18/01/2021 18/01/2021 Ο Παναγιώτατος χειροθέτησε σε Μ. Αρχιμανδρίτη της ΜτΧΕ τον Πανοσιολ. κ.Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επί τη εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Μετά την Απόλυση ο Παναγιώτατος χειροθέτησε σε Μ. Αρχιμαμανδρίτη της Αγίας του...
18 Ιανουαρίου, 2021 - 19:07
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2021 - 19:12

Οικ. Πατριάρχης: “Το μείζον είναι να είμεθα γνήσιοι Φαναριώται”

Διαδώστε:
Οικ. Πατριάρχης: “Το μείζον είναι να είμεθα γνήσιοι Φαναριώται”

Ο Παναγιώτατος χειροθέτησε σε Μ. Αρχιμανδρίτη της ΜτΧΕ τον Πανοσιολ. κ.Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Επί τη εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Μετά την Απόλυση ο Παναγιώτατος χειροθέτησε σε Μ. Αρχιμαμανδρίτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον Πανοσιολ. κ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επί μία οκταετία Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη διακονία του π. Αγαθαγγέλου, αρχικώς ως Βιβλιοφύλακα και μετέπειτα Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην προσφορά του στην Κοινότητα Νεοχωρίου, καθώς και στην λιπαρή θεολογική παιδεία του.

“Τώρα, με την επαξίαν προαγωγήν του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας, κενωθείσης της θέσεως του ημετέρου Αρχιμανδρίτου και Προϊσταμένου του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού απεβλέψαμεν εις την Οσιολογιότητά σου και σε εκαλέσαμεν εκ του Καταστένου εις τον Κεράτιον, εκ της περιφερείας εις το Κέντρον, εκ της ηγιασμένης βασιλευούσης εις τα άγια των αγίων της πίστεως και του Γένους. Είσαι άξιος προς τούτο, άξιος της προαγωγής σου.

Εδώ θα σεβασθής και θα τηρήσης εις το ακέραιον την τάξιν και το τυπικόν της Μεγάλης Εκκλησίας, θα το διδάξης εμπράκτως και επί καθημερινής βάσεως εις τους νεωτέρους αδελφούς σου της Αυλής, άπαντας προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω της ημών Μετριότητος, και αυτού αργότερον εις άλλους, και ούτω θα συνεχίζεται αενάως η παράδοσις, η τάξις, η ευπρέπεια, η απλότης, η δωρικότης, η κατάνυξις των ιερών ακολουθιών του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, η οποία εντυπωσιάζει και συγκινεί, ως κατεφάνη κατά την περίοδον ταύτην της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποίαν χιλιάδες πιστών εις όλον τον κόσμον εγένοντο διά της τεχνολογίας κοινωνοί του μεγαλείου και της ιερότητος της ενταύθα λειτουργικής ζωής”.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος προέτρεψε τον νέο Μ. Αρχιμανδρίτη να συνεχίσει να εργάζεται με αφοσίωση σε όλους τους τομείς ευθύνης που του εμπιστεύθηκε η Μητέρα Εκκλησία.

“Το μείζον είναι να είμεθα γνήσιοι Φαναριώται με πάθος διά το Φανάριον και δι’ ό,τι αυτό σημαίνει, ενσαρκώνει, εκφράζει και κηρύττει και διαλαλεί – ό,τι υψηλόν και άγιον και άξιον να αφιερωθή κανείς διά βίου εις αυτό. Άξιος!”

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, ο Θεοφιλ. εψηφισμένος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πιστοί από την Πόλη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων