25/12/2022 25/12/2022 O Παναγιώτατος επανέλαβε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι άδικη, είναι έγκλημα, είναι αμαρτία Την αγάπη και την συμπαράστασή του προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος υποδέχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, όμιλο περίπου 150 Ουκρανών προσκυνητών,  από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες...
25 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:44
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2022 - 17:18

Οικουμενικός Πατριάρχης: Νέο μήνυμα στήριξης στον Ουκρανικό λαό

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: Νέο μήνυμα στήριξης στον Ουκρανικό λαό

O Παναγιώτατος επανέλαβε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι άδικη, είναι έγκλημα, είναι αμαρτία

Την αγάπη και την συμπαράστασή του προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος υποδέχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, όμιλο περίπου 150 Ουκρανών προσκυνητών,  από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες των οποίων τα παιδιά, οι αδελφοί ή οι σύζυγοι είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους και την ελευθερία του Ουκρανικού λαού, είτε έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Καλωσορίζοντας τους προσκυνητές, που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες και κρατούσαν λάβαρα των ενοριών τους, αλλά και σημαίες της πατρίδας τους υπογεγραμμένες από τους στρατευμένους συγγενείς τους, υπενθύμισε τους πνευματικούς δεσμούς του Ουκρανικού λαού με την Μητέρα τους Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, από την οποία έλαβαν το βάπτισμα στην χριστιανική πίστη και τον βυζαντινό πολιτισμό, τον 10ο αιώνα, και επεσήμανε ότι παρά τις πολιτικές ανακατατάξεις και τις όποιες αλλαγές μεσολάβησαν έκτοτε, “αυτοί οι δεσμοί που μας συνδέουν είναι ισχυροί, και θα παραμείνουν ισχυροί εις το διηνεκές, για πάντα.”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην περυσινή επίσκεψή του στο Κιέβο, με αφορμή την επέτειο των 30 ετών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί τότε την τραγωδία που θα ακολουθούσε λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Με ευχαριστήσατε διότι καταδίκασα και καταδικάζω αυτόν τον ανίερο πόλεμο, τον οποίο χαρακτήρισα διαβολικό. Πως θα ήταν δυνατόν η Μητέρα Εκκλησία να μην καταδικάσει αυτόν τον πόλεμο, όταν βλέπει να σκοτώνονται άδικα τα παιδιά της;” ρώτησε ο Παναγιώτατος. “Η νίκη θα είναι μαζί σας, διότι η αλήθεια και το δίκαιο πάντοτε νικούν στο τέλος”, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους λαούς και τους διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτόν τον άδικο πόλεμο. 

“Είπα και επαναλαμβάνω ότι αυτή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι άδικη, είναι έγκλημα, είναι αμαρτία. Δεν είναι μία πράξις ορθόδοξος, δεν είναι μία πράξις χριστιανική”, τόνισε ο Πατριάρχης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θερμό ευχετήριο γράμμα που του απέστειλε ο Πρόεδρος κ. Ζελένσκι, τον οποίο χαρακτήρισε γενναίο αγωνιστή, ενώ απέστειλε αδελφικό χαιρετισμό στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, για το αγωνιστικό φρόνημα το οποίο τον διακρίνει και για όλες τις θυσίες που κάνει για το ποίμνιο του.

Με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα που απέστειλε ειδικά προς τον λαό της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης είπε ότι σε αυτό εκφράζει την ελπίδα και την ευχή, να τον αξιώσει ο Θεός να επισκεφθεί και πάλι την ωραία, φιλόξενη, αλλά και πολύπαθη χώρα τους, και ευχήθηκε “το νέο Έτος που ανατέλλει σε λίγες ημέρες να φέρει την πολυπόθητη ειρήνη και να ενώσει τις διηρημένες οικογένειες”.

Στο τέλος οι προσκυνητές έψαλαν παραδοσιακά ουκρανικά κάλαντα και τραγούδια. 

(Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων