09/08/2023 09/08/2023 Τις ευχές και την ευλογία του Φαναρίου μετέφερε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ρωσόφωνη ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στον Γαλατά, η οποία είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμωνος, σύμφωνα με...
09 Αυγούστου, 2023 - 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2023 - 14:52

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέφερε την ευλογία του Φαναρίου στη ρωσόφωνη ενορία του Γαλατά

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέφερε την ευλογία του Φαναρίου στη ρωσόφωνη ενορία του Γαλατά

Τις ευχές και την ευλογία του Φαναρίου μετέφερε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ρωσόφωνη ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στον Γαλατά, η οποία είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμωνος, σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο.

Ο Άγιος θεραπεύει και τις ασθένειες των ψυχών

Στην αρχή του λόγου του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον άγιο Θεό διότι “από πέρυσι τέτοια μέρα και μέχρι σήμερα θα μπρούσαν να έχουν συμβεί πολλά και πολύ δυσάρεστα και εδώ όπως συμβαίνουν δυστυχώς και σε άλλα μέρη του κόσμου“. Στη συνέχεια του λόγου του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι οι ιαματικοί άγιο, όπως και ο Άγιος Παντελεήμων θεραπεύουν εξίσου με τις ασθένειες του σώματος κι εκείνες των ψυχών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: “αυτός που μας συγκέντρωσε είναι ο άγιος ιαματικός Παντελεήμων, ο οποίος όπως και οι άλλοι ιαματικοί Άγιοι Ανάργυροι, δεν θεραπεύουν μόνο τας ασθενείας του σώματός μας αλλά και της ψυχής μας“.

Ευχές από το Φανάρι

Ο Παναγιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων την σταθερή παρουσία της Μητέρας Εκκλησίας και τη στήριξη που έδωσε σε κάθε κοινότητα που κατέφυγε σ’ εκείνη, σεβόμενη πάντοτε την ιδιατερότητά της. Τόσο τη γλωσσική, όσο και σε ότι αφορά τα ήθη και τα έθιμα:

Εγώ σήμερα ήρθα από το Φανάρι, από την έδρα της Μητέρας Εκκλησίας και σας φέρνω την ευχή και την ευλογια της αγαπητοί χριστιανοί, αλλά σας φέρνω τις ευχές και τα συγχαρητήρια για τη σημερινή γιορτή των άλλων αδελφών σας ορθοδόξων χριστιανών που ζουν σ’ αυτή την πόλη, των Ρωμιών, των Γεωργιανών, των Ουκρανών, των Ρουμάνων και όλων των αδελφών μας, με τους οποίους μας συνδέει η κοινή ορθόδοξη πίστη. Όλοι αυτοί οι αδελφοί όταν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ στην πόλη μας, βρήκαν θαλπωρή και ζεστασια μέσα στην αγκαλιά της Μητρός Εκκλησίας. Τους δώσαμε από μια εκκλησία να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στη γλώσσα τους, στη γλώσσα των πατέρων τους, με τα ήθη και έθιμα τους. Η δική σας η ρωσόφωνη ενορία εδώ στο Γαλατά, και η βουλγαρόφωνη ενορία της πόλεώς μας, είναι οι παλαιότερες, και όλες οι άλλες που απαρίθμησα ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια“.

Η σκέψη του Πατριάρχη στη Μονή Παντελεήμωνος

Με αφορμή τη σημερινή εορτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος, και συγκεκριμένα στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος. Αφού ανέφερε ότι σαν Πατριάρχης έχει επισκεφθεί το Όρος οκτώ φορές, συνεχάρη τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής λέγοντας “ιδιαιτέρως συγχαίρω τον ηγούμενο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, τον αγαπητό πατέρα Ευλόγιο, τον οποίον τον ενθυμούμαστε με αγάπη από τα χρόνια της εδώ διακονίας του”.

Ευχαριστίες στους ιερείς της ενορίας

Τέλος ο Παναγιώτατος έκλεισε τον λόγο αναφερόμενος στους ιερείς της ρωσόφωνης ενορίας, π. Νικόλαο και π. Αλέξιο, με ευχαριστίες για “την θερμή υποδοχή και για τα δώρα της αγαπης σας“.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον π. Πανάρετο, ο οποίος ποιμάινει τους ρωσόφωνους εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας λέγοντας: “Ευχαριστώ και τον αγαπητό πατέρα Πανάρετο διότι είναι πάντοτε κοντά σας και ‘σεις είστε κοντά του και ποιμαίνετε εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας του ρωσοφώνους εδώ αδελφούς μας και τους προσκυνητάς, οι οποίοι διέρχονται από την πόλη μας κατά καιρούς“.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων