21/06/2023 21/06/2023 Χριστιανοί από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με θέμα: “Υπό την ευλογία του Θεού – Διαμορφώνοντας το Μέλλον”.  Οι εκπρόσωποι των Χριστιανικών Εκκλησιών και πρώτος από όλους, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης...
21 Ιουνίου, 2023 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2023 - 18:25

Οι Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Εκκλησίες ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τον εθνικισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο

Διαδώστε:
Οι Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Εκκλησίες ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τον εθνικισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο

Χριστιανοί από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με θέμα: “Υπό την ευλογία του Θεού – Διαμορφώνοντας το Μέλλον”. 

Οι εκπρόσωποι των Χριστιανικών Εκκλησιών και πρώτος από όλους, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ζήτησε επαγρύπνηση για τα σύγχρονα θέματα αλλά και την Κλήση των Εκκλησιών στον σύγχρονο κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις. Η φετινή ετήσια συνέλευση ξεκίνησε με την είδηση του ναυαγίου στην Πύλο αλλά και τον απολογισμό των 500 ανθρώπων που έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα. Για αυτό στις 25 Ιουνίου θα αναπέμψουν δέηση και αγρυπνία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Οικουμενικός Πατριάρχης για Πύλο: Καταδικάζουμε την ανθρώπινη δουλεία – Να τεθεί το μεταναστευτικό στην Ε.Ε

Η συνέλευση υπενθύμισε ότι το να είμαστε ευλογημένοι σημαίνει να ελευθερωθούμε από το άγχος για τη δική μας ασφάλεια ή τον έλεγχο να απεγκλωβιστούμε από τις εθνικές αφηγήσεις.

«Αυτή η έννοια της ευλογίας είναι που καθοδηγεί τις εκκλησίες της CEC στην κλίση τους σε έναν συγκρουόμενο κόσμο», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Οι ομιλητές έστειλαν σαφές μήνυμα προς όλες τις Εκκλησίες ότι η θεολογία είναι δημόσια, ότι «εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να αποδεχθούμε την πρόκληση να συνεισφέρουμε σε έναν όλο και πιο εκκοσμικευμένο πολιτικό λόγο. Οι Εκκλησίες που ασχολούνται με τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης πρέπει να είναι ευφάνταστες και γενναίες, με αυτοπεποίθηση και όχι αλαζονικές, να ακούνε όχι απλώς να μιλούν, να εμπιστεύονται όχι να ανησυχούν, να ελπίζουν όχι απλώς να αισιοδοξούν».


Επίσης, εξέφρασαν την κραυγή αγωνίας τους για τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αυτό μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της παγκόσμιας μετανάστευσης, του αυξανόμενου εθνικισμού κάτω από ένα λαϊκιστικό έμβλημα, των προκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των ευρύτερων συγκρούσεων και του  πολέμου. Και όλα αυτά τα φαινόμενα τροφοδοτούνται μεταξύ τους: για παράδειγμα, η οικολογική κρίση βλάπτει τη βιωσιμότητα των τροφίμων για τους πληθυσμούς που ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης έχουν μειωμένη πρόσβαση σε πόρους και αναγκάζονται να  μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών αναγνώρισε την υποχρέωσή της υπό τον Θεό να ακούσει την έκκληση νέων ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται ότι  έχουν προδοθεί από εκείνους που ήταν επίσης νέοι κάποτε. «Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας για τη συμβολή στην οικολογική κρίση και την κλιματική αδικία που συνδέονται άρρηκτα με οικονομίες που επιδιώκουν άνευ ορίων  ανάπτυξη», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν.

H ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι στο 18.20

Τα βασικότερα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος

  • Η συνέλευση καταδικάζει απερίφραστα τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την καταστροφή της ζωής, του εδάφους και των διεθνών σχέσεων – τη βίαιη κατάρρευση της μεταπολεμικής διευθέτησης στην οποία το κράτος δικαίου ήταν πρωταρχικής σημασίας. Η συνέλευση άκουσε ισχυρή μαρτυρία από όσους επηρεάστηκαν άμεσα και μια έντονη έκκληση για προσευχή και πρακτική συνοδεία στο μέλλον. Η συνέλευση στέκεται δίπλα στα θύματα της βίας σε αυτόν τον πόλεμο.
  • Ανησυχούμε για τον ρόλο ορισμένων εκκλησιών στην προώθηση αυτής της φρικτής σύγκρουσης και λυπούμαστε για τον αντίκτυπο αυτής της απόκλισης στη χριστιανική μαρτυρία στην ήπειρο της Ευρώπης. Κατά τη συνάντηση στο Ταλίν άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για ενδεχόμενη ευρωπαϊκή σύγκρουση που αφορά στα πυρηνικά όπλα τα οποία μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία όπου η δημοκρατία και η ίδια η μη βίαιη αντίσταση έχουν κατασταλεί υπό το τρέχον καθεστώς. Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτήν την κίνηση.

  • Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να προκαλεί αδικία και βάσανα στους ανθρώπους που βρίσκουν τον εαυτό τους καταπιεσμένο λόγω της αμφισβητούμενης ταυτότητας και επικράτειάς τους.
  • Η ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων απειλείται σοβαρά σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης – για παράδειγμα, χριστιανικές μειονότητες που υφίστανται επίθεση, ιεροί τόποι και τόποι θρησκευτικής κληρονομιάς καταστρέφονται και εδάφη που καταλαμβάνονται.
  • Το ανθρώπινο κόστος της παγκόσμιας μετανάστευσης, κυρίως στα σύνορα της Ευρώπης, είναι τεράστιο. Ενώ συναντηθήκαμε, σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε ότι σχεδόν 500 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοιχτά της Ελλάδας. Η CEC και η CCME έχουν καλέσει για ημέρα προσευχής και αγρυπνίας στις 25 Ιουνίου 2023.

Το CEC δημιουργήθηκε αρχικά για να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο οι Ευρωπαίοι διαφορετικών ιστορικών, πολιτικών και εθνοτήτων θα μπορούσαν να συναντηθούν παρά τις διαφορές τους. Αυτή η κλήση συνεχίζει να ισχύει  δεδομένων των σημερινών βίαιων διαιρέσεων στην Ευρώπη. Τους Χριστιανούς τους συνδέει ο Χριστός και καλούνται από την ποικιλομορφία να μαρτυρήσουν αυτή την ενότητα εκφράζοντας (με λόγο και πράξη) το ενδιαφέρον τους για εκείνους που δεν έχουν εξουσία, που υφίστανται αδικία στα χέρια άλλων.

Καθώς ορισμένα από τα πολιτικά κινήματα της εποχής μας συνεχίζουν να αποσύρονται πίσω από τα ασφαλή σύνορα και τη στενά καθορισμένη ταυτότητα, οι χριστιανικές εκκλησίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποχωρίζονται η μία από την άλλη…. Οι συζητήσεις μας, που έχουν τις ρίζες τους στην αμοιβαία αγάπη και χάρη, πρέπει να χαρακτηρίζουν τις προτεραιότητές μας τα επόμενα χρόνια. Οι εκκλησίες πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το κάλεσμα του Θεού στον Ιησού Χριστό να είναι φορείς ελπίδα… Αυτό σημαίνει να κρατάμε χωρίς φόβο τη συμφιλιωτική ζωή της Αναστάσιμης ελπίδας στον Χριστό που μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη, υπό την ευλογία του Θεού, για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων