27/01/2020 27/01/2020 Οι τεχνολογικές «σειρήνες» της σύγχρονης κοινωνίας, οι προσδοκίες για κίβδηλους παραδείσους και η μεγάλη επιρροή που έχουν αυτά κυρίως στους νέους απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποφάσισε να κηρύξει το 2020 ως έτος ποιμαντικού ανακαινισμού και οφειλετικής μέριμνας για τη νεολαία. Αυτό άλλωστε το τόνισε και στην Πατριαρχική Απόδειξη των Χριστουγέννων αλλά και στην...
27 Ιανουαρίου, 2020 - 8:44
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2020 - 8:13

Στις επάλξεις η Ορθοδοξία για τη νεολαία- Ενα έτος αφιερωμένο στο πιο ζωντανό κομμάτι της πίστης και του ελληνισμού

Διαδώστε:
Στις επάλξεις η Ορθοδοξία για τη νεολαία- Ενα έτος αφιερωμένο στο πιο ζωντανό κομμάτι της πίστης και του ελληνισμού

Οι τεχνολογικές «σειρήνες» της σύγχρονης κοινωνίας, οι προσδοκίες για κίβδηλους παραδείσους και η μεγάλη επιρροή που έχουν αυτά κυρίως στους νέους απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποφάσισε να κηρύξει το 2020 ως έτος ποιμαντικού ανακαινισμού και οφειλετικής μέριμνας για τη νεολαία.

Αυτό άλλωστε το τόνισε και στην Πατριαρχική Απόδειξη των Χριστουγέννων αλλά και στην πορεία δίνοντας στους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου κατευθύνσεις για να χαράξουν πορεία ανάλογη ώστε να πλησιάσουν τους νέους.

«Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Εκκλησία δεν είναι σωματείον χριστιανών, αλλά Σώμα Χριστού» τόνισε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Θέτοντας το πλαίσιο των δράσεων για την ελληνοορθόδοξη νεολαία σε όλο τον κόσμο.


Την κάλεσε μάλιστα, να συνειδητοποιήσει ότι είναι φορέας της μακραίωνης και ευλογημένης παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και συνεχιστής της.
Και τονίζει: «Δεν θα αναμένωμεν να έλθουν οι νέοι και αι νέαι προς ημάς, αλλά πορευόμεθα ημείς προς αυτούς, όχι ως κριταί αλλά ως φίλοι, μιμούμενοι τον «ποιμένα τον καλόν»
Εν μέσω των προκλήσεων αυτών, ο Παναγιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατον εκλογή και εγκατάσταση των νέων Αρχιεπισκόπων Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας , οι οποίοι από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την προσέγγιση των νέων

Το μεγάλο στοίχημα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του έχει δηλώσει την πρόθεσή του να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην νεολαία της ομογένειας στην Αμερική και για το λόγο αυτό προωθεί μια σειρά δράσεων .


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ελπιδοφόρος καλεί τους Ελληνορθόδοξους πιστούς της Αμερικής να κινητοποιηθούν στην υπηρεσία των παιδιών και των νέων «Είναι πλέον καιρός να εφαρμόσουμε ένα νέο σύνολο διαδικασιών που έχουν εγκριθεί από τους Κληρικούς και τους Λαϊκούς μας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος ασφάλειας των παιδιών σε όλα τα εκκλησιαστικά μας προγράμματα», αναφέρει σε επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και προσθέτει:
«Σας γράφω ως Αρχιεπίσκοπος για να σας υποδείξω ένα σημαντικό θέμα που είναι και πρέπει να αποτελέσει επείγουσα ανησυχία για όλους εμάς που δουλεύουμε με παιδιά σε κάθε πτυχή της Αρχιεπισκοπής, σε κάθε Μητρόπολη και σε κάθε υπουργείο Ενοριών και Εφήβων. Η ασφάλεια των νέων είναι η κορυφαία προτεραιότητα και το μεγαλύτερο καθήκον μας στην οικογένεια των Ορθοδόξων Χριστιανών. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η προστασία των παιδιών μας και του μέλλοντός μας απαιτεί σκληρή δουλειά και επιμέλεια. Έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία καταγραφής όλων των Ιερέων που εργάζονται με νέους ανθρώπους ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα μέσω μαθημάτων on-line, ενώ θα περάσουν και από ποινικό έλεγχο».


Ο Αρχιεπίσκοπος έχει προαναγγείλει μια σειρά συνεδρίων και πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την προσέγγιση της νεολαίας και δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα σε θέμα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου με ειδικά αφιερώματα και ημερίδες.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Σας ζητώ να αλλάξετε τον κόσμο»

Στη νεολαία είναι αφιερωμένο το τρέχον έτος, με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να επιθυμεί να τονώσει το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνορθόδοξης κοινότητας.
Για το σκοπό αυτό η Αρχιεπισκοπή, μετά από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, κ. Μακαρίου φιλοξενεί μια σειρά από συνέδρια για τη νεολαία σε ολόκληρη την χώρα.
Τα συνέδρια απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 15 έως 30 ετών και στόχο έχουν να δημιουργήσουν μία σύνδεση με τη νεολαία της κοινότητας και να συντελέσουν στην προώθηση των χριστιανικών αξιών.


Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο στο Κολλέγιο Αγίων Αναργύρων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, του Μητροπολίτου Σικάγου κ. Ναθαναήλ, και πληθώρα κληρικών, ομιλητών και καλεσμένων. Θέμα του Συνεδρίου ήταν η “Aλλαγή”.
Όπως επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στην νεολαία: “Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς τον κόσμο. Αλλά αυτό σας ζητώ. Να γίνετε παράγοντες αλλαγής. Να αλλάξετε τον κόσμο.”
Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα: “Ο Σταυρός Στέκεται ενώ η γης περιστρέφεται.”
Προβλέπονται και άλλες ημερίδες παρόμοιου τύπου, που θα εμβαθύνουν σε μείζονα κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση, η ευθανασία, κλιματική αλλαγή, η ζωή στην οικογένεια αλλά και η ασφαλής χρήση των κοινωνικών μέσων.

Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων: Ανοίγουμε την αγκαλιά μας στους νέους

Πολύ κοντά στα παιδιά και τους νέους βρίσκεται από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, τονίζοντας ότι γη πρόκληση είναι μεγάλη καθώς πολύ Έλληνες μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


«Σε όλο αυτόν τον κόσμο η Εκκλησία πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της, να τους θεωρήσει οικογένειά της, να τους προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, γιατί σε αυτούς θα στηριχθούμε για να αναπτύξουμε την παροικία μας, να τη μεγαλώσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας στα παιδιά και στα εγγόνια μας που θα συνεχίσουν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» είχε δηλώσει και πρόσθεσε: «Σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, θα συνεχίσουμε το ήθος και τις παραδόσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ξεκινήσουν προγράμματα επιμόρφωσης του κλήρου και προγράμματα νεολαίας, για να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον μας».

Όπου χτυπά η καρδιά του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας
Ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φέτος και όλες οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου, στηρίζοντας έτσι το πιο ζωντανό κομμάτι της πίστης και του ελληνισμού.
Προο ημερών η ενορία της του Θεού Σοφίας της Βασιλείας της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, ανταποκρινόμενη στην Χριστουγεννιάτικη Πατριαρχική Εγκύκλιο, διοργάνωσε ομιλία με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Μαρτζέλο και με θέμα «Οι Νέοι μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας και η ευθύνη της Εκκλησίας». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού στην κατάμεστη αίθουσα του Ιερού Ναού και, όπως επεσήμανε ήδη ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, η ομιλία αυτή αποτέλεσε ίσως την πρώτη εκδήλωση που έγινε στα πλαίσια των Ιερών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου της Πατριαρχικής Εγκυκλίου.


Ο ομιλητής αναφερόμενος στις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Νέοι της εποχής μας επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία που έχουν οι φιλίες, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η αναζήτηση συντρόφου, η εξάρτηση από το διαδίκτυο, καθώς και η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των Νέων και την προσωπική και κοινωνική τους καταξίωση, ενώ τόνισε παράλληλα ότι η ζωντανή σχέση με την Εκκλησία στα πλαίσια της ενοριακής ζωής μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους Νέους από τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων