09/01/2020 09/01/2020 Στην εκλογή νέου Επισκόπου, βοηθού του Μητροπολίτου Βελγίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Απολλωνιάδος, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει, στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Ιανουάριο. Από την ψηφοφορία...
09 Ιανουαρίου, 2020 - 18:35

“Ως επίσκοπος εν τη πρωτευούση της Ευρώπης καλείσαι να δώσης γνησίαν μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας και των ακενώτων πνευματικών θησαυρών της”

Διαδώστε:
“Ως επίσκοπος εν τη πρωτευούση της Ευρώπης καλείσαι να δώσης γνησίαν μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας και των ακενώτων πνευματικών θησαυρών της”

Στην εκλογή νέου Επισκόπου, βοηθού του Μητροπολίτου Βελγίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Απολλωνιάδος, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει, στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Ιανουάριο.

Από την ψηφοφορία των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Αρχοντός, ο οποίος διακονεί στο Βέλγιο.

Aκολούθως ο εκλεγείς προσήλθε ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για το μικρό Μήνυμα.

Απευθυνόμενος στον εψηφισμένο Επίσκοπο Ιωακείμ, ο Παναγιώτατος είπε:

Περιχαρείς σοι αναγγέλλομεν εν τω συνοδικώ τούτω της Μεγάλης Εκκλησίας την παμψηφεί εκλογήν σου ως βοηθού Επισκόπου του αδελφού αγίου Βελγίου, υπό τον τίτλον Απολλωνιάδος.
Σε προέτεινε προς τούτο ο Γέροντας και ποιμενάρχης σου, ένας άξιος Ιεράρχης του Θρόνου, παρά τους πόδας του οποίου πολλά έχεις να διδαχθής και να μάθης και να μιμηθής τας αρετάς του, το ήθος του, την ευλαβή αφοσίωσίν του εις το Ιερόν ημών Κέντρον. Είσαι επιδεκτικός προς τούτο, ως μαρτυρεί η μέχρι τούδε πορεία σου εν τη Εκκλησία, εν Αθήναις, εν Χίω, εν Ευρώπη, ως μαρτυρεί το ήθος σου και η φιλομάθειά σου, η ενασχόλησίς σου με τα γράμματα, πράγμα το οποίον σε κατατάσσει μεταξύ των λογίων Ιεραρχών της Μητρός Εκκλησίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης επεσήμανε:

Ως επίσκοπος εν τη πρωτευούση της Ευρώπης καλείσαι να δώσης διά της όλης βιοτής και δράσεώς σου γνησίαν μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας και των ακενώτων πνευματικών θησαυρών της. Ο κόσμος διψά και ημείς έχομεν, χάριτι Θεού, πηγήν ύδατος αλομένου εις ζωήν αιώνιον.
Εν υπακοή προς τον κατηξιωμένον προιστάμενόν σου, δίδε αυτήν σωστικήν μαρτυρίαν προς το πολυεθνικόν περιβάλλον και ποίμνιον της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτων Χωρών και Λουξεμβούργου, ιδιαιτέρως δε προς τους νέους, εις τους οποίους και αφιερώσαμεν από του Φαναρίου το αρξάμενον σωτήριον έτος οφειλετικώς και στοργικώς.
Λοιπόν, έντεινε και κατευοδού και δόξαζε τον Θεόν και την Μητέρα Εκκλησίαν, η οποία σε τιμά σήμερον διά της ομοφώνου τιμίας ψήφου των σεβασμίων μελών της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αναδεικνύουσά σε επίσκοπον και αρχιερέα αυτής, προνόμιον υψηλόν και ανεκτίμητον διά τον κάτοχον αυτού. Άξιος!

Στην αντιφώνησή του ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απολλωνιάδος, εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την πρόκριση αλλά και προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς για τη θετική ανταπόκριση στην ευμενή εισήγηση του Προκαθημένου.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, εκείνος δε απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενος το “επίταγμα”.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απολλωνιάδος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων