16/09/2020 16/09/2020 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας το λείψανο είναι αποθησαυρισμένο στον Πατριαρχικό Ναό και σήμερα έχει τεθεί προς προσκύνησιν υπό των πιστών. Η γενναιόψυχη Μεγαλομάρτυς του Χριστού...
16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:11
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2020 - 16:02

Προσκυνώντας το άφθαρτο λείψανο της Αγίας Ευφημίας

Διαδώστε:
Προσκυνώντας το άφθαρτο λείψανο της Αγίας Ευφημίας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας το λείψανο είναι αποθησαυρισμένο στον Πατριαρχικό Ναό και σήμερα έχει τεθεί προς προσκύνησιν υπό των πιστών.

Η γενναιόψυχη Μεγαλομάρτυς του Χριστού Ευφημία εορτάζει στις 16 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους έζησε και μαρτύρησε επί του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, που βασίλεψε από το 284 μέχρι το 305 μ.Χ.

Κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών. Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία.

Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της. Το Λείψανο της Αγίας βρίσκεται αδιάφθορο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων