27/11/2023 27/11/2023 Την ευχή οι προσπάθειες όλων να είναι αφιερωμένες στη δημιουργία ενός κόσμου, όπου η δικαιοσύνη, η συμπόνια και η ιερότητα της ζωής θα προστατεύονται ως ιερές αξίες, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, στο τέλος της...
27 Νοεμβρίου, 2023 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2023 - 8:15

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οφείλουμε να αναζητούμε ενεργά τη δικαιοσύνη” – Μνημόσυνο για το “Χολοντομόρ” και του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οφείλουμε να αναζητούμε ενεργά τη δικαιοσύνη” – Μνημόσυνο για το “Χολοντομόρ” και του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία

Την ευχή οι προσπάθειες όλων να είναι αφιερωμένες στη δημιουργία ενός κόσμου, όπου η δικαιοσύνη, η συμπόνια και η ιερότητα της ζωής θα προστατεύονται ως ιερές αξίες, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, στο τέλος της οποίας τελέστηκε Ι. Μνημόσυνο για τα θύματα του “Χολοντομόρ” [1932-1933], της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσεως στην Ουκρανία, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, καθώς και για τα θύματα του εν εξελίξει πολέμου στη χώρα αυτή.

“Οφείλουμε να αναζητούμε ενεργά τη δικαιοσύνη”

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, και ιδιαιτέρως προς τα μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας, αναφέρθηκε στην τραγωδία του Χολοντομόρ, που, όπως είπε, σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε από το άθεο και ολοκληρωτικό σταλινικό καθεστώς για να αναγκάσει τους θεοσεβούμενους Ουκρανούς να υποταχθούν στη σοβιετική ιδέα.

“Αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας, που αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία από πολλά κυρίαρχα κράτη, αποτελεί απόδειξη του βάθους του ανθρώπινου πόνου που επιβλήθηκε στον ουκρανικό λαό. Η ίδια η ουσία αυτής της καταστροφής έγκειται όχι μόνο στην έλλειψη τροφής, αλλά στις σκόπιμες ενέργειες που ανέλαβαν οι Σοβιετικοί για να καταστείλουν το πνεύμα του ουκρανικού έθνους, κατάσχοντας τα βασικά μέσα επιβίωσής του. Η καταπίεση που χρησιμοποιείται για την υποταγή ενός λαού και η άρνηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αποτελούν προσβολή της θείας εικόνας που έχει αποτυπωθεί σε κάθε ψυχή. Το Χολοντομόρ δεν ήταν απλώς μια οικονομική ή πολιτική καταστροφή. Ήταν μια βαθιά ηθική και πνευματική δοκιμασία της αντοχής του ουκρανικού λαού και του δικαίωματός του να υπάρχει.”

Ο Παναγιώτατος πρόσθεσε ότι τέτοιες πράξεις μίσους και διακρίσεων μας καλούν να σταθούμε αλληλέγγυοι με όσους έχουν υπομείνει αφάνταστες κακουχίες, αναγνωρίζοντας την κοινή μας ευθύνη για την ευημερία της ανθρωπότητας, και επεσήμανε ότι ως Εκκλησία, “οφείλουμε να αναζητούμε ενεργά τη δικαιοσύνη, να προσφέρουμε συμπόνια σε όσους υποφέρουν και να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου θα προστατεύονται. Είθε οι συλλογικές μας προσπάθειες να καθοδηγούνται από τις αρχές της αγάπης, της συμφιλίωσης και της ακλόνητης δέσμευσης για την υπεράσπιση της ιερότητας της ζωής”.

“Να είμαστε άγρυπνοι φύλακες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επανέλαβε τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της πατρίδος του. Ευχήθηκε δε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά παρόμοιες τραγωδίες όπως αυτή του Χολοντομόρ, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μας εμπνέει “να είμαστε άγρυπνοι φύλακες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και φάροι ελπίδας για έναν κόσμο όπου η εγγενής αξία κάθε ατόμου αναγνωρίζεται και είναι σεβαστή”

Σύντομη ομιλία έκανε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Roman Nedilskyi.

Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης κ. Δημήτριος Ράλλης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, οι Γενικοί Πρόξενοι του Βελγίου κ. Tim Van Anderlecht, Ολλανδίας κ. Arjen Uijterlinde, Γερμανίας κ. Johannes Regenbrecht, και Πολωνίας κ. Witold Leśniak, ο επί κεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ρουμανίας κ. Lucian Petrisor Cringasu, και οι Πρόξενοι της Γεωργίας κ. Zaza Nadiradze και της Βουλγαρίας κυρία Radoslava Kafedzhiyska, καθώς και ο Πρόξενος της Ιρλανδίας κ. James Geary, αλλά και πλήθος πιστών από την Ουκρανική Παροικία και την Ομογένεια της Πόλεως, καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων