10/04/2021 10/04/2021 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προσκύνησε στη Σφραγισμένη Πύλη στο Φανάρι όπου οι Οθωμανοί κρέμασαν τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στις 10 Απριλίου του 1821, 200 χρόνια πριν. Όπως κάθε χρόνο ο Παναγιώτατος άναψε ένα κερί και προσευχήθηκε.  Παρακολουθήστε:   Ήταν 10 Απριλίου του 1821, όταν μπροστά από αυτή την κλειστή πύλη στρατιώτες...
10 Απριλίου, 2021 - 11:50
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2021 - 11:52

Το προσκύνημα του Παναγιωτάτου στη Σφραγισμένη Πύλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Το προσκύνημα του Παναγιωτάτου στη Σφραγισμένη Πύλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προσκύνησε στη Σφραγισμένη Πύλη στο Φανάρι όπου οι Οθωμανοί κρέμασαν τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στις 10 Απριλίου του 1821, 200 χρόνια πριν. Όπως κάθε χρόνο ο Παναγιώτατος άναψε ένα κερί και προσευχήθηκε. 

Παρακολουθήστε: 

Ήταν 10 Απριλίου του 1821, όταν μπροστά από αυτή την κλειστή πύλη στρατιώτες των Οθωμανών κρέμασαν ένα χοντρό σχοινί με μια θηλιά. Στόχος τους, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, τον οποίον κρέμασαν και άφησαν εκεί για παραδειγματισμό, για τρία μερόνυχτα. Και η Πύλη παραμένει κλειστή να μαρτυρά την θυσία.

Ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος, δεν δέχτηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη παρά τις πιέσεις, αλλά και τις απειλές που δεχόταν. Μάλιστα, ο  Υψηλάντης είχε στείλει πλοίο για να τον μεταφέρει μακριά από τον Σουλτάνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πανηγυρικό που εκφώνησε για τον Πατριάρχη το 1853 ο Γεώργιος Τερτσέτης, όπως αυτός μεταφέρεται από τον ανιψιό του Πατριάρχη, ο Γρηγόριος Ε’ απέρριψε προτάσεις υπαλλήλων ξένων πρεσβειών να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη λέγοντας: «Μη με προτρέπετε εις φυγήν, μάχαιρα θα διέλθη τας ρύμας της Κωνσταντινουπόλεως και των λοιπών πόλεων των χριστιανικών επαρχιών. Υμείς επιθυμείται, εγώ μετημφιεσμένος να καταφύγω…ουχί! Εγώ δια τούτω είμαι πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου…ο θάνατός μου ίσως επιφέρει μεγαλυτέραν οφέλειαν από την ζωή μου…Ναι, ας μη γίνω χλεύασμα των ζώντων. Δε θα ανεχτώ ώστε εις τα οδούς της Οδησσού, της Κέρκυρας και της Αγκώνος, διερχόμενον εν μέσω των αγύιων, να με δακτυλοδεικτούσι λέγοντες, Ιδού έρχεται ο φονεύς πατριάρχης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων