17/03/2023 18/03/2023 Σκληρή γλώσσα για τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ Κύριλλο χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στην “26η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής” που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι αυτοταπεινώθηκε δίνοντας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας πνευματική διάσταση υποσχόμενος παράλληλα στους Ρώσους στρατιώτες ότι θα βρουν ανταμοιβή στους ουρανούς.  “…Η ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας αυτοταπεινώθηκε υποτασσόμενη άνευ...
17 Μαρτίου, 2023 - 19:25
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 - 9:17

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήθικη η υποστήριξη του Μόσχας Κύριλλου στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: Ανήθικη η υποστήριξη του Μόσχας Κύριλλου στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σκληρή γλώσσα για τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ Κύριλλο χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στην “26η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής” που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι αυτοταπεινώθηκε δίνοντας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας πνευματική διάσταση υποσχόμενος παράλληλα στους Ρώσους στρατιώτες ότι θα βρουν ανταμοιβή στους ουρανούς.

 “…Η ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας αυτοταπεινώθηκε υποτασσόμενη άνευ όρων στο ρωσικό κράτος και υποστηρίζοντας απερίφραστα την αιματηρή στρατιωτική εισβολή. Έχουμε καταδικάσει με συνέπεια και επιμονή τόσο τον επιζήμιο πόλεμο από τον Πρόεδρο Πούτιν όσο και την ανήθικη υποστήριξη από τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος μάλιστα προσέδωσε “πνευματική διάσταση” στην εχθρότητα και την αιματοχυσία, διαβεβαιώνοντας αθώους στρατιώτες ότι θα βρουν την ανταμοιβή τους εν ουρανοίς αν καθυποτάξουν τους αδελφούς τους στην Ουκρανία.», είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Για τη Ρωσία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είπε ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας και δύναμης, μαζί με την εκμετάλλευση της φύσης και των πόρων της, καθώς περιφρόνησε την ανθρώπινη και οικολογική ακεραιότητα μιας χώρας που απαιτεί και αξίζει ανεξαρτησία και ελευθερία.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε την ειρήνη και όχι τη σύγκρουση, τη ζωή και όχι τον θάνατο, τη διατήρηση και όχι την καταστροφή

Αναλυτικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου του Ιδρύματος Marmara Grubu Vakfi  Dr. Akkan Suver, πραγματοποίησε ομιλία στην “26η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής” (26th Eurasian Economic Summit), που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Σύνοδο  συμμετείχαν πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από όλο τον κόσμο.

Ο Παναγιώτατος, ο οποίος μίλησε στην αγγλική γλώσσα, αναφέρθηκε στο καίριο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο, όπως είπε, “της αδικαιολόγητης και απρόκλητης εισβολής πριν από ένα έτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (της μεγαλύτερης χώρας της ευρωπαϊκής ηπείρου) στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας (του δεύτερου μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έθνους) – δύο λαών που όχι μόνο συνορεύουν μεταξύ τους, αλλά μοιράζονται επίσης μια πλούσια ιστορία, πολιτισμό και πίστη”.

Και ο Πατριάρχης στη συνέχεια είπε: “Η θρυλική αφήγηση του Πρώτου Χρονικού των Ρως  αναφέρει πώς, τον ένατο αιώνα, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος έστειλε απεσταλμένους για να καθορίσουν ποια πίστη θα επιλέξει ο λαός του. Όταν οι απεσταλμένοι επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία, συγκλονίσθηκαν τόσο πολύ από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της που αναφώνησαν: “Ποτέ δεν έχουμε δει τέτοια ουράνια ομορφιά επί γης!” Μέσω του Κιέβου ο ρωσικός λαός γνώρισε και βαπτίστηκε στον ορθόδοξο χριστιανισμό.

Παρ’ όλα αυτά, ο τελευταίος χρόνος αποκάλυψε την κατάχρηση εξουσίας και δύναμης, μαζί με την εκμετάλλευση της φύσης και των πόρων της, καθώς η Ρωσία περιφρόνησε την ανθρώπινη και οικολογική ακεραιότητα μιας χώρας που απαιτεί και αξίζει ανεξαρτησία και ελευθερία. Το χειρότερο -τουλάχιστον από τη δική μας οπτική γωνία, από τη θέση της θρησκείας και της πίστης- η ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας αυτοταπεινώθηκε υποτασσόμενη άνευ όρων στο ρωσικό κράτος και υποστηρίζοντας απερίφραστα την αιματηρή στρατιωτική εισβολή. Έχουμε καταδικάσει με συνέπεια και επιμονή τόσο τον επιζήμιο πόλεμο από τον Πρόεδρο Πούτιν όσο και την ανήθικη υποστήριξη από τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος μάλιστα προσέδωσε “πνευματική διάσταση” στην εχθρότητα και την αιματοχυσία, διαβεβαιώνοντας αθώους στρατιώτες ότι θα βρουν την ανταμοιβή τους εν ουρανοίς αν καθυποτάξουν τους αδελφούς τους στην Ουκρανία.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος επεσήμανε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ότι ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στην κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο αναπόφευκτα προσδιορίζει και καθορίζει την κοσμοθεωρία μας και το όραμά μας για το μέλλον του πλανήτη μας.

“Είμαστε υπόλογοι για τη ζημία που προκαλούμε στον κόσμο μας—τόσο για τον ανθρώπινο θάνατο όσο και για την περιβαλλοντική καταστροφή. Ως πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε την ειρήνη και όχι τη σύγκρουση, τη ζωή και όχι τον θάνατο, τη διατήρηση και όχι την καταστροφή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση των κοινοτήτων μας και για τη διαφύλαξη της δημιουργίας του Θεού. Και είμαστε όλοι υπεύθυνοι – είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε λόγω συμμετοχής είτε λόγω αδιαφορίας μας – για τη βία που ασκείται στους αδελφούς και τις αδελφές μας, αλλά και για τον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος σε κάθε μέρος του κόσμου. Πράγματι, είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τις συνέπειες της επιθετικότητας και της βίας στην ανθρώπινη ζωή και την κλιματική αλλαγή, στη φτώχεια και την ανισότητα, αλλά και στην έλλειψη τροφίμων και την ενεργειακή ανανέωση. Γιατί όλοι μας είμαστε αδιάσπαστα και άρρηκτα συνδεδεμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι. Αυτό είναι ένα μάθημα που μάθαμε οδυνηρά τα τελευταία τρία χρόνια με τον νέο κορωνοϊό και τον τελευταίο χρόνο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.”

Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε στο γεύμα που παρετέθη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με την συμμετοχή του κ. Abdullah Gül, πρώην Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πηγή: Οικουμενικό Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων