12/06/2022 05/09/2022 Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Πεντηκοστής τελέστηκε σήμερα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος. Ακολούθως ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας.  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ  Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβατσέφκι, καθώς και...
12 Ιουνίου, 2022 - 10:19
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 - 4:29

Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου Αχρίδος στο Φανάρι

Διαδώστε:
Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου Αχρίδος στο Φανάρι

Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Πεντηκοστής τελέστηκε σήμερα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος. Ακολούθως ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ 

Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβατσέφκι, καθώς και αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αν πριν λίγες ημέρες το πρώτο συλλείτουργο μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου και του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στο Βελιγράδι χαρακτηρίστηκε ως συλλείτουργο συμφιλίωσης, το σημερινό που τελείται στο Φανάρι, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος χαρακτηρίζεται ιστορικό καθώς, επισφραγίζει στην πράξη την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας και την επιστροφή στην κανονικότητα της επί 55 χρόνια χαρακτηρισμένης ως σχισματική Εκκλησίας.

Ημέρα ευεργεσίας και εορτασμού η 9η Μαΐου

Με την απόφαση της 9ης Μαΐου 2022 της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θεραπεύτηκε η για δεκαετίες πληγή στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ με την επιλογή του ονόματος Αχρίδος και τη ρητή απαγόρευση της χρήσης της λέξης “Μακεδονία” και των παραγώγων της, μπήκε τέλος σε κάθε επιδίωξη η οποία εμπεριείχε εθνοφυλετικούς στόχους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος βρίσκεται από την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Φανάρι όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Από την Ιερά Μονή Βαλουκλί, όπου τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Βαρθολομαίου, ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος έλαβε από τα χέρια του Παναγιωτάτου την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αποκαταστάσεως της εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Όπως ο ίδιος τόνισε: “Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αποκαταστάσεώς μας από τις περιπέτειες της απομονώσεως είναι -και θα μεριμνήσουμε να παραμείνει- το θεμέλιο στο οποίο θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας, πάντοτε υπό τις σοφές συμβουλές της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η ενάτη Μαΐου για μας θα είναι ημέρα πνευματικής και λαϊκής μνήμης, ημέρα ευεργεσίας, ημέρα τιμής και εορτασμού”.

Κωνσταντινούπολη, η πνευματική μήτρα

Στην ομιλία του την ημέρα εκείνη ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την επούλωση ενός μακρού και επιπόνου, όπως είπε, σχίσματος στο Σώμα της Μιάς Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία είναι πρόθυμη να σταθεί “εις το διηνεκές” στο πλευρό της Ιεραρχίας και του κλήρου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της.

“Κατανοούμεν τας υμετέρας δυσκολίας, τα τεθέντα διλήμματα, τας εσωτερικάς διεργασίας, τας επαλλήλους και μεταβαλλομένας απόψεις˙ αλλά αι λύσεις απαιτούν θυσίας και γενναιότητα. Ούτως αισθανόμεθα και την χαράν όλων σας διά την γενομένην εξέλιξιν. Από σήμερον, καθ’ ην λαμβάνετε θέσιν και λειτουργήματα εις το πανίερον Σώμα της Εκκλησίας, ελπίζομεν ότι θα αναδειχθήτε αντάξιοι της προς υμάς ευνοίας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ελπίζομεν ότι θα είσθε σταθεροί εις τας δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγήν γνώσεως προς αποφυγήν επαναλήψεως ομοίων. Ελπίζομεν ότι ο διαρκής κίνδυνος της Ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελή μακρινόν και μη επαναπροσεγγίσιμον παρελθόν. Αναμένομεν εξ υμών μεγαλυτέραν προσοχήν και βαθυτέραν προσέγγισιν των εκκλησιαστικών θεμάτων και σας διαβεβαιούμεν ότι είμεθα πρόθυμοι να σταθώμεν εις το πλευρόν σας εις το διηνεκές. Η Κωνσταντινούπολις τυγχάνει η γενέτειρά σας, η πνευματική σας μήτρα, και έχετε χρέος να καλλιεργήσητε μετ’ αυτής έτι και έτι, και επί πάσι δεσμούς ακαταλύτους τη δυνάμει του πανθενουργού Αγίου Πνεύματος”.

Στην Αγία Τριάδα Σταυροδομίου αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου, ο Πατριάρχης θα εκκλησιασθεί από του Ιερού Βήματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου και συνιερουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ηρακλείας Λυγκηστίδος κ. Κλήμεντος και Oντανίας κ. Παρθενίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων