10/06/2022 10/06/2022 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, πλήθους Ιεραρχών και μια ημέρα νωρίτερα από τις προηγούμενος χρονιές τιμώνται τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Κατά τον χθεσινό Εσπερινό από την Ιερά Μονή Βαλουκλί ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίλυση του σχίσματος στην Εκκλησία της Αχρίδος επισημαίνοντας τον ρόλο του...
10 Ιουνίου, 2022 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2022 - 15:01

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος: “Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος: “Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, πλήθους Ιεραρχών και μια ημέρα νωρίτερα από τις προηγούμενος χρονιές τιμώνται τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Κατά τον χθεσινό Εσπερινό από την Ιερά Μονή Βαλουκλί ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίλυση του σχίσματος στην Εκκλησία της Αχρίδος επισημαίνοντας τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλώντας παράλληλα στο να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που προέκυψαν από τον κίνδυνο για την ενότητα της Ορθοδοξίας, τον εθνοφυλετισμό.  

Σήμερα τα ονομαστήρια

Είναι η 30η φορά που ο Παναγιώτατος εορτάζει τα ονομαστήρια του ως Οικουμενικός Πατριάρχης με την εορτή φέτος εκ μεταθέσεως να μεταφέρεται μια ημέρα νωρίτερα λόγω του ότι η 11η Ιουνίου συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής. Σήμερα ο Οικουμενικός  Πατριάρχης χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον Πανγιώτατο προσεφώνησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ενώ μετά την αντιφώνηση ακολούθησαν ευχές από τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Ο πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Βαλουκλί

Ο πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στην Ιερά Μονή Βαλουκλί όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Ζέττα Μακρή και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Ασηκρήτη της Μ.τ.Χ.Ε. τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Ωρολογά.

Η ομιλία προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Στην Ιερά Μονή Βαλουκλή βρέθηκε για να τιμήσει τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος ο οποίος αναμένεται να συλλειτουργήσει με τον Παναγιώτατο την Πεντηκοστή.

Στην ομιλία του αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο νόημα τον εορτών και στον βίο του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου τον οποίο χαρακτήρισε ως μέντορα του εκκλησιαστικού του βίου. Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου και την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί τους.

Επιβεβαίωση της ακρίβειας της πίστεως

“Σήμερον επιβεβαιώνεται η ακρίβεια της πίστεως μας, καθώς αναδεικνύεται περιτράνως η αξία της εκκλησιαστικής αμφιδρομίας εις το αναπόσπαστον του όρου και των κανόνων της Εκκλησίας”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η περίπτωση αυτή ανέδειξε την σπουδαιότητα των κανόνων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου οι οποίοι “περιφυλάττουν την ενότητα και την θεραπεία εν τω Κυριακω σώματι δια της αναθέσεως εις τους ώμους του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου της Κωνσταντινουπόλεως ευθύνας βαρείας και ιεράς”.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “εάν η Ορθόδοξος ενότητα ερμηνευθεί υπό το πρίσμα των κοινωνικών ή πολιτειακών σχημάτων και ορισθεί ως κοινοπολιτεία και ομόσπονδος σχηματισμός, τότε έχουμε εκτραπεί της αληθείας. Τότε παύουμε να είμαστε Ορθόδοξοι”. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσευχές και την αγωνία την οποία είχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να βρεθεί η λύση έτσι ώστε να επουλωθεί το τραύμα του σχίσματος, όπως και συνέβη. Ωστόσο, χαρακτήρισε ως βασική αιτία αυτής της μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και του σχίσματος τις εθνοφυλετικές αντιλήψεις που δυστυχώς κυριαρχούν και στον εκκλησιαστικό χώρο.

“Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα”

“Ελπίζουμε ότι θα είστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγή γνώσεως προς αποφυγήν επαναλείψεως. Ελπίζουμε ότι ο διαρκής κίνδυνος της Ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελεί μακρινό και μη επαναπροσεγγίσιμο παρελθόν. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσοχή και βαθύτερη προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων και σας διαβεβαιούμε ότι είμεθα ότι είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό σας εις το διηνεκές. Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η γενέτειρά σας, η πνευματική μας μήτρα και έχετε χρέος να καλλιεργείσετε μετ’ αυτής έτη και έτη και επί πάντα και πάσι δεσμούς ακαταλύτους τη δυνάμη του πανσθενουργού Αγίου Πνεύματος”.

Οι ομιλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος:

Βίντεο: Οικουμενικό Πατριαρχείο 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων