12/06/2022 12/06/2022 Σαφές μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο πως η από τώρα και στο εξής πορεία τους στον Πανορθόδοξο Κόσμο εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική τους  συμπεριφορά και τις επιλογές τους έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ολοκλήρωση του ιστορικού συλλείτουργου που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι,  με...
12 Ιουνίου, 2022 - 14:13
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2022 - 15:11

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αχρίδος Στέφανο: “Η από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά”

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αχρίδος Στέφανο: “Η από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά”

Σαφές μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο πως η από τώρα και στο εξής πορεία τους στον Πανορθόδοξο Κόσμο εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική τους  συμπεριφορά και τις επιλογές τους έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ολοκλήρωση του ιστορικού συλλείτουργου που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι,  με το οποίο επισφραγίστηκε στην πράξη η αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας και της επιστροφής στην κανονικότητα της επί 55 χρόνια χαρακτηρισμένης ως σχισματικής Εκκλησίας.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 12 Ιουνίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος. Ακολούθως ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβατσέφκι, καθώς και αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αχάριστοι όσοι στρέφονται σήμερα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Παναγιώτατος κατά την ομιλία του μετά το πέρας του Εσπερινού της Γονυκλισίας αναφέρθηκε στην ημέρα της Πεντηκοστής, στο θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και στα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου όπως αυτά έχουν καθοριστεί στην πορεία των αιώνων από τις Οικουμενικές Συνόδους. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία είναι μία και σκοπό έχει τη σωτηρία του ανθρώπου χαρακτηρίζοντας αχαρίστους όσους έλαβαν τις ευεργεσίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αυτοκεφαλία ενώ σήμερα στρέφονται εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου αμφισβητώντας τον ρόλο του στην Πανορθόδοξη ενότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για στρεβλώσεις που διακινούνται μέχρι του σχίσματος ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μια υποβόσκουσα ερμηνεία για την Ορθόδοξη Εκκλησία με απόλυτο τρόπο από ορισμένες κατά τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες τις οποίες κάλεσε να μην λησμονούν ότι “προήλθαν κυρίως από την πιεστική, εθνοφυλετική ατμόσφαιρας, των αποτόκων του φιλελευθερισμού, της κακής εκδοχής της διαφωτίσεως και της δογματικής, ως μη όφειλε αρχής, έθνος-κράτος, κράτος-εκκλησία. Αι κρατικότροποι και κρατικοδίαιτες Εκκλησίες είναι καταδεδικασμένες εις την φθοράν και την εξαφάνισην εάν δεν εγκαταλείψουν την ενδοκοσμικότητα και τον συσχηματισμόν μετά τον παρερχομένων συστημάτων. Αι Αυτοκέφαλοι Εκκλησίε έχουν χρέον να υπηρετούν την σωτηρίαν των πιστών και να υπηρετούν μετά εσωτάτης θέρμης και παλούσης καρδίας την ενότητα της πίστεως εν τοις πράγμασι και όχι εν τοις λόγοις”, τόνισε.

“Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως είναι ο διαρκώς επιτηρών της Ορθόδοξη ενότητα” υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς “το Πατριαρχείο δρέπει την αχαριστία και τη σκληρότητα”.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη:

Σαφές μήνυμα για την από τώρα και στο εξής πορεία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και το ποίμνιό του να επαυξήσουν τα τάλαντά τους προς οικοδομήν της Εκκλησίας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι “η  από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας συμπεριφορά και εκ των επιλογών σας”.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της γείτονος κ. Κοβατσέφκι για την παρουσία του σήμερα στον εορτασμό της Πνετηκοστής στο Φανάρι ενώ τόνισε προς τον λαό ότι η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, αποτελεί μεγάλη δωρεά.

Στην Αγία Τριάδα Σταυροδομίου αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος

Με την απόφαση της 9ης Μαΐου 2022 της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θεραπεύτηκε η για δεκαετίες πληγή στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ με την επιλογή του ονόματος Αχρίδος και τη ρητή απαγόρευση της χρήσης της λέξης “Μακεδονία” και των παραγώγων της, μπήκε τέλος σε κάθε επιδίωξη η οποία εμπεριείχε εθνοφυλετικούς στόχους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος βρίσκεται από την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Φανάρι όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Από την Ιερά Μονή Βαλουκλί, όπου τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Βαρθολομαίου, ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος έλαβε από τα χέρια του Παναγιωτάτου την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αποκαταστάσεως της εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Όπως ο ίδιος είχε τονίσει: “Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αποκαταστάσεώς μας από τις περιπέτειες της απομονώσεως είναι -και θα μεριμνήσουμε να παραμείνει- το θεμέλιο στο οποίο θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας, πάντοτε υπό τις σοφές συμβουλές της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η ενάτη Μαΐου για μας θα είναι ημέρα πνευματικής και λαϊκής μνήμης, ημέρα ευεργεσίας, ημέρα τιμής και εορτασμού”.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου, ο Πατριάρχης θα εκκλησιασθεί από του Ιερού Βήματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου και συνιερουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ηρακλείας Λυγκηστίδος κ. Κλήμεντος και Oντανίας κ. Παρθενίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων