13/01/2020 13/01/2020 Τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Όλιβερ Σπασόφσκι δέχθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το εκκλησιαστικό ζήτημα της χώρας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προσκληθούν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Σερβίας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο προκάτοχος του κ. Σπασόφσκι, Ζόραν...
13 Ιανουαρίου, 2020 - 15:11
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2020 - 16:45

Για την «Εκκλησία των Σκοπίων» συζήτησαν στο Οικ. Πατριαρχείο

Διαδώστε:
Για την «Εκκλησία των Σκοπίων» συζήτησαν στο Οικ. Πατριαρχείο

Τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Όλιβερ Σπασόφσκι δέχθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το εκκλησιαστικό ζήτημα της χώρας.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προσκληθούν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Σερβίας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο προκάτοχος του κ. Σπασόφσκι, Ζόραν Ζάεφ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 

Σήμερον, 13ην Ιανουαρίου 2020, η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εδέχθη, κατόπιν αιτήσεως αυτού,τον Εξοχ. κ. Oliver Spasovski, Πρωθυπουργόν της Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας, συνοδευόμενον υπό του προκατόχου αυτού Εξοχ. κ. Zoran Zaev και των συνεργατών αυτών κ. Dane Talevski και κ. Dejan Sotirovski.

Σκοπός της επισκέψεως ήτο η θεώρησις του εκκλησιαστικού προβλήματος της χώρας αυτών. Κατά την συζήτησιν ετέθησαν επί τάπητος αι προηγηθείσαι επί του θέματος φάσεις, εν αίς και η βούλησις της επαναφοράς της εκείσε Εκκλησίας εις την κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής.

Προς τούτο απεφασίσθη να προσκληθούν εις την έδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντιπροσωπείαι της Εκκλησίας της Σερβίας και της εν τη χώρα αυτών Εκκλησίας, προς διαβούλευσιν και προσπάθειαν εξευρέσεως κοινώς αποδεκτής λύσεως.

Η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήτο θερμή και ειλικρινής, μετά δε ταύτας οι υψηλοί επισκέπται παρεκάθησαν εις την Πατριαρχικήν τράπεζαν και εν συνεχεία ανεχώρησαν επιστρέφοντες εις τα ίδια.

Ο κ. Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ εξέφρασαν τον σεβασμόν και την εμπιστοσύνην των προς την Μητέρα Εκκλησίαν, της οποίας έλαβον την ευλογίαν προς άπαντα τον εκείσε κλήρον και λαόν.

Περί τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κατά την συζήτησιν περευρέθησαν και συνέβαλον εις αυτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιωακείμ και Διάκονος Γρηγόριος, Αρχιγραμματεύς και Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αντιστοίχως, ως και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους και Διευθυντής του Α΄Πατριαρχικού Γραφείου.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων