22/04/2023 23/04/2023 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, στη Θεία Λειτουργία κατά την οποία τιμήθηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’, καθώς η εορτή του εφέτος συνέπεσε μέσα στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας...
22 Απριλίου, 2023 - 20:03
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2023 - 4:26

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε υπέρ ειρήνης και δικαιοσύνης στο σημείο του μαρτυρίου του Αγίου Γρηγορίου Ε’

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε υπέρ ειρήνης και δικαιοσύνης στο σημείο του μαρτυρίου του Αγίου Γρηγορίου Ε’

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, στη Θεία Λειτουργία κατά την οποία τιμήθηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’, καθώς η εορτή του εφέτος συνέπεσε μέσα στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, με τον Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο, Υπογραμματέα.

Η προσευχή στον τόπο του απαγχονισμού του Αγίου Γρηγορίου Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος μετέβη στην Κλειστή Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Πατριάρχου, συνοδευόμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, όπου άναψε κερί, κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη και προσευχήθηκε υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους, αλλά και υπέρ της επικρατήσεως της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλήθειας και του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου στον κόσμο, επικαλούμενος τη χάρη και τις πρεσβείες του Αγίου Προκατόχου αυτού.

 

Μέγας Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στον Μέγα Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εφόρου και προστάτου του Πάνσεπτου Πατριαρχικού Ναού, που τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου.

Μετά την απόλυση η Α.Θ. Παναγιότης δέχθηκε όμιλο προσκυνητών από την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αθηνών υπό την ηγεσία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Ι. Προϊσταμένου του Ναού. Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν προηγουμένως την Καππαδοκία και ο Πατριάρχης τους απηύθυνε θερμούς πατρικούς λόγους καλωσορισμού.

Χθες, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θ. Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος αυτής, Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του αδελφού της Μονής Διακόνου κ. Μελετίου Στεφανάτου.

Ακολούθως, στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, μετά την ομιλία του νεοχειροτενηθέντος Οσιολ. Πρεσβυτέρου, ο Παναγιώτατος του έδωσε πατρικές συμβουλές για τη νέα αποστολή του στην Εκκλησία.

 

(Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων