09/09/2019 09/09/2019 Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, εόρτασε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας του Βελιγραδίου. Κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου, και παρέστησαν πιστοί από την Πόλη και τη Γερμανία. Η Παναγία Βελιγραδίου ανήκει στην περιφέρεια Υψωμαθείων Κοντοσκαλίου & Βλάγκας...
09 Σεπτεμβρίου, 2019 - 9:04

Στην Παναγία Βελιγραδίου της Πόλης

Διαδώστε:
Στην Παναγία Βελιγραδίου της Πόλης

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, εόρτασε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας του Βελιγραδίου.
Κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου, και παρέστησαν πιστοί από την Πόλη και τη Γερμανία.

Η Παναγία Βελιγραδίου ανήκει στην περιφέρεια Υψωμαθείων Κοντοσκαλίου & Βλάγκας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.


Βρίσκεται εσωτερικά των Βυζαντινών τειχών.
Στα Βυζαντινά χρόνια η εν λόγω πύλη λεγόταν του Ρηγίου ή Ξυλόκερκος. Τώρα είναι γνωστή ως Πύλη Βελιγραδίου (BelgradKapi), επειδή περί το 1521 μετεφέρθησαν από το Βελιγράδι Σέρβοι χωρικοί Χριστιανοί και εγκαταστάθηκαν εκεί, δημιούργησαν έναν οικισμό και τους δόθηκε η δυνατότητα να κτίσουν ναό και να φέρουν τις εικόνες και τα θρησκευτικά τους κειμήλια.

Δίπλα από τον ναό υπάρχει αγίασμα επ’ ονόματι της Παναγίας του οποίου μέχρι πριν λίγα χρόνια το πηγάδι είχε νερό και προσέρχονταν πολλοί γιά τέλεση Παρακλήσεων. Μάλιστα κατά τα τραγικά γεγονότα του 1955 που ο κυρίως ναός σχεδόν καταστράφηκε ολοκληρωτικά, οι τότε κάτοικοι της περιοχής εκκλησιάζονταν στο αγίασμα που δεν είχε καταστραφεί. Σήμερα το αγίασμα συντηρήθηκε με μέριμνα του επόπτου της περιοχής Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.Μαξίμου και παραγόντων της περιφέρειας και αποκαθίστανται και οι εικόνες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων