11/05/2019 11/05/2019 Κείμενο www.ope.gr Τελευταία μέρα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι σήμερα, ολοκληρώνοντας έτσι έναν πολύ πλούσιο κύκλο σπουδαίων θεμάτων για το Πατριαρχείο. Το ένα από τα δύο φλέγοντα ζητήματα, αυτό της πλήρωσης της θέσης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας σφραγίστηκε με την εκλογή του Χριστουπόλεως κ. Μακάριου, τον οποίο εξέλεξε η...
11 Μαΐου, 2019 - 10:17

Πυρετώδεις διεργασίες για την πολυπληθέστερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις του ισχυρού ηγέτη της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
Πυρετώδεις διεργασίες για την πολυπληθέστερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις του ισχυρού ηγέτη της Ορθοδοξίας

Κείμενο www.ope.gr

Τελευταία μέρα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι σήμερα, ολοκληρώνοντας έτσι έναν πολύ πλούσιο κύκλο σπουδαίων θεμάτων για το Πατριαρχείο. Το ένα από τα δύο φλέγοντα ζητήματα, αυτό της πλήρωσης της θέσης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας σφραγίστηκε με την εκλογή του Χριστουπόλεως κ. Μακάριου, τον οποίο εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος ως νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. Έπειτα έκανε τυπικά δεκτή την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, με ισχύ από το Σάββατο 11 Μαΐου ενώ ζήτησε εγγράφως από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αμερικής να επιδώσει κατάλογο με πέντε υποψηφίους μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2019 προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο, πριν τη συνεδρίασή της στο Φανάρι, το Σάββατο.

Στόχος, από ό,τι όλα έδείχναν, ήταν να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος σήμερα Σάββατο 11 Μαΐου, ημέρα από την οποία ισχύει η παραίτηση του Αρχιεπ. κ. Δημητρίου.
Το απόγευμα όμως της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής απέστειλαν απαντητική επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας προθεσμία 30 ημερών για να παραδώσουν κατάλογο με τα ονόματα πέντε υποψηφίων, για την διαδοχή του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Δημητρίου.
Η επικοινωνία έρχεται σε συνέχεια της επιστολής της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, που ζήτησε την βοήθεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και την αποστολή του καταλόγου έως και σήμερα το απόγευμα.

«Είμεθα έτοιμοι να συμπληρώσουμε την αναγκαία συμβουλευτική διαδικασία, με την πρέπουσα ταχύτητα και επιμέλεια, και ζητούμε μια εύλογη χρονική περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών για τη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Εν τω μεταξύ, με κάθε σεβασμό ζητούμε, βάσει του καταστατικού, όπως ο Αρχαιότερος εκ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεθόδιος (Βοστώνης), αναλάβει ως αντικαταστάτης έως την ολοκλήρωση αυτής της ουσιαστικής συμβουλευτικής διαδικασίας και της ακόλουθης εκλογής.»Ολόκληρη μάλιστα η επιστολή δημοσιεύθηκε και στην προσωπική σελίδα στο Facebook του Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, αναφέρεται η πιθανότητα μετάβασης αντιπροσωπείας στο Φανάρι για διαβουλεύσεις.

Στους κανονισμούς αναφέρεται ότι «μία ειδική αντιπροσωπεία θα οριστεί για να επιδώσει προσωπικά την γνωμοδότηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Οι κανονισμοί – που αποτελούν συμπλήρωμα του καταστατικού – προνοούν ακόμη το ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή αυτή – που είναι επταμελής – ενώ ταυτόχρονα ορίζει ότι «θα πρέπει να δώσει εντός 10 ημερών αναφορά στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα αποτελέσματά τους».

Στα πλαίσια της μάχης που δίδεται πάντως για την θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής αλλά και της εκ του πονηρού παραπληροφόρησης νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κυκλοφόρησε η είδηση ότι την ίδια μέρα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε ήδη εκλέξει Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Προύσης κ Ελπιδοφόρο κάτι το οποίο βέβαια δεν ευσταθούσε. Αργά το βράδυ της Παρασκευής το γραφείο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε σε διάψευση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στη σελίδα του στο Facebook, τονίζοντας ότι: «Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σήμερα, 10 Μαΐου 2019, δεν πραγματοποιήθηκε καμία Αρχιερατική εκλογή στο Φανάρι».

Η σημερινή διαδικασία πάντως αν κι εφόσον ολοκληρωθεί με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής όπως τουλάχιστον έχει προγραμματισθεί θα εκλέξει Αρχιεπίσκοπο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου ( σήμερα) για να κλείσει άλλος ένας κύκλος αποφάσεων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με την σφραγίδα του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με την σοβαρότητα και την σοφία με την οποία αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις θα δώσει και πάλι την λύση για το συμφέρον του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων