21/04/2024 21/04/2024 Επιμνημόσυνη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε, χθες, από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, όπου το 1992 είχε ενθρονισθεί ως ο 99ος Ποιμενάρχης της Γεροντικής Μητρόπολης Χαλκηδόνος. Ένα έτος παρήλθε από της κοιμήσεως του αειμνήστου Μητροπολίτη Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ, του από Χαλκηδόνος και Μελιτινής. Ένα έτος από του...
21 Απριλίου, 2024 - 11:27
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2024 - 11:38

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο επι του τάφου Μακαριστού Μητροπολίτη Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο επι του τάφου Μακαριστού Μητροπολίτη Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ

Επιμνημόσυνη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε, χθες, από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, όπου το 1992 είχε ενθρονισθεί ως ο 99ος Ποιμενάρχης της Γεροντικής Μητρόπολης Χαλκηδόνος.

Ένα έτος παρήλθε από της κοιμήσεως του αειμνήστου Μητροπολίτη Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ, του από Χαλκηδόνος και Μελιτινής. Ένα έτος από του τέλους της ταλαιπωρίας και του πόνου της ασθενείας που τον είχε επί εικοσαετίαν καθηλώσει, δοκιμαζόμενον ως χρυσούν εν χωνευτηρίω.

Ο Σεβασμιώτατος συμπαραστάθηκε από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Αραβισσού κ. Κασσιανό και Τράλλεων κ. Βενιαμίν.

Τους ρηθέντας αγίους Αρχιερέας πλαισίωσαν κατά την θεία λειτουργία ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Καγιάντελεν, ενώ διηκόνησαν ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης και ο Ιερολ. Διάκονος κ. Αστέριος Μπαρντακτσής. Τους χορούς διηύθυνεν ο Μουσικολ. κ. Γ. Κιοσέογλου, Άρχων Α’ Δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, συνδεόμενος, ως γνωστόν, μετά του εκλιπόντος Αρχιερέως διά μακράς και στερράς φιλίας αλλά και πνευματικής συγγενείας, εφ’ όσον αμφότεροι υπήρξαν πνευματικά αναστήματα του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή, προσελθών, παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος.

Κατά την θεία λειτουργία, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Δράμας κ. Δωρόθεος, και οι  Θεοφιλ. Επίσκοποι Δαφνούσιας κ. Σμάραγδος και Ξανθουπόλεως κ. Παίσιος καθώς και όλος ο κλήρος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Εκκλησιάσθησαν επίσης Άρχοντες Οφφικίαλοι, Κοινοτικοί Παράγοντες, συγγενείς του αειμνήστου Αρχιερέως, εκπαιδευτικοί και αρκετοί πιστοί εντεύθεν και εκ του εξωτερικού.

Επιμνημόσυνη δέηση

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθη επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπάυσεως του πολυκλαύστου πάλαι Ποιμενάρχου Χαλκηδόνος και ηυλογήθησαν τα ητοιμασθέντα κόλλυβα.
Ακολούθως, εν τη κοινοτική αιθούση προσεφέρθη κέρασμα μερίμνη και φροντίδι της δραστηρίου και φιλοξένου πάντοτε Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Χαλκηδόνος.

Τρισάγιο

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος υπό του οικείου Ποιμενάρχου, μετέβη στο κοιμητήριο του Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος, όπου τέλεσε τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού Ιεράρχου, και διαδόχου Αυτού εις τον περίπυστον Θρόνον της Χαλκηδόνος.

   

Γεύμα σε γνωστό εστιατόριο

Μετά ταύτα, σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής του Μοδίου, η Ι. Μητρόπολη Χαλκηδόνος παρέθεσε γεύμα εις μακαρίαν μνήμην, ενώ, φόρον αιδίου ευγνωμοσύνης αποτίουσα, προσέφερεν εις τους παρισταμένους και μίαν καλαίσθητον επίτομον συλλογήν κειμένων περί του Νικομηδείας Ιωακείμ, κυκλοφορηθείσαν επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως ακριβώς έτους από της κοιμήσεώς του, και επιμεληθείσαν υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ευγενίου Καρατζά, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

             

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων