13/10/2020 13/10/2020 Το άρτι εκδοθέν βιβλίο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με τίτλο “΄Σ στην Σουμελάν”, που κυκλοφόρησε σε 62 σελίδες, από την  Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έλαβε στα χέρια του με μεγάλη χαρά ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας,  Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, που διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Για το βιβλίο του Παναγιωτάτου, λοιπόν, ο π....
13 Οκτωβρίου, 2020 - 20:40
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2020 - 20:05

Σ’ σην Σουμελάν: 6 ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά

Διαδώστε:
Σ’ σην Σουμελάν: 6 ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά

Το άρτι εκδοθέν βιβλίο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με τίτλο “΄Σ στην Σουμελάν”, που κυκλοφόρησε σε 62 σελίδες, από την  Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έλαβε στα χέρια του με μεγάλη χαρά ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας,  Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, που διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.

Για το βιβλίο του Παναγιωτάτου, λοιπόν, ο π. Παναγιώτης γράφει:

«Σε αυτό το μικρό -πολύτιμο εντούτοις βιβλίο- περιλαμβάνονται οι έξι ιστορικές ομιλίες του Πρωθιεράρχου της Ορθοδοξίας, εκφωνηθείσες κατά τις Ευχαριστιακές Συνάξεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, αρχής γενομένης το 2010 (οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πατριαρχική Λειτουργία στην ιστορία της Μονής) έως και του έτους 2015.

Προτάσσεται Πατριαρχικό Γράμμα τοις εντευξομένοις, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων: “[…] Είναι γεγονός, ότι εις την περιοχήν του Γένους, αι μυριάδες των Ορθοδόξων πιστών, αι ακμαίαι κοινότητες με αξιοθαύμαστον πνευματικήν ζωήν και οικονομικήν ευρωστίαν, οι μεγαλοπρεπείς ναοί και αι ιεραί μοναί, τα σχολεία και τα πολλά κοινωφελή ιδρύματα. Υπάρχει όμως παντού η γραφίς των προγόνων μας, τα αποτυπώματα της ευφυΐας και της ευσεβείας των, τα ευλογημένα κατάλοιπα του πολιτισμού των. Χαίρομεν και αγαλλόμεθα, διότι οι Πόντιοι, όπου γης, δεν λησμονούν την “Ρωμανίαν” και τα πάτρια, το σταυροαναστάσιμον ήθος της Ρωμιοσύνης, τας ρίζας και την καταγωγήν των, καλλιεργούν επιμελώς τα έθιμα και τα ςπαραδόσεις των, την μουσικήν και τον χορόν, και επικσέπτονται την αλησμόνητον πατρίδα. […]”.

Στην ανά χείρας έκδοση ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου 2010 και οι έξι εν λόγω Πατριαρχικές Λειτουργίες.

Οφείλουμε χάριτες προς τον Παναγιώτατο για την τιμή της αποστολής και προσευχόμαστε να έχει κραταιώνεται εν Κυρίω και να πατριαρχεύει εν Αληθεία επί μακρόν, όπως για τρεις δεκαετίες έως τώρα!»

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων