10/08/2020 10/08/2020 Η Α.Θ.Π. o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες το απόγευμα  κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου του Βοσπόρου. Μετά την Ακολουθία ο Πατριάρχης τίμησε με την παρουσία Του στο νάρθηκα του Ναού, την πρώτη εκδήλωση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ...
10 Αυγούστου, 2020 - 9:37
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2020 - 10:01

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα “Θεοτόκεια 2020”

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα “Θεοτόκεια 2020”

Η Α.Θ.Π. o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες το απόγευμα  κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου του Βοσπόρου.

Μετά την Ακολουθία ο Πατριάρχης τίμησε με την παρουσία Του στο νάρθηκα του Ναού, την πρώτη εκδήλωση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2020”, που διοργανώνει η Κοινότητα Νεοχωρίου.
Ο Πατριάρχης παρακολούθησε την επιστημονικὴ εισήγηση της Ελλογιμ. κ. Asnu Bilban, Καθηγητρίας Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Πόλεως, υπό τον τίτλο: “Bir Şehir Devleti, Bir Şehir Medeniyeti: Bizans’ı Kültürü ve Sanatı Üzerinden Algılamak”.

Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, κ. Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., ως ακολούθως:
Παναγιώτατε Δέσποτα,
Αξιότιμη Πρόξενε της Ελλάδας,
Σεβαστοί Αρχιερείς, Πατέρες και Άρχοντες της ΜτΧΕ,
Αγαπητοί ενορίτες και προσκυνητές,
Με αισθήματα χαράς, ευλογίας και σεβασμού σάς υποδεχόμαστε σήμερα στο πλαίσιο του Δεκαπενταύγουστου στον Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισσας. Η κορυφαία αυτή περίοδος των θεομητορικών εορτών καθ’ όλη την ιστορική παρουσία της Κοινότητας Νεοχωρίου γιορτάσθηκε με ευλάβεια και μυσταγωγία, την οποία παρακαταθήκη συνεχίζουμε, το κατά δύναμιν, και στις μέρες μας.
Σε αυτήν την προσπάθειά μας η δική Σας φυσική παρουσία και η μακρόχρονη πατριαρχική Σας διακονία, υπήρξε καταλυτική και ουσιώδης τόσο στα θεσμικά όργανα όσο και στους παλαιούς και νέους ενορίτες. Συνεχίζοντας την παράδοση των αοιδίμων προκατόχων Σας, επί 30 σχεδόν χρόνια, συμπροσεύχεστε και μας ευλογείτε επισκεπτόμενος την Κοινότητά μας δύο φορές τον χρόνο. Κυρίως, όμως, μας συγκινούν και μας ενισχύουν οι πηγαίες εκδηλώσεις της πατρικής Σας αγάπης και στοργής, οι οποίες μας συνοδεύουν όλο τον χρόνο.
Σας ευχαριστούμε, Πάτερ και Δέσποτα, για αυτήν την ακλόνητη πίστη Σας προς τη Ρωμιοσύνη για το παρόν και το μέλλον της σε αυτούς τους τόπους, όπου και πάλι διανύουμε μέρες ανήσυχες και κάποτε ταραγμένες. Αυτή υπήρξε η πορεία του Γένους, καθώς επίσης και του επικεφαλής αυτού. Άλλοτε μέρες τιμής, δόξας, χαράς, ανάπτυξης και άλλοτε μέρες δύσκολες, μέρες αδικίας, στοχοποίησης, επιθέσεων και συρρίκνωσης.


Οι πρωτόγνωρες συνθήκες και απειλές που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία του κορωναϊού, οι γεωπολιτικοί ανασχηματισμοί στην περιοχή μας, η συναισθηματική και πνευματική δοκιμασία που βιώσαμε με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, όπως επίσης και η πολύνεκρη έκρηξη στην Βηρυττό που έπληξε πολλούς χριστιανούς ορθοδόξους -κι όχι μόνο- αδερφούς μας, μας δημιούργησαν δυσαρέσκεια, αμηχανία και απογοήτευση. Ευελπιστώ ότι σύντομα με την ψυχική μας δύναμη, το θάρρος, την αυτοπεποίθηση αλλά και με την ιστορική μας αξιοπιστία θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ορθολογική αναδιοργάνωση των δομών, την ενσωμάτωση νέων στελεχών, τον δυναμικό και επιμορφωτικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία, την στήριξη των νέων μας για μία ανανεωμένη κοινωνία, η οποία αντιλαμβάνεται περισσότερο τις προκλήσεις και αλλαγές της εποχής και την υποστήριξη των προσπαθειών που θα προβάλλουν τον πολιτισμό μας και θα δημιουργούν φίλους και υποστηρικτές.

Παναγιώτατε,
Ως Κοινότητα Νεοχωρίου Σάς ενημερώνουμε ανά μήνα διά των εκθέσεων που υποβάλλει ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων και Ιερατικώς Προϊστάμενός μας, διά του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως, κ. Ειρηναίου, Επόπτου Βοσπόρου, στις οποίες γίνεται λεπτομερής αναφορά για όλες τις εκκλησιαστικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δράσεις μας. Για τον λόγο αυτόν δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, για να μην κουράσω και τους παρόντες, αλλά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε μερικά σημεία.
Το προηγούμενο έτος αλλά και αυτό που διανύουμε, η Κοινότητά μας ήταν αντιμέτωπη με μία εύθραστη οικονομική κατάσταση. Τα μέτρα που λάβαμε στον οικονομικό τομέα και τα θετικά αποτελέσματα των ενδίκων μέσων, μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξα. Με την επιφύλαξη, βέβαια, ότι το νέο κύμα του ιού δεν θα παραλύσει την επιχειρηματικότητα, η οποία είναι η βασική παράμετρος των εισοδημάτων από τα ενοίκιά μας.
Κατά το διάστημα της αρχικής εξάπλωσης του ιού, η βασικότερη προσφορά που μπορέσαμε να δώσουμε σε όσους ήταν αποκλεισμένοι, όπως οι άνω των 65 ετών, ήταν η αλληλεγγύη. Την ίδια συνεργασία και συμπαράσταση προσφέραμε και στους νέους ενορίτες μας εξ Ελλάδος, που έμειναν σε απομόνωση κατά την περίοδο του Πάσχα. Η κοινωνική αλληλεγγύη υπήρξε το βασικό μας σύνθημα και μας έφερε πιο κοντά τον έναν με τον άλλον.


Μια τρίτη περιπέτεια που μας απασχόλησε και, δόξα τω Θεώ, έληξε αισίως ήταν η ασθένεια του π. Αγαθαγγέλου. Ήταν μία δύσκολη περίοδος αρκετών μηνών, που έμεινε στην Ελλάδα για θεραπεία και ανάρρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνόδευαν οι ευχές και προσευχές μας από το Νιχώρι. Στο διάστημα της απουσίας του, καθώς επίσης και του Πρωτοψάλτη μας κ. Χρήστου Ψωμιάδη που αποκλείστηκε στο πατρικό του στην Πτολεμαΐδα, μας εξυπηρέτησαν πατέρες και ψάλτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους οποίος και ευχαριστούμε δημόσια, διότι χάρη στη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας καλύψαμε τις λατρευτικές μας ανάγκες τις χρονιάρες μέρες του Τριωδίου και Πάσχα.

Πριν ολοκληρώσω, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό μας, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, ο οποίος 20 και πλέον χρόνια με σεμνότητα, αγάπη κι αφοσίωση εκτελεί τα καθήκοντά του και συνεργάζεται με όλους μας με διάκριση και ενωτικό πνεύμα.


Εκφράζω τις ευχαριστίες μας, Παναγιώτατε, στους εφοροεπιτρόπους μας που στέκονται δυναμικά στο έργο της Κοινότητας παρόλο που συνεχίζουμε τη θεσμική μας ιδιότητα από το 2010. Έκτοτε, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να διενεργήσουμε εκλογές, να ξαναζητήσουμε την ψήφο της ομογένειας, γεγονός που μας λυπεί και προβληματίζει, διότι η αναδιοργάνωση των θεσμών και του διοικητικού μας συστήματος θα μας βοηθήσει στη διαμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό που απαιτείται μετά τις δομικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως. Πλέον δεν οικοδομούμε μόνον για να συνεχίσουμε αλλά και για να προσαρμοστούμε.
Επίσης, ευχαριστούμε την κ. Εύα Αχλάδη, δασκάλα ελληνικών μαθημάτων, τις εθελόντριες κυρίες μας, τα στελέχη των Θεοτοκείων και του Discovering Yeniköy, τους άμεσους συνεργάτες μας αλλά και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν και προβάλλουν την κοινοτική μας ζωή.
Σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, Παναγιώτατε, και να χαρείτε τη μετάβαση στη γενέτειρά σας Ίμβρο, και ας επαναλάβουμε στην Παναγία μας «Θεοτόκε, η ελπίς πάντων των Χριστιανών, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τους ελπίζοντας εις Σε.»
Χρόνια πολλά σε όλες κι όλους!

Πηγή: Φως Φαναρίου
Φωτογραφίες: Orbay Soydan

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων