26/10/2019 26/10/2019 Με τον τίτλο του πνευματικού κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τιμήθηκε κατά την παραμονή του στο Αγιο όρος τις προηγούμενες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό της Μονής, παρουσία Καθηγουμένων, Ιεραρχών, πολιτικών και προσκυνητών. Δείτε το βίντεο του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ:  Σύμφωνα με τον Καθηγούμενο της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντα...
26 Οκτωβρίου, 2019 - 9:52
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2019 - 16:26

O Οικ. Πατριάρχης πνευματικός κτήτορας της ΙΜΜ Βατοπαιδίου- βίντεο

Διαδώστε:
O Οικ. Πατριάρχης πνευματικός κτήτορας της ΙΜΜ Βατοπαιδίου- βίντεο

Με τον τίτλο του πνευματικού κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τιμήθηκε κατά την παραμονή του στο Αγιο όρος τις προηγούμενες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό της Μονής, παρουσία Καθηγουμένων, Ιεραρχών, πολιτικών και προσκυνητών.

Δείτε το βίντεο του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ:

Σύμφωνα με τον Καθηγούμενο της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ η εν λόγω τιμητική αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ήταν εντολή του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ο οποίος είχε πει ότι ο Πάτριάρχης Βαρθολομαίος με ανδρεία χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να γίνει το Μοναστήρι Κοινοβιακό.

Στην συνέχεια ο Γέροντας  ανέγνωσε το Κτητορικό Γράμμα και τίμησε τον Πατριάρχη με τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Ζώνης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του τόνισε ότι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι ένα αρχοντικό Μοναστήρι και πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Να υπενθυμίσω ότι ήταν το μόνο μοναστήρι, το οποίο εδέχθη τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου και ακολουθούσε μέχρι προ τινών ετών το νέο ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος και πολλές άλλες εκκλησίες. Αργότερα, η αδελφότης αποφάσισε να ακολουθήσει την πλειοψηφία, τη συντριπτική, των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και έτσι όλο το Αγιο Όρος ακολουθεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θυμήθηκε και την επίσκεψη του στη Μονή προ τριακονταετίας, πριν αναλάβει τα σημερινά του καθήκοντα, όταν υπήρχαν ελάχιστοι μοναχοί και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση τα κτίρια και το σκευοφυλάκιο.

Υπέμνησε, ότι τότε είχε τεθεί και το ζήτημα της επάνδρωσης της Μονής και τελικώς αποφασίστηκε η εγκατάσταση της σημερινής αδελφότητας, τότε υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου πατέρα Ιωσήφ.

«Η αδελφότητα σήμερα έχει επικεφαλής τον αγαπητό πατέρα Εφραίμ, τον δραστήριο, τον φιλόστοργο προς τα πολλά πνευματικά του τέκνα και αφοσιωμένο εις τη Μητέρα Εκκλησία, η οποία και θαυμάζει, παρακολουθεί, καμαρώνει το έργο, το οποίον επιτελείται εδώ και το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο της μονής συν τοις άλλοις.

Να συνεχίζετε περί της αυτής της αξιεπαίνου οδού και κατευθύνσεως και να έχετε όλας τας ευλογίας του Θεού, σεις προσωπικώς και η αδελφότης σας και η Μονή σας και να συμβάλλετε εις το ευρύτερο ιερό έργο της Αθωνικής Πολιτείας. Έχετε όλη τη στοργή, την εκτίμηση και τας θερμοτέρας των ευχών μας. Αξιοι».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων