07/07/2023 11/07/2023 “Οι Άγιοι μας είναι η πράξη και η εφαρμογή του Ευαγγελίου”, τόνισε από την πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος χοροστάτησε κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, αναφερόμενος, με αφορμή την εορτή, στη διαχρονική προσφορά της χριστιανής γυναίκας στο έργο...
07 Ιουλίου, 2023 - 13:42
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2023 - 23:44

Οικουμενικός Πατριάρχης: Κωνσταντινούπολη και Κύπρος καταβάλουν κοινούς αγώνες για να διατηρήσουν ανόθευτη την εκκλησιολογία

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: Κωνσταντινούπολη και Κύπρος καταβάλουν κοινούς αγώνες για να διατηρήσουν ανόθευτη την εκκλησιολογία

“Οι Άγιοι μας είναι η πράξη και η εφαρμογή του Ευαγγελίου”, τόνισε από την πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος χοροστάτησε κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, αναφερόμενος, με αφορμή την εορτή, στη διαχρονική προσφορά της χριστιανής γυναίκας στο έργο της Εκκλησίας, μίλησε για το μαρτύριο της Αγίας.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με πολυπληθή όμιλο προσκυνητών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε στο πρόσωπό του ολόκληρη την αδελφή Εκκλησία της Κύπρου με την οποία συνδέουν ισχυροί δεσμοί αιώνων το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.  Ο Παναγιώτατος μίλησε ακόμη για τους κοινούς αγώνες σήμερα που καταβάλουν Κωνσταντινούπολη και Κύπρος για να διατηρήσουν ανόθευτη και υγιή την εκκλησιολογία η οποία βάλλεται ποικιλοτρόπως στον βωμό πολιτικών επιδιώξεων και στρατηγικών σχεδιασμών. 

Η χριστιανή γυναίκα

“Με αφορμή την εορτή έρχεται στη σκέψη μας ο ρόλος της χριστιανής γυναικός από την εμφάνιση του χριστιανισμού μέχρι των ημέρων μας”, ανέφερε αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. “Η χριστιανή γυναίκα εργάστηκε σε πολλούς τομείς, πέραν του οίκου της, πέραν του νοικοκυριού της, και προσέφερε πάντα. Ήδη από τους πρώτους αιώνες γυναίκες ήσαν εκείνες που προσέφεραν στην κατήχηση και την ιεραποστολή”, πρόσθεσε.

“Έτερος τομέας δράσης των γυναικών αυτών ήταν οι επισκέψεις στους ασθενείς, στους θλιβομένους, στους ενδεείς. Είναι αναρίθμητες εκείνες οι γυναίκες οι οποίες μαρτύρησαν στον βωμό της αγάπης, της θυσίας, της προσφοράς. Μία από αυτές είναι και η Αγία Κυριακή. Η χριστιανική ανατροφή και η συνείδησή της δεν της επέτρεπαν να ζει μόνο για τον εαυτό της. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωής στη διακονία των άλλων των κατά πίστη αδελφών, μέχρι του μαρτυρίου”, τόνισε ο Παναγιώτατος.

“Εντός αυτής της Εκκλησία των αγίων και των μαρτύρων και των αφανών διακονισσών και η σύγχρονη Ορθόδοξη γυναίκα μπορεί να ανατρέψει το ατομοκρατικό πνεύμα του πολιτισμού μας το οποίο προκαλεί πολλά δεινά και ποικίλες αλλοτριώσεις”, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι όλοι μας έχουμε καθήκον και χρέος ιερό να διατηρήσουμε την παράδοση της Εκκλησίας, μάλιστα δε την παράδοση της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της Εκκλησίας του μαρτυρίου, της αγάπης.

Ο κοινός αγώνας Κωνσταντινούπολης και Κύπρου

Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον περικαλλή ναό της Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου και ευχαρίστησε άπαντες όσους εργάζονται για την ευπρέπεια του ναού. Ακολούθως ευχαρίστησε τους προσκυνητές που προσήλθαν από διάφορα μέρη του κόσμου στη σημερινή πανήγυρη. Τέλος καλωσόρισε στην Βασιλίδα των πόλεων, την πόλη του Ακαθίστου Ύμνου και της Σοφίας Του Θεού, τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο ο οποίος αφίχθη χθες από την αγιοτόκο Κύπρο με πολυπληθή όμιλο προσκυνητών.

“Στο πρόσωπό σας χαιρετίζουμε ολόκληρη την αγιοτάτη Εκκλησία της Κύπρου και ασπαζόμαστε τον Προκαθήμενο Αυτής πολυτίμητον και Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιον του οποίου η πρόσφατος και ειρηνική επίσκεψη γέμισε πνευματική χαρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο”, είπε και πρόσθεσε: “Τας δύο Εκκλησίας μας συνδέουν δεσμοί ιεροί και ακατάλυτοι, δεσμοί τιμής, πίστεως και κοινών αγώνων και δεσμοί αγάπης. Και σήμερα οι Εκκλησίες μας Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου αγωνίζονται τον αγώνα τον καλόν προς διατήρηση ανοθεύτου της ορθής και υγιούς εκκλησιολογίας η οποία βάλλεται και απειλείται ποικιλοτρόπως εις τον βωμόν πολιτικών επιδιώξεων και ιδίως στρατηγικών σχεδιασμών, έστω και αν ο αγώνας μας αυτό ο πνευματικός είναι διαρκής και δύσκολος”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων