11/07/2019 11/07/2019 Το Ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας τίθεται προς προσκύνηση στο μέσον του Πατριαρχικού Ναού, ενώ εχθές ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός. Κατά την ημέρα αυτή (11 Ιουλίου) γίνεται η ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που...
11 Ιουλίου, 2019 - 8:48
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2019 - 10:30

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκυνά την Αγία Ευφημία

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκυνά την Αγία Ευφημία

Το Ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας τίθεται προς προσκύνηση στο μέσον του Πατριαρχικού Ναού, ενώ εχθές ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός.

Κατά την ημέρα αυτή (11 Ιουλίου) γίνεται η ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία, όταν, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών.

Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.

Δύο φορές το χρόνο εκτίθεται το ιερό λείψανό της στον Πατριαρχικό ναό

Η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού Ευφημίας τιμάται δύο φορές το χρόνο: , την μεν 16η Σεπτεμβρίου η μαρτυρική τελευτή αυτής, την δε 11η Ιουλίου το θαυμαστό γεγονός της υπ’ αυτής κυρώσεως του Δογματικού Τόμου της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Το ιερό λείψανο αυτής και τις δύο αυτές φορές εκτίθεται σε προσκύνηση στον σολέα του Πατριαρχικού ναού απέναντι του Πατριαρχικού Θρόνου και μόνο κατ’ αυτές τις δύο φορές ανοίγει η βαρύτιμη λάρνακα ώστε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας να έχει την μοναδική ευλογία της αμέσου επαφής μετά του Ιερού και θαυματουργού λειψάνου της Αγίας.

Ιδιαιτέρως δε κατά την αγιώνυμη ημέρα της 11ης Ιουλίου συναθροίζονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου τα πλήθη των Ορθοδόξων Χριστιανών, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και γέροντες, από την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρα αυτής, αλλά και πολλοί από τους ετερόδοξους, οι οποίοι τιμούν πανευλαβέστατα την Μεγαλομάρτυρα. Οι διάφοροι δε ασθενείς που προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια και ασπάζονται το ιερό και πεπληρωμένο θείας χάριτος λείψανό της, με τις χάριτες που αυτό αναβρύζει, ευρίσκουν την σωματική και ψυχική θεραπεία τους.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων