01/02/2020 02/02/2020 Στην επιμονή της Ρωμηοσύνης να συνεχίσει να κρατά τα Όσια και τα Ιερά του Γένους στην Πόλη, την οποία ουδέποτε πρόκειται να εγκαταλείψει, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, σήμερα, Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η...
01 Φεβρουαρίου, 2020 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2020 - 0:11

Όλοι μαζί να κρατούμε τα Όσια και τα Ιερά του Γένους μας στην Πόλη των πατέρων μας

Διαδώστε:
Όλοι μαζί να κρατούμε τα Όσια και τα Ιερά του Γένους μας στην Πόλη των πατέρων μας

Στην επιμονή της Ρωμηοσύνης να συνεχίσει να κρατά τα Όσια και τα Ιερά του Γένους στην Πόλη, την οποία ουδέποτε πρόκειται να εγκαταλείψει, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, σήμερα, Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Κηπουρών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Μ.Ιεροκήρυξ Πανάρετος ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της σημερινής εορτής, σε κήπους και καλλιέργειες. Ακολούθως ο Παναγιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Αγιάσματος του Ι.Ναού, όπου συντηρήθηκαν ιερές εικόνες και κειμήλια που διασώθηκαν από τις μεγάλες καταστροφές των τραγικών γεγονότων του Σεπτεμβρίου του έτους 1955.

“Να συνεχίζετε να συντηρείτε και να επαναφέρετε όσα κατέστρεψε ο πανδαμάτωρ χρόνος εις το αρχαίον κάλος, Εικόνες, Αγιάσματα, Ναούς, εικονοστάσια, Επιταφίους, όλα όσα μας εκληροδότησαν οι πατέρες μας, τα οποία υπέστησαν μεγάλο πλήγμα κατά τη νύχτα των Σεπτεμβριανών, αλλά και εν συνεχεία, επί δεκαετίες, είτε από αδυναμίαν οικονομικήν, είτε από ολιγωρίαν και αδιαφορίαν, όλα αυτά κατεστράφησαν και έχουν ανάγκην επισκευής, έχουν ανάγκην στοργής. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον, αγάπη και στοργή βρίσκονται και οι οικονομικοί πόροι και όλα διορθώνονται”, είπε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα, συγχαίροντας τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, για το επιτελούμενο ανακαινιστικό έργο στον Ιερό Ναό αλλά και σε όλη την εκκλησιαστική Περιφέρεια που του εμπιστεύθηκε η Μητέρα Εκκλησία. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Εφοροεπιτροπής Αθανάσιο Μιράνκο και όλους τους Κοινοτικούς παράγοντες, προς την κ.Ελένη Σκουμπρή, που επιμελήθηκε της συντηρήσεως των εικόνων του Αγιάσματος, και προς όλους τους πιστούς που συνέδραμαν σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

“Όλοι μαζί να συνεχίζουμε την πορείαν της Ρωμηοσύνης, και με τους νέους εξ Ελλάδος ελθόντας και εγκατασταθέντας εδώ, οι οποίοι και αυτοί συν τω χρόνω εντάσσονται στην κοινωνία μας, και όλοι μαζί να κρατούμε τα Όσια και τα Ιερά του Γένους μας στην Πόλη των πατέρων μας, την οποία ουδέποτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Ούτε πρόκειται το Πατριαρχείον να μετακινηθεί απ’ εδώ, ούτε πρόκειται να θριαμβεύσουν ποτέ οι πολέμιοί του, στους οποίους αναφερθήκατε, Άγιε Σηλυβρίας. Η αλήθεια και το δίκαιο εις το τέλος κατισχύουν. Η αλήθεια και το δίκαιον είναι με το μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου Τρύφωνος, ο οποίος ήταν γεωργός, ο Παναγιώτατος έκανε αναφορά στο οικολογικό πρόβλημα και στην ανάγκη να επιδείξουμε όλοι σεβασμό στη Δημιουργία του Θεού, στον κοινό μας Οίκο.

“Όλα αυτά που συνδέονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν ένα επίκαιρο και πολύ φλέγον θέμα, διότι όλοι ζούμε τις καταστροφές που γίνονται από πλημμύρες και από πυρκαγιές. Πόσους μήνες τώρα η Αυστραλία δεν μπορεί να σβήσει τις πυρκαγιές της. Στην Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη της Αμερικής συμβαίνει το ίδιο. Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι η φύσις μας εκδικείται, επειδή αντί να κάνουμε απλώς χρήση της γης και των πόρων της, κάνουμε κατάχρηση, συμπεριφερόμενοι εγωιστικά, χωρίς να σκεφτούμε τις επόμενες γενεές που θα μας ακολουθήσουν και οι οποίες έχουν εξίσου με εμάς δικαιώματα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο οποίος αποτελεί τον Οίκον μας, αποτελεί το σπίτι μας”.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, και όπου είχε την ευκαιρία να μεταφέρει προς τους συνέδρους τις πρωτοβουλίες, τις εμπειρίες και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Οικουμενικός Θρόνος, για περισσότερα από 30 χρόνια, για το ζήτημα αυτό.

Προηγουμένως, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, εξέφρασε την χαρά της Κοινότητος για την πατρική παρουσία του Παναγιωτάτου και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των εργασιών ανακαινίσεως του Αγιάσματος του Ναού.

“Ουδέποτε η Παναγία η Βελιγραδινή εγκατέλειψε το ιερό της αυτό ενδιαίτημα. Και μάλιστα μετά τα τραγικά γεγονότα της 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου 1955, κατά τα οποία εκάει μέν η αρχαία εφέστια εικόνα της, αλλά διασώθηκε η ετέρα εικόνα της, η οποία βρίσκεται στο Αγίασμα, και η οποία ήρθε με θαυμαστό τρόπο από την Επαρχία της ελαχιστότητός μου, την Σηλυβρία.
Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε Αυτήν και προσευχόμαστε θερμά προς το Πανάγιο πρόσωπό της να προστατεύει πάντοτε τον ιερό αυτό Ναό της, την Πόλη της, τον Πατριάρχη του Γένους, ο οποίος νυχθημερόν και με μεγάλο αίσθημα πατρικής ευθύνης αγωνίζεται για την προβολή του Οικουμενικού Θρόνου, και κυρίως για την υπεράσπιση των δικαίων και των προνομίων αυτού. Έχετε Παναγιώτατε ως ασπίδα ακαταμάχητο την Παναγία την Βελιγραδινή και να γνωρίζετε ότι συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα σας εναντίον των αμφισβητούντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η αχάριστη Εκκλησία της Μόσχας, τον ρόλο και τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως πρωτοθρόνου Εκκλησίας. Μην πτοείστε και μην αποκάμνετε. Έχετε την χάρη και την αρωγή της θαυματουργής Παναγίας της Βελιγραδινής. Λυσσομανούν εναντίον σας για τον δίκαιον αγώνα σας υπέρ την ευσταθείας της καθόλου Ορθοδοξίας. Βλέπει όμως η Παναγία και επικροτεί τον αγώνα σας και σας ευλογεί και προσεύχεται στον Υιόν της. Άλλωστε έτσι πορεύτηκε και πορεύεται η Μήτηρ Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζώντας και τρεφόμενο με την χάρη του Θεού, της Παναγίας και πάντων των Αγίων. Και γι’ αυτό υπάρχει, επειδή το θέλει ο Θεός, επειδή το ενισχύει, επειδή υπάρχει Θείω δικαίω, δηλαδή άνωθεν, σύμφωνα με την θεία βούληση, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή με τα διατάγματα των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων”.

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Αγιάσματος και την συντήρηση των Ιερών Κειμηλίων, ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κοντοσκαλίου Αναστάσιο Χονδρόπουλο για την υλική και τεχνική συμβολή του στο έργο αυτό. Ευχαρίστησε δε όλους τους πιστούς από την Πόλη και τους προσκυνητές από το εξωτερικό που εκκλησιάστηκαν σήμερα στον Ι.Ναό και παρέστησαν στα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Αγιάσματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων