15/08/2023 15/08/2023 Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 15 Αυγούστου, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν στο ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας μας στο όρος Μελά, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν...
15 Αυγούστου, 2023 - 10:54
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2023 - 17:10

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 15 Αυγούστου, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν στο ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας μας στο όρος Μελά, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου.

Παρά τα εμπόδια τα οποία προσπάθησαν να θέσουν ορισμένοι για τη μη μετάβαση και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, η σχετική άδεια από τις τουρκικές αρχές εκδόθηκε και σήμερα ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός μπόρεσε έστω και για λίγες ώρες, να ζήσει ξανά τις μοναδικές στιγμές που εκτυλίσσονται κάθε φορά που ακούγονται οι ύμνοι και οι προσευχές της Εκκλησίας μας στο όρος Μελά.

Ο Εσπερινός

Χθες, Δευτέρα 14 Αυγούστου, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού ο οποίος τελέστηκε στον ρωμαιοκαθολικό ναό της Παναγίας στην Τραπεζούντα, καθώς στην πόλη δεν υπάρχει ορθόδοξος ναός ενώ η αρχές δεν επέτρεψαν ο Εσπερινός να τελεστεί στο μοναστήρι της Παναγίας.

Στην ομιλία του μετά την ακολουθία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Τραπεζούντας και μνημόνευσε τον καθολικό ιερέα της πόλης Αντρέα Σαντόρο που δολοφονήθηκε το 2006. Τέλος ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο και τις τουρκικές αρχές για την παραχώρηση της άδειας για τη λειτουργίας, η οποία βέβαια εστάλη αργά, μόλις την Παρασκευή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων