama Theater), οι οποίοι τραγούδησαν προς τιμήν του χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως “αδικαιολόγητο, ανίερο και διαβολικό”, και προσευχήθηκε σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη στη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα.

Προηγουμένως, τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού, και ο Μουσικολ. κ. Αντώνιος Παριζιάνος.

Κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως, τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξιν, ο Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Αλέξανδρος, Βιβλιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκκλησιάστηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ.Roman Nedilskyi, και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ομιλία του Παναγιωτάτου:

Θεοφιλέστατε Ἐπίσκοπε Ἁλικαρνασσοῦ κύριε Ἀδριανέ, Ἐπόπτα τῆς Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου,

Εὐλαβέστατοι κληρικοί,

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες,

Ἐλλογιμώτατοι ἐκπαιδευτικοί,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ἴσως ἀρκετοί ἀπό ἐσᾶς νά διερωτῶνται γιατί ὁ Πατριάρχης σας δέν χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, στό Φανάρι, στόν Πατριαρχικό Ναό, ὅπως προβλέπει ἡ τάξις, ἀλλά ἦλθε ἐδῶ στόν Ἅγιο Δημήτριο Σαρμασικίου, δύο σχεδόν μῆνες ἀφ᾽ ὅτου ἑορτάσαμε τήν μνήμη αὐτοῦ.

Ἀπαντοῦμε ἀμέσως σ᾽ αὐτούς τούς διαλογισμούς σας:

Ἦλθαμε, πρῶτον, διότι ἐπιθυμοῦμε νά εὑρισκώμεθα σέ διαρκῆ ἐπικοινωνία μαζί σας, μέ τό «μικρόν ποίμνιον» καί τήν «μικράν ζύμην» τῆς Καινῆς Διαθήκης· καί εἶναι φυσικῶς ἀδύνατον νά χοροστατοῦμε σέ ὅλες τίς Κοινότητες τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς κατά τήν ἡμέρα τῆς ἐτησίας πανηγύρεώς των.

Δεύτερον, ἤλθαμε στόν Ἅγιο Δημήτριο γιά νά προσκυνήσουμε ὄχι μόνον ἐκεῖνον, ἀλλά καί τόν σήμερα ἑορταζόμενο Ἅγιο Μεγαλομάρτυρα Σεβαστιανό, τοῦ ὁποίου τό Ἁγίασμα ἐδῶ στό Σαρμασίκι βρύει ἡγιασμένο ὔδωρ καί νάματα χάριτος καί φωτισμοῦ.Πάντοτε στή ζωή μας ὀφείλουμε νά τιμοῦμε τούς Ἁγίους τῆς πίστεώς μας, ὅπως ἀκριβῶς καί ἐκεῖνοι ἀδιαλείπτως πρεσβεύουν ὑπέρ ἡμῶν καί μᾶς διδάσκουν καί μᾶς ἐμπνεύουν μέ τό παράδειγμά τους. Ναί! Εἶναι διαρκῶς ἐπίκαιρο τό μήνυμα τῶν Ἁγίων γιά τήν ζωή μας, διότι εἶναι μάθημα ἀγάπης ἄνευ ὁρίων πρός τόν Θεόν καί πρός τούς ἀδελφούς μας, τούς συνανθρώπους μας. Καί, ὅπως γνωρίζουμε ἀπό τό ἱερόν Εὐαγγέλιον, «ἐν ταύταις ταῖς δυσίν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος κρέμαται καί οἱ προφῆται».

Εἶναι ἐπίσης μήνυμα καί δίδαγμα βαθείας πίστεως, καθαρᾶς καί κρυστάλλινης ζωῆς, θυσίας καί αὐταπαρνήσεως. Καί καθώς οἱ ἀρετές καί ἀξίες αὐτές εἶναι αἰώνιες, αἰώνιο εἶναι καί τό μήνυμα τῶν Ἁγίων, ἄσβεστη πρέπει νά εἶναι ἡ πρός αὐτούς εὐγνωμοσύνη μας καί ἀδιάλειπτος ἡ τιμή καί ἡ προσκύνησί μας, ὄχι μόνον κατά τήν ἡμέραν πού ἐπιτελοῦμε τήν ἱερή μνήμη τους ἐν ψαλμοῖς καί ὕμνοις καί ᾠδαῖς πνευματικές, ἀλλά καθ᾽ ἑκάστην ἡμέραν τῆς ζωῆς ἡμῶν.

Αὐτό τό μήνυμα μᾶς φέρνει καί ἡ ἑορτή καί τό συναξάρι τοῦ Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανοῦ. Νεώτατος ὁ Ἅγιος Σεβαστιανός ἐπίστευσε καί ἐμαρτύρησε. Διά τοῦτο καί τό μήνυμά του ἀπευθύνεται ἰδίως πρός τούς νέους, οἱ ὁποῖοι, ὅπως, ὑπεγράμμισε τό 2016 ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Συνόδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στό Μήνυμά της, καί τό ἔχουμε πολλάκις ὑπενθυμίσει ἕκτοτε, «δέν ἀποτελοῦν ἁπλῶς τό μέλλον τῆς Ἐκκλησίας ἀλλά τό δυναμικό καί δημιουργικό παρόν» της, τήν ἐλπίδα της για τό αὔριο καί τό σήμερα! Διά τοῦτο καί ἡ Ἐκκλησία περιβάλλει τήν νεότητα μέ πολλή ἀγάπη καί στοργή.

Ἐσεῖς, ἀγαπητοί νέοι μας ἀπό τήν Καρδίτσα, ὡς ἄλλοι Σεβαστιανοί, θά ζήσετε καί θά ὑπεραμυνθῆτε, ὅπου καί ἄν εὐρεθῆτε, τῆς Ἐκκλησίας μας, τῆς πίστεώς μας. Καλῶς ἤλθατε στή Μητέρα σας Ἐκκλησία, τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο! Σᾶς ὑποδεχόμαστε μέ πολλή πατρική ἀγάπη καί ἐπικαλούμεθα ἐφ᾽ ὑμᾶς τήν εὐλογία τοῦ Ἁγίου Θεοῦ διά τήν κατ᾽ Αὐτόν αὔξησι καί προκοπή σας, γιά τήν ὁποία πάντοτε προσευχόμεθα.

Τό περιβάλλον ἐντός τοῦ ὁποίου ζῆτε, σᾶς παρέχει μέν πολλές εὐκαιρίες καί δυνατότητες, ἀλλά καί πολλές προκλήσεις. Μήν ἐπιζητῆτε τήν «πλατεῖαν πύλην καί τήν εὐρύχωρον ὁδόν», διότι αὐτή ὁδηγεῖ στήν ἀπώλεια. Μή λησμονῆτε ὅτι ἄνευ σταυροῦ δέν ὑπάρχει Ἀνάστασις, ἡ ὁποία μαρτυρεῖ ὅτι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ γιά τόν ἄνθρωπο εἶναι πάντοτε ἰσχυρότερη από τόν θάνατο καί τό κακό. Μείνατε, λοιπόν, ἑδραῖοι καί ἀμετακίνητοι στίς παραδόσεις τοῦ Γένους μας. Σεβασθῆτε καί διατηρῆστε τίς μεγάλες πνευματικές ἀξίες, τίς ὁποῖες δίδαξε ὁ Χριστός καί κήρυξε ἀνέκαθεν ἡ Ἐκκλησία μας. Μιμηθῆτε τό παράδειγμα τοῦ Ἁγίου Σεβαστιανοῦ! Εἶναι τό στέρεο ἔδαφος ἐπάνω στό ὁποῖο θά μπορέσετε νά μεγαλουργήσετε!

Ὑπό τήν ἐμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση τοῦ καθ᾽ ὅλα ἀξίου ποιμενάρχου σας, Ἱερωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, πρός τόν ὁποῖον ἀπευθύνουμε ἐγκάρδιο χριστουγεννιάτικο χαιρετισμό, προσευχόμαστε νά συνεχί-σετε τήν ἀνοδική πορεία σας, καί σᾶς εὐχόμαστε καλή πρόοδο καί κάθε ἐπιτυχία στίς σπουδές σας, πρός δόξαν Χριστοῦ, καύχησιν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας καί ἀγαλλίασιν τῶν γονέων καί τῶν καλῶν διδασκάλων σας, τούς ὁποίους και εὐχαριστοῦμε ὁλοκαρδίως γιά τό προσκύνημά σας στή Βασιλίδα τῶν Πόλεων καί στό ἱστορικό ἐδῶ Ἁγίασμα τοῦ Ἁγίου Σεβαστιανοῦ.

Τό προσκύνημά σας αὐτό εἶναι καί γιά τήν ἡμετέρα Μετριότητα, κάθε χρόνο τέτοια ἡμέρα, προσκύνημα προσωπικό καί χρέος ἱερό, ἐλάχιστον ἀντίδωρον εὐγνωμοσύνης καί εὐχαριστίας πρός τόν Δωρεοδότην Θεόν, ὁ ὁποῖος μᾶς ἀξίωσε τήν 18ην Δεκεμβρίου 1973, μέ εἰσήγησιν τοῦ ἀοίδιμου Προκατόχου μας Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Δημητρίου καί μέ τήν ψῆφον τῶν ἁγίων Ἀρχιερέων μελῶν τῆς περί Αὐτόν Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, νά ἐκλεγοῦμε Μητροπολίτης τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Φιλαδελ-φείας. Καθώς εἰσερχόμεθα, θείᾳ χάριτι καί εὐδοκίᾳ, εἰς τό 50όν ἔτος τῆς ταπεινῆς Ἀρχιερατικῆς διακονίας μας, ἐπιθυμοῦμε, ἐδῶ εἰς τό Σαρμασίκι, ἐνώπιον Θεοῦ καί ὅλων ὑμῶν, νά ἀνανεώσουμε τήν ὑπόσχεσιν πού ἐδώκαμε κατά τήν ἡμέραν τῆς εἰς ἐπίσκοπον χειροτονίας μας, τά Χριστούγεννα τοῦ 1973. Εἴχαμε τότε ἀναφέρει στήν ἀντιφώνησί μας: «δίδωμι τῇ Ἐκκλησίᾳ, κατά τήν ἱεράν ταύτην στιγμήν, τήν ὑπόσχεσιν ὅτι καί ὑπό τήν νέαν ἰδιότητά μου θέλω ἐργασθῇ, δι᾽ ὅλων τῶν ταπεινῶν μου δυνάμεων μετά περισσοτέρου ἤ σήμερον ζήλου καί μετά τῆς αὐτῆς πιστότητος καί ἀφοσιώσεως, διά τήν δόξαν αὐτῆς εἰς δόξαν Θεοῦ καί διά τήν σωτηρίαν ψυχῶν». Καί συνεχίσαμε: «ὑπόσχομαι ἐνώπιον Ὑμῶν, Παναγιώτατε, νά ἀγαπῶ καί νά τιμῶ καί νά σέβωμαι ὡς εἰκόνα τοῦ Θεοῦ καί νά διακονῶ μετά χαρᾶς καί προθυμίας τόν ἄνθρωπον καί ἐν ἀνάγκῃ νά θυσιάζωμαι ὑπέρ αὐτοῦ. Ἄλλωστε, ἡ Φιλαδέλφεια θά μοι ὑπομιμνήσκῃ ἀκαταπαύστως ὅτι ὀφείλω νά φιλῶ τούς ἀδελφούς μου». Καταλήξαμε δέ, λέγοντας: «Οὐδέν ἔχω ὅπερ δέν ἔλαβον παρά τῆς Ἐκκλησίας. Εἰς τήν Ἐκκλησίαν ἑπομένως, ὀφείλω τά πάντα καί ἐπί πλέον εὐγνωμοσύνην καί ἀφοσίωσιν καί σεβασμόν καί πιστότητα καί ὑπακοήν ἄχρι θανάτου. Ἀναλογιζό-μενος δέ ὅτι τιμῶμαι ἐλέῳ τοῦ Θεοῦ καί κανονικῇ γνώμῃ τῆς Ἐκκλησίας ἵνα ὦ Ἐπίσκοπος ἐν τῇ Ἁγίᾳ τοῦ Χριστοῦ Μεγάλῃ Ἐκκλησίᾳ, πολλαπλῆν δέον ἵνα ἔχω ἐν ἐμοί συνείδησιν τῆς εὐθύνης ὡς πιστοῦ φορέως τῶν μεγάλων παραδόσεων αὐτῆς καί θεράποντος καί μόνον αὐτῆς, πιστοῦ ἄρχι θανάτου, εἰ δέ καί δεήσει, θανάτου σταυροῦ».

Σᾶς διαβεβαιοῦμε, πεφιλημένα τέκνα, πώς ὅ,τι ὑποσχεθήκαμε πρό 49 ἐτῶν ἰσχύει δι᾽ ἡμᾶς εἰς τό ἀκέραιον καί σήμερα καί θά συνεχίσῃ νά ἰσχύῃ μέχρι τελευταίας μας ἀναπνοῆς. Καθ᾽ ὅλην τήν Ἀρχιερατικήν πορείαν μας ἐδιδάχθημεν ὅτι ὁ Ἐπίσκοπος, καί πολύ περισσότερο ὁ Ἀρχιεπίσκοπος καί ὁ Πατριάρχης, δίδει μαρτυρίαν ζωῆς καί θανάτου. Ὅπερ σημαίνει ὅτι πρέπει νά εἶναι ἔτοιμος γιά ὅλα. Ὅλα χάριν τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ στόν ὁποῖον ἀνήκει καί διά τόν ὁποῖον ὑπάρχει ὡς Ἐπίσκοπος. Διά τόν ἄνθρωπον ἐσταυρώθη ὁ Θεός. Διά τόν ἄνθρωπον συσταυροῦται καί ὁ Ἐπίσκοπος γιά νά συζήσῃ μέ τόν Χριστόν διά τῆς πίστεως εἰς Αὐτόν καί διά τῆς προσηλώσεώς του εἰς τά ὅσια καί ἱερά, τά ὁποῖα μᾶς ἐκληροδότησαν οἱ Πατέρες ἡμῶν.

Μέ αὐτές τίς σκέψεις, συγχαίρομεν, ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ, καί ἐπαινοῦμεν διά τό εὔκαρπον ἔργον του καί τήν συγκινητικήν ἀφοσίωσίν του εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τῆς Κωνσταντινουπόλεως καί τόν Προκαθήμενον αὐτῆς, τόν Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου Θεοφιλέστατον ἅγιον Ἁλικαρνασσοῦ. Πατρικῶς εὐλογοῦμε τόν ἐξυπηρετοῦντα ἱερατικῶς τίς ἀνάγκες τοῦ Ναοῦ π. Ἀθανάσιον Μαμάσην καί ὁλοθέρμως ἐπαινοῦμε τήν ἀπερχομένην ἔντιμον Ἐκκλησιαστικήν Ἐπιτροπήν, ὑπό τήν Προεδρίαν τοῦ Μουσικολογιωτάτου κ. Ἀντωνίου Παριζιάνου, Ἄρχοντος Λαμπαδαρίου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντι-νουπόλεως, καί ὅλους τούς πολυτίμους συνεργάτες τους, γιά τό σημαντικό ἔργο πού ἐπετέλεσαν κατά τήν μακράν θητείαν τους. Τέλος, συγχαίρουμε τά ἄξια νεοεκλεγέντα μέλη τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς, κατά τίς χθεσινές κοινοτικές ἐκλογές, καί τούς εὐχόμεθα ἐγκαρδίως καλλίκαρπον καί κατά πάντα ἀπρόσκοπτον καί ἐπιτυχῆ θητείαν.

Εὐχαριστοῦμε θερμῶς διά τήν εὐλαβῆ ὑποδοχή, τῆς ὁποίας ἐτύχομεν, καί διά τά ἐκφρασθέντα στίς προσφωνήσεις αἰσθήματα σεβασμοῦ καί ἀφοσιώσεως πρός τό πρόσωπό μας. Εὐλογοῦμε πατρικῶς ὅλους τούς προσελθόντας, ἐπικαλούμενοι πλουσίαν τήν εὐλογίαν τοῦ πανοικτίρμονος Θεοῦ ἐφ᾽ ὑμᾶς καί ἐπί τούς οἴκους σας, τῇ μεσιτείᾳ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανοῦ.

Χρόνια πολλά! Καλά καί εὐλογημένα Χριστούγεννα σέ ὅλους!

Before we finish our remarks, we would be remiss, if we failed to wholeheartedly welcome the artists from the Lviv Academic Music and Drama Theater, who came from Ukraine, in order to be together with the children from our Ukrainian community here in Istanbul, who are celebrating tomorrow, with the Julian calendar, the feast of St. Nicholas. This morning we have the privilege to have these renown artists in our midst in order to perform Christmas carols, which will enjoy here shortly. Beloved children, we are immensely grateful for your great ministry to our faithful from Ukraine and we are really moved by your kindness to be together with us, despite the unfathomable sufferings of your country and your fellow-citizens.

From the very first moment of the Russian invasion to Ukraine, we condemned this war as “unjustified, unholy, diabolical!” Today, one week before one of the two greatest feasts of our faith, the Nativity of our Lord, the feast of love, hope and peace, once again, we raise our voice and hands to our Savior Jesus Christ, “who for us and for our salvation came down from heaven and was incarnate by the Holy Spirit and the Virgin Mary and became man,” imploring Him to look down upon His tormented children in Ukraine and offer them their much desired and needed peace, comfort and reconciliation.

Once again welcome to the Queen of Cities and your Mother Church. Please be assured that you are constantly in our hearts, minds and fervent prayers!

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων