24/01/2020 24/01/2020 “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που υπογράμμισε τις πνευματικές και ηθικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος, επισημαίνοντας τη σημασία της συμβολής της θρησκείας στην αντιμετώπισή του”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εν λόγω καίριο ζήτημα....
24 Ιανουαρίου, 2020 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2020 - 18:17

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που υπογράμμισε τις πνευματικές και ηθικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος”

Διαδώστε:
“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που υπογράμμισε τις πνευματικές και ηθικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος”

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που υπογράμμισε τις πνευματικές και ηθικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος, επισημαίνοντας τη σημασία της συμβολής της θρησκείας στην αντιμετώπισή του”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εν λόγω καίριο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, χθές, Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Παναγιώτατος είχε πλήθος επαφών και συμμετείχε σε εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το οικολογικό πρόβλημα και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ήταν η τρίτη φορά που ο Παναγιώτατος έλαβε μέρος στο World Economic Forum, που διεξάγεται στην Ελβετική πόλη, και στο οποίο φέτος συμμετείχαν 3000 σύνεδροι από 117 χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν και 53 αρχηγοί Κρατών.

Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε την τράπεζα διάλογου με θέμα, “Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal”, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαιρέτισε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο και δημόσια αναφέρθηκε στις οικολογικές ευαισθησίες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, καθώς και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Frans Timmermans.

 

Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε σε ευρεία συζήτηση με θέμα, “Μία πλατφόρμα για την Κοινότητα του ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων” – ένα πρόγραμμα, το οποίο υποστήριξε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Στη συζήτηση αυτή ο Παναγιώτατος ανέφερε το παράδειγμα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Οσίου Αμφιλοχίου της Πάτμου, ο οποίος στην εξολομόγηση αντί άλλων επιτιμίων επέβαλλε στους Χριστιανούς να φυτεύουν συγκεκριμένο αριθμό δένδρων και τους προέτρεπε να αγαπούν και να προστατεύουν την φύση. Η περίπτωση αυτή, του Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έκανε μεγάλη εντύπωση στους πολλούς συμμετέχοντες συνέδρους. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεματικής συζητήθηκαν οι τρόποι υλοποίησης της Πλατφόρμας, οι δυνατότητες αναδάσωσης και οι λύσεις των οικολογικών προβλημάτων, και των συνεπειών τους, με βάση την ίδια την φύση.

Το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε ομιλία κατά τη διάρκεια επισήμου δείπνου το οποίο παρέθεσαν από κοινού ο κ.André Hoffman, του MAVA Fondation, το WWF International και το World Economic Forum.

“Η Εκκλησία μας, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, είναι ευρέως γνωστή για τις οικολογικές της πρωτοβουλίες. Μία από τις πιο έντονες αγωνίες μας κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριακονταετούς Πατριαρχικής διακονίας μας, ήταν η ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για τις συνέπειες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της φύσης, αλλά και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Η οικολογική μας δέσμευση απορρέει από την ίδια την ουσία της πίστης μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θεολογική μας διδασκαλία για τη σχέση μεταξύ του Ανθρώπου και της Δημιουργίας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην ανακάλυψη κρυφών διαστάσεων της οικολογικής κρίσης, αλλά και να αποκαλύψει δυνατότητες αντιμετώπισής της. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν το πρώτο που υπογράμμισε τις πνευματικές και ηθικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος, επισημαίνοντας τη σημασία της συμβολής της θρησκείας στην αντιμετώπισή του”, τόνισε ο Παναγιώτατος στην ομιλία του και πρόσθεσε: “Η οικολογική κρίση αντικατοπτρίζει ένα ανθρωπολογικό αδιέξοδο, την πνευματική κρίση της σύγχρονης ανθρωπότητας και τις αντιφάσεις του ορθολογισμού, την αλαζονεία της επιστήμης και της τεχνολογίας, την απληστία της κτητικότητας («η προτεραιότητα του κατέχειν») και τα αδιέ-ξοδα του οικονομισμού. Γι’ αυτό η λύση του οικολογικού προβλήματος δεν μπορεί να είναι μόνο ζήτημα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της πολιτικής, αλλά και, ίσως πρωτίστως, θέμα ριζικής αλλαγής του τρόπου σκέψης, νέων αξιών, ενός νέου ήθους. Αυτό είναι εξαιρε-τικά σημαντικό, λόγω του γεγονότος ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μια περίοδο σημα-ντικής επιστημονικής προόδου, βιώσαμε μια τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλ-λοντος. Φαίνεται ότι η επιστημονική γνώση δεν αγγίζει το βάθος της ψυχής και του νουμας. Ο άνθρωπος γνωρίζει και εξακολουθεί να ενεργεί ενάντια στη γνώση του. Η γνώση δεν προκάλεσε τη μετάνοια, αλλά έφερε κυνισμό και άλλες εμμονές”.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από έναν οργανισμό ή έναν λαό, από την επιστήμη ή την τεχνολογία μόνο, αλλά απαιτείται συνεργασία όλων, καθώς το οικολογικό πρόβλημα αποκάλυψε με σαφήνεια ότι ο κόσμος μας αποτελεί μία ενότητα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά. Για τον λόγο αυτό, επανέλαβε, απαιτείται μία πολυεπίπεδη κινητοποίηση, σύ-γκλιση απόψεων, κοινή προσπάθεια και δράση. “Συνεχώς επισημαίνουμε ότι τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα αλληλοσυνδέονται και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού”, τόνισε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε ότι η προστασία της φύσης και η διακονία στον συνάνθρωπο δεν μπορούν να διαχωριστούν.

“Αυτό που πιστεύουμε για τον κόσμο μας, για τη φύση και τους συνανθρώπους μας, θα κα-θορίσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε απέναντί τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η 50η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εδώ στο Νταβός αποτέλεσε ευκαιρία για έμπνευση, συζητήσεις και αλλαγή, και ενίσχυσε τον διάλογο και τη συ-νεργασία, προωθώντας περαιτέρω την πορεία μας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου, με συνοχή, για έναν Οίκο, το κοινό μας σπίτι, για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα έμβια όντα”.

 

 

Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore, που πρώτος είχε χαρακτηρίσει τον Παναγιώτατο, “Πράσινο Πατριάρχη”, κάτι που επανέλαβε στην ομιλία του, που ακολούθησε εκείνη του Πατριάρχου. Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε μάλιστα να προμηθευτούν όλοι από ένα αντίγραφο της ομιλίας του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και να την μελετήσουν.

Ο Παναγιώτατος υπέγραψε και αφιέρωσε στον κ. Gore τον αναμνηστικό Τόμο που περιέχει όλες τις ομιλίες και τα μηνύματά του για το οικολογικό ζήτημα.

Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε το Φόρουμ του Νταβός, που αποτελεί έναν παγκό-σμιο θεσμό, ιδιαίτερα σημαντικό, και ο οποίος εόρτασε φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του από τον Καθηγητή Klaus Sehwab, ηλικίας σήμερα 82ετών. Στις φετεινές εργασίες του WEF έβαλε εμφανώς τη σφραγίδα του το οικολογικό πρόβλημα και αυτό όχι τυχαία, αν λά-βει κανείς υπ’ όψη του τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών σε διάφορα ση-μεία του πλανήτη, με τις καταστρεπτικές συνέπειές τους, ιδιαιτέρως οδυνηρές για τους φτωχότερους και τις υποβαθμισμένες περιοχές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων