12/02/2022 12/02/2022 «Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Νεοελληνική ποίηση» ήταν το κεντρικό θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με την οποία τίμησε για μια ακόμη χρονιά την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού και Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας....
12 Φεβρουαρίου, 2022 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2022 - 10:47

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας

«Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Νεοελληνική ποίηση» ήταν το κεντρικό θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με την οποία τίμησε για μια ακόμη χρονιά την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού και Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και το Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Αφορμή υπήρξε ο πρόσφατος θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που με το έργο του έβαλε στα χείλη του ελληνικού ναού αλλά και έκανε γνωστή σε όλον τον κόσμο την σύγχρονη ελληνική ποίηση.

Την πρωτοβουλία για τον διαδικτυακό εορτασμό χαιρέτισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η μουσική ιδιοφυΐα του Θεοδωράκη και το ποιητικό τάλαντο του Ελύτη, του Ρίτσου και του Σεφέρη, αλλά και άλλων αξιόλογων ποιητών μας, συναντήθηκαν και παρήγαγαν εξαίρετα έργα τέχνης, απαύγασμα και αποκορύφωμα μουσικής ευαισθησίας και γλωσσικού πλούτου τα οποία τέρπουν το γλωσσικό και λογοτεχνικό αισθητήριο μας, τον νου και την καρδιά μας, μας ανεβάζουν πολύ ψηλά, μας γεμίζουν ευφροσύνη και ελπίδα. Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι τόσο ο Μίκης Θεοδωράκης όσο και οι ποιητές μας εμπνεύστηκαν από την ιερή βυζαντινή μουσική και την υμνολογία της Εκκλησίας που ανοίγουν πραγματικά την Πύλη του Ουρανού.

“Εν τω Ναώ εστώτες της δόξης Σου, εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν”.

Ψαλμωδία και υμνογραφία ανήκουν στον πυρήνα του πνευματικού μας πολιτισμού. Δεν παύουμε να εξαίρουμε την συμβολή της Εκκλησίας από την πρωτοχριστιανική περίοδο, τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι και σήμερα στην διαμόρφωση, την διάσωση, τον εμπλουτισμό και την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, της μητρικής πράγματι γλώσσας του πνεύματος. Αυτή η γλώσσα ακούγεται και σήμερα στις εκκλησιαστικές ακολουθίες και μας συνδέει με ένα παρελθόν αιώνων όταν οι πιστοί υμνούσαν με έξοχο τρόπο τα μεγαλεία του Θεού και άρθρωναν ευσεβοφρόνως τους βαθείς πόθους και τις ελπίδες τους. Το γεγονός αυτό μαρτυρούσε και μαρτυρεί την συνοχή και την συνέχεια της γλώσσας μας».

Οι μαθητές των ομογενειακών σχολείων της Τουρκίας, σπουδαστές του Σισμανογλείου, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης παρουσίασαν την δική τους ανάγνωσή πάνω στο έργο του Θεοδωράκη και μάλιστα, στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι:

– Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη.

– Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

– Χριστόδουλος Λάζαρης, Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα.

– Γιάννης Γιγουρτσής, Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης ΓΣΕ Κωνσταντινούπολης.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων