07/07/2020 07/07/2020 Στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου χοροστάτησε σήμερα το πρωί ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την γιορτή της Αγίας Κυριακής. Ο πανηγυρίζον ναός βρίσκεται στο Κοντοσκάλι, όπου παλαιότερα αποτελούσε μία από τις πολυπληθέστερες ρωμαίικες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, από την πλευρά της Προποντίδας. Είναι έργο του Περικλή Φωτιάδη, που έχτισε και τη Ζωγράφειο Σχολή αλλά και...
07 Ιουλίου, 2020 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2020 - 11:30

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου

Διαδώστε:
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου

Στην Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου χοροστάτησε σήμερα το πρωί ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την γιορτή της Αγίας Κυριακής.

Ο πανηγυρίζον ναός βρίσκεται στο Κοντοσκάλι, όπου παλαιότερα αποτελούσε μία από τις πολυπληθέστερες ρωμαίικες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, από την πλευρά της Προποντίδας.

Είναι έργο του Περικλή Φωτιάδη, που έχτισε και τη Ζωγράφειο Σχολή αλλά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αρχιτεκτόνημα του τέλους του 19ου αιώνα.

Πρώτη μνεία για την Αγία Κυριακή Κοντοσκαλίου γίνεται από τον εκπρόσωπο του Τσάρου, που την επισκέπτεται το 1583.

Ο ναός που έχτισε ο Φωτιάδης διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, αν και η υγρασία έχει κάνει ζημιές, κυρίως στον τρούλο και στο Ιερό Βήμα, όπου υπάρχουν ρωγμές.

Το μεγαλοπρεπές οκταγωνικό οικοδόμημα, με τον τρούλο και το καμπαναριό του, σηματοδοτεί μιαν άλλη εποχή για τους Ρωμιούς της Πόλης, την εποχή της «ισοπολιτείας».

Οι πλούσιες ελληνικές κοινότητες μπορούν τώρα να χτίζουν τους Οίκους της Προσευχής τους περίλαμπρους και τα κτήρια που περιβάλλουν τις εκκλησίες, σχολεία, εντευκτήρια, σύλλογοι, είναι περίλαμπρα κι αυτά. Το νεοκλασικό, λιθόκτιστο μέγαρο των εκπαιδευτηρίων, απέναντι από την εκκλησία, ρημάζει, και το κτήριο που στέγαζε τη λέσχη είναι σήμερα αποθήκη. Πίσω από στοιβαγμένα εμπορεύματα, διακρίνει κανείς τη σκηνή ενός μικρού θεάτρου, με ωραίο ξυλόγλυπτο διάκοσμο.

Εδώ άλλωστε, στην Αγία Κυριακή, κοινωνούν τις Κυριακές και τις μεγάλες αργίες και οι νέοι μέτοικοι των πυκνοκατοικημένων γύρω συνοικιών, Γεωργιανοί και Ρουμάνοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, που κατοικούν στα ετοιμόρροπα μεσοαστικά σπίτια με τις ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις στις εντυπωσιακές προσόψεις τους.

Πηγή: ec-patr.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων