07/10/2022 07/10/2022 «Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα τού αύριο». Με αυτόν τον τίτλο φιλοξενήθηκαν στη Ρόδο οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού, την παρουσίαση...
07 Οκτωβρίου, 2022 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2022 - 12:46

Οι ομιλίες των εισηγητών από το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας

Διαδώστε:
Οι ομιλίες των εισηγητών από το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας

«Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα τού αύριο». Με αυτόν τον τίτλο φιλοξενήθηκαν στη Ρόδο οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

Οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού, την παρουσίαση των συνέδρων, την ανάγνωση σχετικού Μηνύματος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, χαιρετισμούς εκ μέρους επισήμων φορέων, την παρουσίαση του σκοπού του Συνεδρίου εκ μέρους του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Συντονιστή του “Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας” π. Σταύρου Κοφινά, την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου τής Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και Προέδρου του «Πατριαρχικού Δικτύου», και τον Εναρκτήριο Λόγο του Συνεδρίου, που θα εκφωνήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Παπαθανασίου, με τίτλο «Μπορεί να θεραπευτεί η σημερινή διχόνοια;»

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα γίνουν 13 συνολικά συνεδρίες, οι οποίες θα διερευνήσουν ειδικότερα θέματα που απορρέουν από τον γενικό τίτλο του Συνεδρίου.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Οι ομιλίες των εισηγητών

  • Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα: Ένας απάνθρωπος και εχθρικός Χριστός: Οι ποιμαντικές συνέπειες μιας παρεννοημένης Θεολογίας

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε το 1964 στην Άφυτο Χαλκιδικής. Σπούδασε θεολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ Αγγλίας. Το 1989 αναγορεύτηκε διδάκτορας Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι  καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει τα μαθήματα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας και της Φιλόκαλης Αισθητικής της Ορθοδοξίας.

  • Χρήστος Καρακόλης με θέμα: Ίαση και διακονία στην Καινή Διαθήκη

Ο Χρήστος Καρακόλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Το 1986 ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Anatolia και εισήχθη στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Το 1990 έλαβε το πτυχίο του και εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του αυτού Τμήματος με αντικείμενο ειδίκευσης την Καινή Διαθήκη. Κατά το χειμερινό εξάμηνο 1991-92 συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Regensburg και από το εαρινό εξάμηνο του 1992 έως το 1996 σπούδασε Καινή Διαθήκη στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Από το 1994 έως το 1996 εργάστηκε ως μέλος του Επιστημονικού Βοηθητικού Προσωπικού (Wissenschaftliche Hilfskraft) στην Έδρα του Καθηγητή της Καινής Διαθήκης κ. Otfried Hofius στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης. Κατά το διάστημα των σπουδών του στη Γερμανία εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Η θεολογική σημασία των θαυμάτων στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο» υπό τον Καθηγητή της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Καραβιδόπουλο. Το 1996 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Θεολογίας.

  • Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσσης με θέμα: Η δυναμική της Ορθόδοξης λατρείας στην αντιμετώπιση κρίσεων

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσσης είναι Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Γεννήθηκε στο Σικάγο , ΗΠΑ το 1974. Στις 12 Νοεμβρίου 2000 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στις 8 Ιουνίου 2008 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιο. Είναι έγγαμος και έχει τέσσερα παιδιά.

  • Αφιέρωμα στον αείμνηστο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη  –  Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός με θέμα: Οι δυσκολίες στην ποιμαντική διαμόρφωση του

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως επισκέπτης επιστήμων (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά. Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού ‘Ψυχής δρόμοι’. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στον Λίβανο, η οποία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά στην σειρά Εuropean University Studies από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang. Το 2014 εργάσθηκε επί τρίμηνο ως επισκέπτης ερευνητής (Visiting Research Scholar) στο Institute for Medical Humanities του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φινλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν η σχέση Ψυχολογίας-Ψυχιατρικής-Ψυχοθεραπείας με την Θεολογία και την Ποιμαντική, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον πολιτισμό κ.ά. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους.

Χαιρετισμός του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη

“Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρόδου, κ. Κύριλλε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θεοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, και Πρόεδρε του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την Ποιμαντική Διακονία, στον Χώρο της Υγείας. Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Πρωτοπρεσβύτερε του Οικουμενικού Θρόνου, &Συντονιστά, του Πατριαρχικού Δικτύου, κ. Σταύρε Κοφινά

Σεβαστοί Πατέρες, Αξιότιμοι Άρχοντες της φιλόξενης νήσου της Ρόδου,

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αξιότιμοι Σύνεδροι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Ρόδο μας, η φιλοξενία του 05ου Συνεδρίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την Ποιμαντική Διακονία, στον Χώρο της Υγείας. Μετά τη μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, όλοι αντιλαμβανόμαστε, τη θεμελιώδη αξία, της σωματικής και ψυχικής υγείας. Και είναι πολύ σημαντικό, πως η Ορθοδοξία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, σκύβει με προσοχή, και φροντίδα, πάνω απ’ αυτό το θέμα, όπως βέβαια κάνει, και με όλα τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα.

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή εμπειρία, έχουν αναδείξει τους Τοπικούς Φορείς, και ιδιαίτερα τους Δήμους, ως καθοριστικούς για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, και την υγεία των κατοίκων. Η ανταπόκριση, σε αυτόν το δύσκολο ρόλο, βασίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια, περισσοτέρων του ενός, παραγόντων. Τίποτα αληθινά μεγάλο, δεν μπορεί να είναι έργο ενός. Οι προκλήσεις της εποχής, προϋποθέτουν, και θα έλεγα ακόμη περισσότερο, επιβάλλουν την στενή, και αποτελεσματική συνεργασία, όλων μας.

Στο νησί μας, έχουμε την ευλογία, ενός πολύ μεγάλου, και σημαντικού φιλανθρωπικοί έργου, της Μητρόπολης Ρόδου. Και σε πολλές περιπτώσεις, ενώνονται οι δυνάμεις μας, με τις διαρκώς αναβαθμιζόμενες κοινωνικές δομές μας, ώστε να σταθούμε δίπλα, στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Αυτό το Χριστιανικό Ήθος, το έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ,Σήμερα. Γι’ αυτό, και ο τίτλος του Συνεδρίου, είναι απόλυτα Εύστοχος: Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα, του αύριο. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς φροντίδα, χωρίς δέσμευση, και αφοσίωση, στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, για όλους. Με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη.

Σε μια εποχή, μεγάλων διασταυρούμενων κρίσεων, η φροντίδα για το σήμερα, και η μέριμνα για το αύριο, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, των προτεραιοτήτων μας. Με σχέδιο, με δράσεις, με πόρους, αλλά πάνω απ’ όλα, με αγάπη για τον πλησίον μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία, της δικής μας πίστης, της δικής μας Ορθόδοξης Παράδοσης, και είναι χρέος μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης, αλλά και όλοι μαζί, συλλογικά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Να κρατήσουμε το χέρι, σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και να βοηθήσουμε, στην προαγωγή της υγείας,του γενικού πληθυσμού.

Στο Δήμο Ρόδου, είμαστε περήφανοι, για τη συμβολή μας, στη διαχείριση της πανδημίας. Η υγειονομική αξιοπιστία της Ρόδου, και το 2020, και το 2021, και η πολύ καλή συνεργασία, μεταξύ όλων των κρίκων της τοπικής αλυσίδας, αποτέλεσαν το θεμέλιο, για την επιτυχία, της Εφετινής Σεζόν. Είναι πολύ σημαντικό, που τα καταφέραμε, και για μας τους ίδιους, αλλά και για τη δυνατότητα που δώσαμε στη Ρόδο, να κατακτήσει νέες κορυφές, στον τουρισμό, να ενδυναμώσει την οικονομία της, και να ενισχύσει, την κοινωνική συνοχή της.

Αλλά η ευθύνη μας, δεν εξαντλείται μόνον, στις έκτακτες καταστάσεις. Καθήκον και υποχρέωση, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ορίζεται από το θεσμικό της ρόλο, είναι να μεριμνά, για την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής, έχει ευεργετικές επιδράσεις, και στη δημόσια υγεία. Για να αναφερθώ σε ένα, πολύ χαρακτηριστικό, παράδειγμα: το άγχος. Τα προβλήματα, που σχετίζονται με το άγχος, είναι πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι ένα 15% περίπου, στο γενικό πληθυσμό, συμβουλεύεται κάποια στιγμή γιατρό, γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση, ή ανησυχία. Υπολογίζεται επίσης, ότι μεταξύ 5–7% του γενικού πληθυσμού, κάποια στιγμή της ζωής του, παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή.

Επομένως οι αγχώδεις διαταραχές, θεωρούνται, οι πιο συχνά ανευρισκόμενες διαταραχές, στο γενικό πληθυσμό. Ένας τόπος που κερδίζει σε υποδομές, και σε ποιότητα ζωής, είναι βέβαιο, ότι βοηθά σημαντικά τους κατοίκους του, να μειώνουν το άγχος, μέσα, στην καθημερινότητά τους. Κι αυτή, είναι μια διάσταση που φροντίζουμε κι εμείς, σήμερα, μεριμνώντας για το αύριο, μιας Ρόδου καθαρής, όμορφης, πράσινης και βιώσιμης.

Με τη βοήθεια του Θεού, και τη συνδρομή όλων των Ροδιτών, είμαστε βέβαιοι πως θα καταφέρουμε, να αποτελέσουμε παράδειγμα, και πρότυπο αναφοράς, με διεθνή αναγνώριση.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία, στις εργασίες του Συνεδρίου. Οι τοποθετήσεις, διακεκριμένων ομιλητών, και τα συμπεράσματά του, θα δώσουν σε όλους μας,Τροφή για Σκέψη, και Έναυσμα για Δράση, για Συνεργασία με Χριστιανική Ανθρωπιά, για αλτρουιστική προσπάθεια, με μετρήσιμο αποτέλεσμα”.

Σημειώνεται ότι από το 2008 έχουν διεξαχθεί τέσσερα Διεθνή Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2008, 2011, 2014, 2017) στην Ρόδο. Τα Συνέδρια αυτά διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

Το Πατριαρχικό Δίκτυο είναι ο μόνος θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διαχρονικά συγκεντρώνει κληρικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, δίδοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα δε Συνέδρια που διεξάγονται αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο να βελτιώσουν την διακονία και μέριμνα που προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

Υπενθυμίζεται ότι τα Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και τους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων